«Ασπίδα» στους παράνομους μετανάστες υψώνει η Ελλάδα

Στα χέρια του πολύπειρου Δημήτρη Αβραμόπουλου περνάει για την επόμενη πενταετία (2014-1029) το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς το μεταναστευτικό ζήτημα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανοιχτές πληγές και πλέον δίνεται η ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπισή του.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον σπουδαίο ρόλο που αναλαμβάνει τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα εντελώς νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε από την αρχή, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης», κάτι που αποτελεί την αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, που, όπως τονίζει, υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει αναφέροντας πως «το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα».

 

Οι αριθμοί

Η ανάληψη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο των καθηκόντων του ως επιτρόπου της Κομισιόν έρχεται σε μία περίοδο που σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα «το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα της χώρας βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, παρουσιάζοντας μια αύξηση 400% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι». Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι πολεμικές συγκρούσεις σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή βρίσκονται σε έξαρση, με τις μεταναστευτικές ροές προς την ασφάλεια της Ευρώπης να αυξάνονται ραγδαία. Θέση για το θέμα πήρε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ευρώπη πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί. Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος».

Για τη χώρα μας, η βασική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών είναι η Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για το α΄ εξάμηνο του 2014, καταγράφεται αύξηση 143,61% στους συλληφθέντες από αστυνομικές και λιμενικές Αρχές μετανάστες. Σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 15.104 συλλήψεις, την ώρα που στο αντίστοιχο διάστημα του 2013 είχα γίνει 6.200 συλλήψεις. Το πρόβλημα, μάλιστα, δεν εστιάζεται μόνο στο Αιγαίο –αν και νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα– αλλά και στον Έβρο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σε εφαρμογή το σχέδιο «Ασπίδα», οι δουλέμποροι δεν σταματούν να δοκιμάζουν τις αντοχές του, με τις συλλήψεις στα χερσαία σύνορα το α΄ εξάμηνο του 2014 να φτάσουν τις 748 έναντι 455 το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Σε δηλώσεις του στην «Α» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ), Παναγιώτης Χαρέλας, στέκεται στην ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό. «Βρέθηκα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να συζητήσουμε την κατάσταση στα σύνορα και τη συνέχιση του σχεδίου “Ασπίδα” ή “Σάρισα” και το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από τις ελλείψεις. Οι υπηρεσίες μας είναι αποψιλωμένες και το προσωπικό δεν επαρκεί για καθημερινές επιχειρήσεις, καθώς οι απόπειρες παράνομης εισόδου από τον Έβρο έχουν αυξηθεί», σημειώνει ο κ. Χαρέλας.

 

Ζητούνται λύσεις

Τα όσα προαναφέραμε είναι εν γνώσει του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ως επίτροπος της Ε.Ε. πλέον θα μπορεί να ασκεί πιέσεις για την καλύτερη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση. Αρκεί, απλά, να αναφέρουμε πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εκκρεμότητα ελληνικό αίτημα προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για επιπλέον χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ, καθώς οι ετήσιες ανάγκες για την έρευνα-διάσωση και τη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών υπολογίζονται σε 76 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα επανεξετασθεί ο θεσμός της Frontex, η οποία εγγυάται την ευρωπαϊκή εποπτεία των συνόρων, με τη χρηματοδότηση όμως για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα να έχει μειωθεί στο μισό.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τόνισε πως «ενώ αυξάνονται οι ροές, η όλη πίεση, και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα με τη Συρία –με μετανάστες που θα μείνουν στη χώρα μας διότι είναι αδύνατον να επαναπροωθηθούν με νόμιμες δομές και μέτρα– μειώνονται οι αναγκαίοι πόροι για τη Frontex».

 

Οι αρμοδιότητες του νέου Έλληνα επιτρόπου

# Πολιτική Μετανάστευσης

# Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Παροχής Ασύλου

# Λειτουργία της Συνθήκης Schengen

# Πολιτική παροχής Visa

# Προστασία και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων- FRONTEX (Ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης του Άρθρου 80 ΣΛΕΕ)

# Διαχείριση Κρίσεων και καταπολέμηση Τρομοκρατίας

# Εσωτερική Ασφάλεια

# Καταπολέμηση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων

# Αστυνομική Συνεργασία (Europol, CEPOL)

# Προστασία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της έννομης τάξης της ΕΕ

# Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων- ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτοτελούς προσχώρησης της ΕΕ στην ΕΣΔΑ

# Προστασία ηλεκτρονικών δεδομένων

# Καταπολέμηση ρατσισμού και ξενοφοβίας

# Προστασία μειονοτήτων

# Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

# Καταπολέμηση της ομοφοβίας

# (Αποκεντρωμένοι) Oργανισμοί της ΕΕ οι οποίοι θα τελούν υπό την εποπτεία του νέου επιτρόπου:

# Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά (FRONTEX- Warsaw)

# Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol- The Hague)

# Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL- The European Police College- Bramshill, UK)

# Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA- Lisbon)

# Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO- Valletta)

# Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λειτουργικής Διαχείρισης Συστημάτων ΤΠ (EU Agency for large-scale IT systems/eu-LISA, Strasbourg).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα