Καθημερινή ενημέρωση

Απορρίφτηκε η επιστράτευση των διοικητικών υπάλληλων

Τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τις όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την επίλυση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έλαβε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θέμα συζήτησης ήταν η χάραξη «σχεδίου Β», με πιθανότερο εκείνο της επιστράτευσης, των διοικητικών  υπάλληλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με στόχο το άνοιγμα των σχολών.

Ωστόσο όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Παιδείας όλα τα σενάρια περί επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, αποκλείστηκαν κατηγορηματικά.

Την ίδια στιγμή, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου της Αθήνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με δύο 24ωρες απεργίες την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Η Γενική Συνέλευση έγινε σε κλίμα έντασης και η απόφαση ελήφθη ελήφθη διά βοής. Η ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στην απεργιακή επιτροπή που ήταν υπέρ των νέων απεργιών και στο προεδρείο του συλλόγου, που αποχώρησε, καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν αύριο να εργαστούν κανονικά.

Μετά τη Γενική Συνελευση των υπαλλήλων, το μέλος της Απεργιακής Επιτροπής του ΕΚΠΑ Μαριλέν Λογοθέτη ανακοίνωσε την απόφαση, δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό σε διάλογο ώστε να μπορέσει να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, με προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για αυτό, όπως είπε. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, με το μισό προσωπικό σε αργία, διαθεσιμότητα και κατάργηση δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδρυμα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης σε σκληρή δήλωση που διένειμε σήμερα, Πέμπτη, αναφέρει ότι «τo Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».

«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της» καταλήγει ο κ. Πελεγρίνης.

Αντίθετα, να αναστείλουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου που την Παρασκευή θα συνεχίσουν την απεργία τους με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων πριν δυο ημέρες. Πάντως ήδη στο ΕΜΠ λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος, ενώ και αύριο Παρασκευή.

Την απόφαση των διοικητικών του ΕΜΠ χαιρέτισε το διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων το οποίο όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του  προσβλέπει στην άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης και στο ΕΚΠΑ στηρίζοντας, όμως παράλληλα «τις προσπάθειες του Πρύτανή του».

Επισημαίνοντας ότι συντάσσεται με την ανακοίνωσή του Προεδρείου, που νωρίτερα σε μια σκληρή ανακοίνωση, ζήτησε εκ νέου την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη από τον υπουργό Παιδείας.

Καταλήγοντας, το Συντονιστικό «καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την άμεση εκτόνωση της κατάστασης».

Διαβάστε επίσης