Αποκρατικοποιήσεις: Σοβαρότητα… Δελφιναρίου

Παραδοσιακά τα καλοκαίρια στην Αθήνα οι επιθεωρήσεις ήταν στο φόρτε τους. Θεατρικά έργα που προσέφεραν γέλιο στους κατοίκους της πρωτεύουσας αποτελώντας μία θαυμάσια διασκέδαση, για όσους είχαν απομείνει στο Κλεινόν Άστυ, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τώρα, το πώς συνδέονται οι θερινές επιθεωρήσεις με την κυβερνητική στρατηγική για τις αποκρατικοποιήσεις είναι κάτι που προσπαθεί να πετύχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά η παράσταση μόνο γέλιο δεν βγάζει…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι σεναριογράφοι των επιθεωρήσεων χρησιμοποιούσαν ως πρωτόλεια ύλη τα όσα είχαν διαδραματιστεί στο πολιτικό παλκοσένικο όλο τον χειμώνα και το καλοκαίρι τα διάνθιζαν για να προσφέρουν γέλιο στους θεατές. Οι καιροί άλλαξαν και οι επιθεωρήσεις πλέον έχουν εκλείψει, εκτός των παραστάσεων που συνήθως ανεβάζει ο Μάρκος Σεφερλής στο Δελφινάριο. Έτσι το φιλοθεάμον κοινό έμεινε ορφανό από επιθεωρήσεις και γέλιο.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα κι αποφάσισαν να ανεβάσουν τη δική τους ιλαροτραγωδία με θέμα «τρικλοποδιές στις αποκρατικοποιήσεις». Τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς αντέχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο ένας υπουργός του επιτίθεται δημοσίως, ο άλλος με έντονο ύφος προσπαθεί να τον επαναφέρει στη σοσιαλιστική τάξη, ενώ κάποιος τρίτος ανακαλύπτει μέσω της Αρχαιολογικής υπηρεσίας της οποία προΐσταται ότι ο αδιαμφισβήτητος ιστορικός πλούτος της χώρας δεν επιτρέπει καμία απολύτως κίνηση. Προφανώς κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει, ή δεν έχουν κατανοήσει πως όλα αυτά τα έχουν ψηφίσει νωρίτερα.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου μέσω διαρροών επιχειρεί να εμφανίσει πλούσια την ατζέντα του φθινοπώρου, την ώρα που ο «κλεφτοπόλεμος» κατά των αποκρατικοποιήσεων καλά κρατεί. Και δεν μιλάμε μόνο για την περίπτωση του Ελληνικού και την τρικλοποδιά που προσπαθεί να βάλει εκ νέου (μετά και την περίπτωση του Αφάντου) το υπουργείο Πολιτισμού και ο πολυπράγμων κ. Μπαλτάς στο Ελληνικό, αλλά σε εξέλιξη βρίσκεται και η αντίδραση Σκουρλέτη, ο οποίος εμμένει με αιχμή τη ΔΕΗ στις επιθέσεις κατά του Πιτσιόρλα και του ΤΑΙΠΕΔ.

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τροφοδότησε και πάλι μέσω συνέντευξής του την κόντρα με το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας πως: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης», εξηγώντας ότι: «Το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί», προσθέτοντας: «Αυτό το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί – και αυτό γεννά ερωτήματα».

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο κ. Σκουρλέτης και οι υπόλοιποι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ψηφίσει πως οι μετοχές της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα περάσουν στο νέο Υπερταμείο, το οποίο αργά ή γρήγορα θα συσταθεί. Οπότε η επαναστατική γυμναστική του πρώην σπόκμαν του κ. Τσίπρα (την εποχή της αντιπολίτευσης) μάλλον έχει σαν στόχο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το εσωκομματικό ακροατήριο.

Η επιμονή του κ. Σκουρλέτη προκαλεί εντύπωση, καθώς η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που φέρει και τη δική του υπογραφή μαζί με των συναρμοδίων υπουργών Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη. Έχει δε δημοσιευθεί και στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», ενώ στην απόφαση προβλέπεται ρητά ότι η σχετική αρμοδιότητα για τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, υπάρχει το επιπλέον θέμα ότι με τη συμφωνία για τη συνολική μείωση του μεριδίου της μένουν ακάλυπτοι οι περίπου 18.000 εργαζόμενοι.

Οι «εξηγήσεις» Μπαλτά
Παράλληλα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την υπόθεση του Ελληνικού, από το Μαξίμου μοιράστηκε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα με «εξηγήσεις» από τον Α. Μπαλτά, στο οποίο αναφέρεται συνοπτικώς:
• Η πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης.
• Όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί και στην περίπτωση Αφάντου, η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα.
• Στις περιοχές που πρόκειται να καλύψουν χωρικά σχέδια, όπως το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που προβλέπεται για την επένδυση του Ελληνικού, σύμφωνα με τη νομοθεσία προηγείται η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, εφόσον υπάρχουν ανάλογα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
* Η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις.
* Στο επόμενο διάστημα επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης.

Πριν παρουσιαστούν από το Μαξίμου οι δηλώσεις Μπαλτά ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά», υπήρξε ανάλογη δήλωση από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Και ολίγον από υδατοδρόμια
Και μέσα σε όλα αυτά, το γλυκό ήρθε να δέσει και το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών υδατοδρομίων. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιλέγει, για άλλη μια φορά, να χτυπήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, να υπονομεύσει την ανάπτυξη και να ακυρώσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξηγεί: «Το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όχι μόνο δεν βελτιώνει το πλαίσιο για την αδειοδότηση ιδιωτικών υδατοδρομίων, αλλά ακυρώνει και κλείνει ερμητικά κάθε δυνατότητα για ιδιωτικά υδατοδρόμια στη χώρα μας. Δεν επιτρέπει στους ιδιώτες να επενδύσουν, στον τομέα αυτό, παρά μόνο με τη σύμπραξη του Δημοσίου. Η Νέα Δημοκρατία καλεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες της, που φρενάρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να αποσύρει άμεσα τις σχετικές διατάξεις. Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων».

Η απάντηση δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: «Το νέο επικοινωνιακό αφήγημα που ανακάλυψε η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της αυτήν τη φορά έχει τίτλο “Η Κυβέρνηση μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και φρενάρει επενδύσεις”. Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, την οποία αδυνατεί απ’ ό,τι φαίνεται να αντιληφθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, μια διαγώνια ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου αρκεί, για να παρατηρήσει εύκολα κανείς, ότι οι άδειες ίδρυσης ανήκουν σε δημόσιους φορείς και οι άδειες λειτουργίας μπορούν να ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε συμπράξεις είτε σε δημόσιους φορείς».

Βέβαια, εδώ να τονιστεί ότι όλες αυτές οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα και σύντομα θα τεθούν επί τάπητος στη δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς εντός του φθινοπώρου.

«Βόμβα» και από τον Κυρίτση
Και μέσα σε όλο αυτό τον χαμό εμφανίστηκε και ο Γιώργος Κυρίτσης. Αφού έχει προκαλέσει ένα σωρό πονοκέφαλους στο Μαξίμου με τη στάση του στη σύλληψη των δύο κατηγορούμενων για τρομοκρατία Σακκά και Σεϊσίδη, ο κ. Κυρίτσης αποφάσισε να ασχοληθεί και με το Ελληνικό. «Είμαι απολύτως κατά των ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε ΜΜΕ για το θέμα που προέκυψε με την αρχαιολογική υπηρεσία. «Από πού κι ως πού στην Ελλάδα για μια επένδυση πρέπει να πάει πίσω το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων; Αν ήταν έτσι το μετρό θα είχε γίνει εδώ και δεκαετίες και θα είχαν καταστραφεί τα αρχαία», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οφείλει να προσπαθεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις».

Τεράστια τα έσοδα για το Δημόσιο από την επένδυση στο Ελληνικό
Και μιας και μιλάμε για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κάποια σημαντικά στοιχεία του project που σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας, χωρίς καν να υπολογίζονται οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε δευτερογενείς δραστηριότητες.

Η επένδυση των 8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία θα στηρίξει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, ενώ για το ελληνικό δημόσιο, πέραν των άμεσων εσόδων, υπάρχει και ετήσιο όφελος που φτάνει το 30% των καθαρών εσόδων του έργου για τα 99 χρόνια της διάρκειάς του. Το κράτος αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ, ενώ στις επενδυτικές υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και έργα υποδομών ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν στα πρώτα στάδια της επένδυσης και θα αποδοθούν στο Δημόσιο.

Στο Ελληνικό η δόμηση θα καλύψει λιγότερο από το 30% της επιτρεπόμενης επιφάνειας, αποδίδοντας στην περιοχή ένα χώρο που θα αναβαθμίζει θετικά τις αισθήσεις με τις ήπιες χρήσεις του. Τα σημαντικά λιμενικά έργα θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέας παραλίας, με ελεύθερη πρόσβαση, μήκους μεγαλύτερου του 1 χλμ.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000 στρεμμάτων, με τη φύτευση εκατομμυρίων δέντρων και φυτών και η εγκατάσταση πολλών υδάτινων στοιχείων, θα οδηγήσει σε βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, ενώ, τέλος, η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου διαδρομών πεζών και ποδηλάτων μήκους 50 χιλιομέτρων σε άμεση συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα μέσα σταθερής τροχιάς θα εντάξουν το Ελληνικό στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα