Αρρυθμίες και βραδύτητα

Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι που περιέγραφε την ικανοποίηση του Αντώνη Σαμαρά για τις επαφές σε Πεκίνο και Σαγκάη, όπως και για τα κολακευτικά κι επαινετικά σχόλια από τον ευρωπαϊκό Τύπο προς τον πρωθυπουργό για το ελληνικό οικονομικό θαύμα. Κι όμως όλα αυτά κινδυνεύουν να ξεχαστούν γρήγορα, καθώς τα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί η τρικομματική είναι σημαντικά και πολυσύνθετα.
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για την επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα και βέβαια δεν υπάρχει άγχος, καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, όμως όλοι τρέμουν στο ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά. Κι αυτό διότι από το Μαξίμου τονίζουν σε όλους πως εάν περάσουμε τις εξετάσεις του Ιουνίου, τότε η διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου θα είναι πιο βατή.

Και βέβαια οι κυβερνητικές αρρυθμίες εξακολουθούν να υφίστανται και η κυβερνητική μηχανή δείχνει να κολλάει και να μην κινείται με τους ρυθμούς που θέλει και τρέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Παρά την αντεπίθεση των τελευταίων ημερών από την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, τα μηνύματα δεν είναι καλά, εάν δει κανείς τα νούμερα και τι κρύβουν, αφού αρκεί και μόνο το στοιχείο ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013 καταγράφηκε 306 εκατ. έλλειμμα, παρά τις άγριες περικοπές. Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προβλήθηκε αρκετά, εξανεμίστηκε, αφού από τη μια υπάρχει η μείωση της κατανάλωσης και από την άλλη η υστέρηση εσόδων.

Το περιβόητο πλεόνασμα των 520 εκατ., το οποίο προπαγάνδισε η κυβέρνηση χάθηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ άρχισε να ξεφουσκώνει και το περίφημο «success story» στο χρηματιστήριο, αφού οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές συνεχίσθηκαν και χθες για δεύτερη συνεδρίαση οδηγώντας την αγορά σε έντονη πτώση, κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων.

Σε τρία μέτωπα

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μάχη σε τρία κρίσιμα μέτωπα προκειμένου να κρατήσει εντός τροχιάς τον προϋπολογισμό και να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων τουλάχιστον για τη διετία 2013-2014. Οι τομείς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η είσπραξη προστίμων και η ενίσχυση εσόδων από το μέτωπο της έμμεσης φορολογίας.
Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσει η κυβέρνηση, όπως λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εάν θέλει να ελπίζει σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προς τα τέλη του έτους.
Σε διάστημα μόλις 15 ημερών η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την προετοιμασία όλων των προαπαιτούμενων, εάν θέλει να μη μετατραπεί μια ακόμα συζήτηση με την τρόικα σε θρίλερ. Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το Δημόσιο και ο κατάλογος με τους υπό κατάργηση οργανισμούς δεν έχει κλείσει για να προχωρήσει η επόμενη φάση του σχεδίου για τις πρώτες 2.000 απολύσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες και με άλλα προαπαιτούμενα, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και εκείνου κατά της διαφθοράς.
Πολλά εμπόδια υπάρχουν με τη σύνταξη του νέου φορολογικού που αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων που διαφωνούν εσχάτως με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες για να ψηφιστεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα εντός του Ιουνίου και να προχωρήσει επί της ουσίας η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Το αντιρατσιστικό

Την ώρα, λοιπόν, που στο Μαξίμου τρέχουν για να μην προκύψει τίποτα το απρόοπτο με την έλευση της τρόικας, έχουν δημιουργηθεί έντονοι κραδασμοί στην τρικομματική κυβέρνηση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο φέρεται να αντιμετωπίστηκε ως «νομοπαρασκευαστικά άρτιο» από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), η οποία ωστόσο αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προσέγγιση των όρων γενοκτονία, μίσος κ.ά. που αναφέρονται σε αυτό. Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη να προωθήσει το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.
Πηγές διαμηνύουν ότι το νομοσχέδιο δεν εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.
Ο Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να αναθεωρήσει τη θέση του, δηλώνοντας ότι «καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα».
Την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου ζήτησε εκ νέου με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι δεν θα υποχωρήσει «σε αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων».

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα