Αντιπολίτευση με χρήση… μαργαριταριών

Άλλαξε τακτική το τελευταίο διάστημα ο Σταύρος Θεοδωράκης. O επικεφαλής του Ποταμιού αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και προτιμά να ομιλεί από το βήμα της Βουλής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Φυσικά η καταγραφή της επικαιρότητας γίνεται με επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος, όπου ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος παρεμβαίνει με σχολιασμούς όπως έκανε και για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου (σ.σ. «Οι φιέστες του κύριου Καμμένου και δυστυχώς και της κυρίας Δούρου, έρχονται από το παρελθόν. Τα ίδια έκανε και η Χούντα. Θεάματα όταν δεν είχαμε άρτον…»).

Αντίθετα, στις ομιλίες του από το βήμα της Βουλής ο Στ. Θεοδωράκης επισημαίνει διαρκώς την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και να μη χρονοτριβεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, ειδική ομάδα στη Σεβαστουπόλεως αναζητεί τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από στελέχη των ΑΝΕΛ και στο Ποτάμι θα τα δημοσιοποιούν όποτε κρίνεται σκόπιμο. Όπως έγινε και με την πρόσφατη ομιλία του Θεοδωράκη στη Βουλή, όπου ανασύρθηκε άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο Protagon, όπου αναφερόταν στις επιπτώσεις εξόδου από το ευρώ.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από στελέχη του κόμματος είναι πως σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να απευθυνθεί πρώτα στο Ποτάμι για να βάλει πλάτη στις δύσκολες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες που έρχονται. Επίσης όπως λένε συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη το κόμμα εμμένει στην πρότασή του να δημιουργηθεί ένας ισχυρός ανεξάρτητος οργανισμός διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο χαρακτήρισε «τη μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας».

Στον οργανισμό αυτόν θα πρέπει:
# Να συμμετέχει το Δημόσιο, οι τράπεζες, ευρωπαϊκά θεσμικά χρηματοδοτικά ιδρύματα και ιδιώτες.
# Η διοίκησή του θα πρέπει να είναι ισχυρή, έμπειρη και ανεξάρτητη από το κράτος και τις τράπεζες.
# Θα αναλάβει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.
# Προστασία της πρώτης κατοικίας.
# Διαγραφή μικρών οφειλών μέχρις ενός ορίου, για τις οποίες οφειλέτης έχει καταβάλει το κεφάλαιο και κάποιους τόκους.
# Τέλος της ληστρική «επιχειρηματικότητας» των ημετέρων, της επιχειρηματικότητας της διαπλοκής.
# Κάποιοι ή θα πληρώσουν ή θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους.
# Όχι τα λεφτά μας έξω και τα δάνεια μέσα.
# Οι νεκρές επιχειρήσεις θα πρέπει να ρευστοποιηθούν για να ανακτήσουν οι τράπεζες μέρος έστω των οφειλών.
# Νέοι επενδυτές να αναλάβουν όσες από αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν βιώσιμες.

Οι αιχμές για τον Τσίπρα
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ θεωρήθηκε από το Ποτάμι ως θετικό βήμα για τη χώρα. Όμως ασκήθηκε κριτική προς τον Τσίπρα για το ότι χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα όταν επιστρέφει εντός των συνόρων, προφανώς για να ικανοποιήσει και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι καλοδεχούμενη η στροφή προς τον ρεαλισμό», ενώ προσθέτει πως ο πρωθυπουργός φάνηκε «διατεθειμένος να εγκαινιάσει μια νέα σχέση με τους εταίρους υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας». Το Ποτάμι σχολιάζει την αναφορά του κ. Τσίπρα στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, λέγοντας πως «δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ένα ηθικό θέμα». Σύμφωνα με το Ποτάμι, ο Αλ. Τσίπρας με τη φράση του αυτή ακύρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης που είχε πει πως αν χρειαστεί θα κατασχέσει τα γερμανικά ιδρύματα στην Αθήνα.

Καταλήγοντας, στο Ποτάμι αναφέρουν ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να λέει τα ίδια όταν επιστρέψει στην Ελλάδα». Μάλιστα όπως επισημαίνεται: «Όλα αυτά, που είπε ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο, όταν τα λένε κάποιοι άλλοι στην Αθήνα χαρακτηρίζονται προδότες και γερμανοτσολιάδες από τις κομματικές ντουντούκες του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεταίρους τους των ΑΝ.ΕΛ.. θα συνεχίσει να λέει τα ίδια όταν επιστρέψει στην Ελλάδα και βρεθεί απέναντι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., που έχει γαλουχηθεί με την αντιγερμανική ρητορική, τον εθνολαϊκισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας. Οι αντιμεταρρυθμιστικές ιδεοληψίες πρέπει να παραμεριστούν και να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Ο χρόνος –και είναι η πολλοστή φορά που το λέμε– μετράει αντίστροφα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα