«Απολογία» Νικήτα (μετά την συνταξιοδότηση)

Την πολιτική του καταδίκη υπέγραψε με την εμμονή του να είναι υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας ο Νικήτας Κακλαμάνης. Παρά το γεγονός ότι οι ψήφοι του έκαναν ζημιά στη Ν.Δ. και για πρώτη φορά η «γαλάζια» παράταξη δεν έχει υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα στην τελική μάχη, ο Ν. Κακλαμάνης επιμένει ότι λειτούργησε ως κυματοθραύστης για όσες ψήφους της λαϊκής δεξιάς θα κατευθύνονταν στη Χρυσή Αυγή.

Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι αυτό το 7,1% που απέσπασε ο Ν. Κακλαμάνης ήταν ψήφοι που θα οδηγούσαν τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στη μάχη του δεύτερου γύρου απέναντι στον Γιώργο Καμίνη. Και βέβαια ας μη λησμονούμε ότι η πολιτική σταδιοδρομία τού πρώην υπουργού και πρώην δημάρχου οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς το τέλος της, καθώς ήδη έχει τεθεί εκτός Ν.Δ. (επειδή δεν ψήφισε το πολυνομοσχέδιο) και φυσικά δεν πρόκειται να περιληφθεί στις λίστες για υποψήφιος βουλευτής όποτε κι εάν στηθούν οι εθνικές κάλπες.

Ο ίδιος το έχει καταλάβει αυτό και γι’ αυτόν τον λόγο από τη Δευτέρα το πρωί, όπου μετά την παταγώδη αποτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο, παρά τη σιγουριά του, ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο από την πολιτική ζωή του τόπου. Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε υποστήριξε πως «θα συνεχίσω την παρουσία μου στη Βουλή. Δεν θα είμαι ούτε “ναι” σε όλα ούτε “όχι” σε όλα. Παραδείγματος χάρη πρέπει να σας πω, μέσα στη δίνη την προεκλογική, ότι από εσάς ενημερώθηκα και μετά πήρα και το διάβασα, το προσχέδιο νόμου-τέρας για τον αιγιαλό.

»Τοποθετήθηκα αμέσως δημόσια και είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό εγώ να το ψηφίσω. Ευτυχώς μαθαίνουμε ότι πάγωσε, ας δούμε τι θα έρθει ως δεύτερο. Αλλά δεν θα είμαι “ναι” σε όλα και “όχι” σε όλα επειδή με διέγραψε ο κ. Σαμαράς, τέτοια πράγματα είναι έξω από την εμπειρία μου».

Στην ερώτηση αν υπάρχει σκέψη να συνεργαστεί με άλλα κόμματα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής απάντησε: «Δεν έχω κάνει καμία κουβέντα για τέτοια πράγματα μέχρι στιγμής. Εγώ θα ξεκινήσω μία προσπάθεια ανασυγκρότησης και ενοποίησης της κεντροδεξιάς. Γνωρίζω τις δυσκολίες, γνωρίζω ότι άνθρωποι όπως ο Π. Καμμένος και ο Γ. Καρατζαφέρης έχουν πει ότι “με την παρούσα ηγεσία στη Ν.Δ. εμείς δεν θέλουμε να ακούσουμε κουβέντα”, αλλά εκτιμώ ότι μία μεγάλη ιδεολογική παράταξη δεν είναι καλό μόνο για τον εαυτό της, είναι καλό και για τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εδώ κολλάει η λέξη σταθερότητα και όχι στα διλήμματα σχετικά με τις εκλογές».

Στην επισήμανση αν μιλά για επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ο Ν. Κακλαμάνης σημείωσε: «Όποιος πάει να κάνει επανίδρυση με στόχο την ενοποίηση της κεντροδεξιάς, διαλύοντας τη Ν.Δ. και φτιάχνοντας ένα άλλο κόμμα με οποιοδήποτε όνομα, εξ αρχής αυτό το εγχείρημα θα αποτύχει. Δεν φταίνε τα ονόματα των κομμάτων, ούτε τα σύμβολά τους. Φταίμε εμείς οι άνθρωποι που είμαστε μέσα στα κόμματα. Ένα ιστορικό κόμμα με ιστορικά εμβλήματα και πολύ περισσότερο φοβερά επίκαιρες ιδρυτικές διακηρύξεις, αναφέρομαι σε αυτές του Οκτωβρίου του 1974, δεν πας να τα αλλάξεις αυτά τα πράγματα. Αν έτσι πάει να επιχειρηθεί η ανασυγκρότηση του κεντροδεξιού χώρου, αυτά είναι πράγματα που θα συντείνουν στο ανάποδο».

 

 

Για τη μη στήριξη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει σε ό,τι αφορά τον δήμο της Αθήνας. Αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ του Γ. Καμίνη, όπως έκανε η Ν.Δ. μέσω του Σίμου Κεδίκογλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν θα πάρω θέση. Εγώ έκανα αντιπαράθεση και με τους δύο, προεκλογικά». Στην επισήμανση ότι ήδη η Ν.Δ. έχει πάρει θέση στηρίζοντας τον Γ. Καμίνη, ο Νικήτας Κακλαμάνης πρόσθεσε: «Η ΝΔ πήρε τον κ. Καμίνη γιατί αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. Η δική μου υποψηφιότητα χάλασε το σχέδιο. Και επειδή εγώ δεν υποχώρησα στη μη υποψηφιότητά μου, αποδεχόμενος τα όποια ανταλλάγματα, με την έννοια της πρότασης για είσοδο στην κυβέρνηση… Ένας άνθρωπος χορτασμένος από αξιώματα κάποια στιγμή στη ζωή του σκέφτεται και άλλου είδους προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με τα πιστεύω του. Τώρα, κατά πόσο αυτή η ξεκάθαρη δήλωση πρωί-πρωί του κ. Κεδίκογλου, που βεβαίως επιβεβαιώνει τα όσα έλεγα προεκλογικά, ευνοεί τον Γιάννη Σγουρό και τον κ. Καμίνη, αποτελεί μέγα ερωτηματικό. Είμαι σίγουρος ότι και ο Γιάννης Σγουρός δεν θα αισθάνεται πανευτυχής. Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια να σας το ξεκαθαρίσω, εγώ είχα τοποθετηθεί δημόσια για την άριστη συνεργασία που είχα με τον κ. Σγουρό. Εκεί, θα ψηφίσω τον Γιάννη Σγουρό. Εγώ, γιατί πέρα του εαυτού μου δεν ορίζω τίποτα άλλο, και κανένας δεν ορίζει τίποτα άλλο. Όποιοι πιστεύουν ότι είναι πολιτικοί τσομπάνηδες και καθοδηγούν πρόβατα είναι εκτός τόπου και χρόνου», κατέληξε.

 

 

Κατά Σαμαρά

Φυσικά, δεν παρέλειψε ο Ν. Κακλαμάνης να επιτεθεί και κατά του πρωθυπουργού, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα. «Η διάσπαση, που προκάλεσε με τις ενέργειές του ο κ. Σαμαράς, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Πρώτη φορά αρχηγός κόμματος διασπά τη δική του παράταξη, για να ευνοήσει υποψήφιο άλλου κόμματος», είπε ο Ν. Κακλαμάνης προσθέτοντας: «Για τις πολιτικές συνέπειες της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης θα μιλήσουμε μετά τις 25 Μαΐου».

Φυσικά, ο Ν. Κακλαμάνης ξέχασε να πει ότι ο ίδιος ο Σαμαράς του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να στηρίξει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο που είχε λάβει το χρίσμα. Απλά επέμεινε με στόχο να κάνει ζημιά στη Ν.Δ. και στον Σαμαρά, καθώς ήδη από την εποχή των εσωκομματικών εκλογών του 2009 είναι απέναντι στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα