Ανέκδοτο η επιστροφή του ΦΠΑ

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει το εφάπαξ χριστουγεννιάτικο δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους με ό,τι επακολούθησε, οι δανειστές δεν μίλησαν μόνο για μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης, αλλά τόνισαν πως έπρεπε να δοθούν τα χρήματα για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, αλλά και να αποπληρώσει το κράτος οφειλές προς τους προμηθευτές του Δημοσίου.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Μεταξύ αυτών που αναμένουν με αγωνία κάποια χρήματα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν λαμβάνειν χρήματα από επιστροφή του ΦΠΑ. Κάτι που θα πρόσφερε μία επιπλέον ρευστότητα στην αγορά που είναι αναγκαία ακόμη και για να ανταποκριθούν οι υπόχρεοι εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 46 από τις 111 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 5 χρόνια.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ο χρόνος επιστροφής είναι 90 ημέρες, κάτι που φυσικά είναι μόνο στα χαρτιά, διότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξαν επιστροφές ΦΠΑ σε αυτό το χρονικό διάστημα. Γεγονός φυσικά που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΔΟΥ στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι της Κω, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.858 ημέρες, ενώ ακολουθούν η Α΄ Θεσσαλονίκης με 1.706 ημέρες, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.635 ημέρες, η ΔΟΥ Ψυχικού με 1.121 ημέρες, και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ Γ΄ Πειραιά με μέσο χρόνο αναμονής τις 944 ημέρες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις αρχές Ιανουαρίου, ότι συνολικά οι αιτήσεις προς πληρωμή έχουν μειωθεί στις 6.601, συνολικού ύψους 935 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο όμως των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ οι 4.557 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να ανέρχεται σε 790,8 εκατ. ευρώ. Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 665 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Βέροιας με 298 και η Πλοίων Πειραιά με 295 αιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι οι ΔΟΥ Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης. Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι της Δ΄ Πειραιά, του Κιλκίς και η ΔΟΥ Αχαρνών.

Να τονιστεί ότι από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα δίδονται σαφείς οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.

Οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες λόγω κυρίως των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ματώνει» η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα
Την ίδια ώρα μεγαλώνει η αγωνία των ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων ομάδων σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Το εντυπωσιακό είναι ότι το «Spiegel Online» σε ρεπορτάζ του αναφέρει πως «υπό την πίεση των διεθνών δανειστών η Ελλάδα εισήγαγε ένα νέο σύστημα εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Στην πράξη επωφελούνται οι φοροφυγάδες. Όποιος από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινής στο τι δηλώνει, πρέπει να ματώσει».

Το «Spiegel» σημειώνει επίσης: «Πλέον οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα εισπράττονται συναρτήσει του εισοδήματος, όπως γίνεται καταρχήν και στη Γερμανία. Το νέο σύστημα συγκροτήθηκε κατόπιν επίμονης απαίτησης των διεθνών πιστωτών και είναι επίσης ένας εκ των όρων της δανειακής σύμβασης. Στη θεωρία πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα της πάγιας καταβολής. Κάθε πολίτης οφείλει να πληρώσει μόνο ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες κι όχι πια ανάλογα με τα χρόνια αυτοαπασχόλησης. Αλλά εκεί που χωλαίνει η Ελλάδα είναι στην εφαρμογή». Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «το νέο σύστημα θα είχε νόημα σε ένα κράτος, το οποίο θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή με αξιοπιστία και σοβαρότητα». Μόνο έτσι θα μπορούσε το κράτος να αντλήσει έσοδα από τους πολίτες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, άρα και μεγαλύτερη ευχέρεια στην καταβολή υψηλότερων εισφορών. «Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα