Ατιμωρησία τέλος για βασανιστές ζώων

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από ένα περιστατικό στη Χίο όπου κάποιος –που θέλει να θεωρείται άνθρωπος– έκαψε έναν σκύλο περιλούζοντάς τον με βιτριόλι επειδή τον ενοχλούσε….
Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος του νησιού που ειδοποιήθηκε να πάει τον μικρόσωμο και παιχνιδιάρη Τζακ (έτσι ονομαζόταν το σκυλί) στον γιατρό δεν κατάφερε να τον σώσει, καθώς το άτυχο ζώο υπέκυψε στα τραύματά του.
Επειδή τέτοιους είδους απαράδεκτα περιστατικά (συνεχίζουν να) συμβαίνουν όχι σε κάποια μεσαιωνική χώρα αλλά στην Ελλάδα του 2013, είναι καιρός να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία. Μια ατιμωρησία που επεφύλασσε χρόνια τώρα η Πολιτεία και ελληνική κοινωνία στους δράστες της κακοποίησης των ζώων. Η καταδίκη πριν από ένα χρόνο ηθικού αυτουργού στον βασανισμό ενός σκύλου, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, μπορεί να μην εξαφάνισε περιστατικά όπως αυτό της Χίου, αλλά τουλάχιστον έβαλε τέλος στην ατιμωρησία τέτοιου είδους εγκλημάτων και μοιάζει να αφυπνίζει συνειδήσεις που έμεναν αδιάφορες στις φρικαλεότητες των ανθρώπων σε βάρος των ζώων.

Δεκάδες υποθέσεις…
Μέσα σε ένα χρόνο έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες υποθέσεις κατ’ εφαρμογή του νόμου 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία ορίστηκε για την προστασία των ζώων, δέχεται σχεδόν καθημερινά στο γραφείο της καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από πέρυσι, που ψηφίστηκε ο νόμος, οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν στην Αττική ξεπερνούν σήμερα τις 150!

Στη Βουλή οι δικογραφίες
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει διαβιβάσει ήδη στη Βουλή τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας για τις υποθέσεις εγκλημάτων που αφορούν ζώα. Από τις 142 δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, η πλειονότητά τους αφορά σε περιπτώσεις θανάτωσης ζώων με φόλα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός των δικογραφιών τέθηκε στο αρχείο γιατί είχε σχηματιστεί κατά αγνώστων δραστών.
Ενημέρωση για τις περιπτώσεις θανάτωσης ζώων που έχουν καταγραφεί φέτος από τις αρμόδιες αρχές είχε ζητήσει ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Λαγός, απευθυνόμενος σε τρία υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Οι περισσότερες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί αφορούν σε περιοχές της Κοζάνης (12), του Μεσολογγίου (12) και της Αθήνας (12).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, συνολικά στην Έδεσσα, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική και την Κατερίνη έχουν σχηματιστεί 20 δικογραφίες, εκ των οποίων οκτώ τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, σε Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά έχουν σχηματιστεί συνολικά 19 δικογραφίες, εκ των οποίων οι εννιά τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.
Όπως προκύπτει από έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, σε Ροδόπη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη έχουν σχηματιστεί 15 συνολικά δικογραφίες, εκ των οποίων οι εννιά τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών. Η Εισαγγελία Εφετών Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει ότι στο Μεσολόγγι σχηματίστηκαν 12 δικογραφίες, εκ των οποίων τρεις τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών. Δώδεκα δικογραφίες έχουν σχηματιστεί και στην Αθήνα, εκ των οποίων οι πέντε τέθηκαν στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών.

Σταμάτησαν να φοβούνται και καταγγέλλουν τους παραβάτες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ερμηνεία που δίνουν οι εισαγγελικές αρχές είναι ότι πλέον ο κόσμος είναι ενημερωμένος και δεν φοβάται να καταγγείλει τέτοια περιστατικά.
Μάλιστα, υπάρχει σχεδόν πλήρης εφαρμογή του άρθρου 19, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση κακοποίησης αποφασίζεται προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του κατοικίδιου από την κατοχή του παραβάτη, «όταν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκαλεί ιδιαίτερο πόνο στο ζώο. Επίσης μπορεί ο εισαγγελέας, με διάταξή του, να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με θέμα την «αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012».
Όπως τονίζουν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων στη χώρα μας, τα περιστατικά κακοποίησης αδέσποτων και κατοικίδιων είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι για κακοποίηση ζώου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο έως 30.000 ευρώ. Βέβαια, οι ποινές είναι εξαγοράσιμες ή έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Τον περασμένο Μάιο, στα Φιλιατρά ένας άνδρας έδεσε τον σκύλο του πίσω από τρέιλερ αυτοκινήτου, μία γυναίκα φωτογράφισε τη σκηνή και ο δράστης συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο τα έξοδα δικαστηρίου, καθώς σύμφωνα με την απόφαση δεν τραυματίστηκε το ζώο.
Φυσικά, οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο περιστατικά με σκύλους και γάτες. Τον Ιούλιο του 2012, ο ιδιοκτήτης αλόγου ηλικίας 28 ετών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, επειδή κακοποιούσε το ζώο φορτώνοντάς το με παλιοσίδερα και σπρώχνοντάς το όταν τα πόδια του λύγιζαν από το βάρος. Το ζώο αφαιρέθηκε από τον παραβάτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα