ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Βγαίνουν όλα στο… σφυρί

Ένα… τσουνάμι αποκρατικοποιήσεων, μέσω του νέου υπέρ-Ταμείου, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει από τους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), τον οργανισμό διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΑΘ, την ΕΛΒΟ, την Αττικό Μετρό, τις Κτιριακές Υποδομές και τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ένα από τα παραρτήματα που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπουν σταδιακά υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ) που ιδρύεται με το πολυνομοσχέδιο και θα αποκρατικοποιηθούν. Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι τέσσερις πρώτες εταιρείες θα μεταφερθούν άμεσα και οι υπόλοιπες σταδιακά. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλες 19 κρατικές εταιρείες που θα μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο, χωρίς να καταθέσει το σχετικό παράρτημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και το παράρτημα που περιλαμβάνει λίστα με 14 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που μεταφέρονται στο υπερ-Ταμείο, αλλά εκκρεμούν ακόμα στοιχεία για τα υπόλοιπα ακίνητα, κλπ. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται πως υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ, θα προωθείται πλέον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αντιδράσεις από Συγγρού
Μια «απίστευτη κυβερνητική μεθόδευση» καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το νομοσχέδιο λείπουν τα παραρτήματα που αναγράφουν τους 19 φορείς του Δημοσίου που μπαίνουν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΕΔΗΣ). Στον αντίποδα στο συγκεκριμένο παράρτημα που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι όλες οι ΔΕΚΟ που μπαίνουν στα ταμείο και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ (στο σύνολο της) οι αστικές συγκοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ, και ο ΟΣΕ. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ισχυρίστηκε ότι τα πάντα είναι κατατεθειμένα, αν και κλείνοντας την ομιλία του έκανε μια μικρή μετατόπιση, λέγοντας ότι «από την συζήτηση θα προκύψει ότι δεν υπάρχει κανένα κενό».

Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ η κυβέρνηση στην αρχή έφερε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι το παράρτημα β’ που είχε κατατεθεί είναι τελικά το παράρτημα δ΄. Ως εκ τούτου, λείπει εκ νέου το παράρτημα δ’ το οποίο περιλαμβάνει τις 19 συμβάσεις παραχώρησης των φορέων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Όπως εξάλλου σημείωσε με ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που απουσιάζουν παραρτήματα που περιλαμβάνουν τις μετοχές, τα ακίνητα και τις συμβάσεις παραχώρησης που μεταβιβάζονται στο Ταμείο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα