Αποφασίζουν νωρίτερα για Επίτροπο

Παρότι τα χρονικά περιθώρια δεν πιέζουν την κυβέρνηση να αποφασίσει για το πρόσωπο που θα στείλει στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου θα ανακοινώσει νωρίτερα την απόφασή του, καθώς η έλευση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα την μεθεπόμενη Δευτέρα φέρνει εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του capital.gr, αδυνατίζει» η εκδοχή του κεντροαριστερού προσώπου καθώς προκρίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των Κομισάριων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) από το οποίο προέρχεται ο κ. Γιουνκέρ, ενώ υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στο «γαλάζιο» στελεχιακό δυναμικό στην περίπτωση που προωθηθεί επιλογή του κ. Βενιζέλου, διότι θεωρούν ότι ο κυβερνητικός εταίρος ενισχύθηκε πολύ στον ανασχηματισμό.

Βάσει αυτών των δεδομένων, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η αρχική σύσταση του κ. Γιουνκέρ να προταθεί από την Αθήνα γυναικείο στέλεχος, στην προσπάθειά του η νέα Επιτροπή να έχει τουλάχιστον ίδιο αριθμό γυναικών (εννέα) με την απερχόμενη του Ζοζέ Μπαρόζο.

Μέσα στο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το σενάριο να προταθεί για τη νέα Κομισιόν είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά διαψεύσθηκε – τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και από συνεργάτες του ιδίου. Ωστόσο, ξαναμπήκε στο τραπέζι, αφού πληρεί την «κεντροδεξιά» προϋπόθεση, είναι εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο με υπουργική και διπλωματική εμπειρία και δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.

Μέχρι στιγμής, τα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα του Μαξίμου για την Κομισιόν είναι τρία:

Της απερχόμενης Επιτρόπου Μαρία Δαμανάκη: εμφανιζόταν να έχει μεγάλες πιθανότητες ανανέωσης της θητείας της, αλλά ο κεντροαριστερός «αποκλεισμός» την αφήνει εκτός.

Της Ντόρας Μπακογιάννη: λέγεται ότι μετρά στα «μείον» η «υπερεκπροσώπηση της οικογένειας Μητσοτάκη» στην πολιτική σκηνή – έστω και αν η θέση του Επιτρόπου δεν προστίθεται στα εγχώρια αξιώματα.

Του Κωστή Χατζηδάκη: εμφανίζεται ως μειονέκτημα η κακή σχέση που απέκτησε με τον κυβερνητικό εταίρο (ΠΑΣΟΚ) μετά και την προώθηση των περίφημων «εργαλείων» του ΟΟΣΑ.

Για άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα (ΠΑΣΟΚ αλλά με άριστες σχέσεις με το Μαξίμου), της πρώην ευρωβουλευτού Νίκης Τζαβέλλα, του επίσης πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου ή της πρώην υπουργού (και πρώην Επιτρόπου) Αννας Διαμαντοπούλου, η παρατήρηση είναι ότι παρέμειναν εκτός τελικής λίστας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα