Αθήνα 2014: Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που με καμάρι η χώρα μας διοργάνωσε ξανά μετά από χρόνια Ολυμπιακούς Αγώνες και όλοι οι Έλληνες δηλώναμε περήφανοι που ο πολιτισμός επέστρεψε στον τόπο του. Ένα ρεπορτάζ του Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014 αποκαλύπτει την αληθινή εικόνα της Αθήνας δέκα χρόνια μετά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την Ελλάδα και την Αθήνα το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μεγάλο και πέτυχαν να δώσουν μια άλλη εικόνα τους στο εξωτερικό. Δέκα χρόνια μετά δεν έχει μείνει τίποτα που να μπορεί κανείς να πανηγυρίσει. Βέβαια, για όλα φταίει η εξαετής ύφεση και οι στιγμές απόγνωσης στην οποία ζούμε τα τελευταία έξι χρόνια και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από τον συντάκτη του άρθρου, που σημειώνει ότι οι Έλληνες από την υπερηφάνεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πέρασαν στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Για την τεράστια αλλαγή αυτή μίλησε και η διευθύντρια ενός καταστήματος στην Αθήνα. «Γιατί να πανηγυρίσουμε; Πήραν τα χρήματα του φορολογούμενου για να κάνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι έμεινε από όλα αυτά;», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελένη Γκολιού που διευθύνει ένα παντοπωλείο και μίλησε σε δημοσιογράφο του Reuters.

Η Αθήνα του 2004 έλαμπε από έργα και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Τότε έγιναν σπουδαία έργα όπως το τραμ, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, αστραφτερές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ ο προϋπολογισμός φουσκωνόταν, προτού βέβαια ξεσπάσει η καταιγίδα της κρίσης. Μάλιστα, για το γεγονός μίλησε στο ίδιο ρεπορτάζ και ο καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας, ήταν ο τότε γενικός γραμματέας εμπορίου τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Ήταν μια σπατάλη χρημάτων για το θεαθήναι».

Ο Στράτος Σαφιολέας, εκπρόσωπος του 2004 κατά τη διάρκεια των αγώνων, λέει: «Οι αγώνες ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Έχουμε ακόμα την Αρχαία Ολυμπία και τον Μαραθώνα. Το θέμα είναι να μην χάσουμε άλλη μια ευκαιρία». Ενώ, από την μεριά του ο Σπύρος Καπράλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αντικρούει τα επιχειρήματα για το κόστος των αγώνων: «Κόστισαν 8.5 δισ. ευρώ. Τι είναι αυτά τα χρήματα μπροστά στα 360 δισ. που χρωστάει η Ελλάδα; Εάν τα συνυπολογίσουμε όλα θα δούμε πως τα θετικά από εκείνους τους αγώνες υπερτερούν των αρνητικών. Το πρόσωπο της πόλης άλλαξε».

Δείτε τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ και το δημοσίευμα:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα