Αυτή τη φορά είδε τη «φάκα»

Τον τελευταίο καιρό έχουν εκδοθεί μια σειρά ανακοινώσεων από πλευράς ΔΕΗ σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ, η οποία απόφαση αναγκάζει την ΔΕΗ να προμηθεύει ρεύμα στην Αλουμίνιον έως το τέλος του έτους σε τιμή κάτω του κόστους, ζημιώνοντάς την με αυτόν τον τρόπο κατά 109.000.000 ευρώ.

Ενώ λοιπόν η ΔΕΗ έχει καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον από 01.01.2014, στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε η Αλουμίνιον έστειλε γράμμα στη ΔΕΗ προτείνοντάς της την παράταση της σύμβασης έως τις 31.12.2025, δηλαδή για άλλα 12 χρόνια(!), με την ίδια τιμή των 40,7 ευρώ τη μεταγαβατώρα που προβλέπει η απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ και με την οποία η ΔΕΗ έχει ήδη μπει μέσα κατά 109.000.000 ευρώ.

Ποιο ήταν το «τυράκι» από πλευράς Αλουμίνιον; Η δήλωσή της ότι… προτίθεται να διερευνήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ την επ’ ωφελεία και των δύο μερών επιπλέον εισαγωγή ενός μαθηματικού τύπου που θα αυξομειώνει την παραπάνω βασική τιμή ρεύματος βάσει της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του αλουμινίου, αναφέροντας μάλιστα ότι, σύμφωνα με… αρχικούς υπολογισμούς της Αλουμίνιον, η τιμή θα ήταν αισθητά ανώτερη της τιμής που έβγαλε η διαιτησία της ΡΑΕ. Και βέβαια στα «ψιλά γράμματα» της πρότασης η Αλουμίνιον έλεγε ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών που θα κρατούσε η διαπραγμάτευση των δύο μερών, η ΔΕΗ θα συνέχιζε να προμηθεύει ρεύμα την Αλουμίνιον με «προσωρινή» τιμή την τιμή της διαιτησίας, η οποία θα εκκαθαριζόταν τελικώς από την τελική τιμή που θα συμφωνήσουν τα μέρη.

Βέβαια, αυτή τη φορά η «φάκα» ήταν πολύ μεγάλη (και το τυράκι πολύ μικρό), ώστε η ΔΕΗ δεν μπορούσε να μην τη δει! Πρώτα απ’ όλα πως θα μπορούσε από την μια μεριά να λέει ότι με την τιμή της διαιτησίας ζημιώνεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και ταυτόχρονα να την αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία, με κατά τα λοιπά μαθηματικούς τύπους που… ΘΑ παρουσιαστούν και… ΘΑ συμφωνηθούν από πλευράς Αλουμίνιον, και με τους οποίους η τιμή αυτή θα μπορεί να μειώνεται ακόμη περισσότερο(;).

Επιπλέον, υπάρχει και αυτή η μεταβατική περίοδος διαπραγμάτευσης των τουλάχιστον 3 μηνών που ζητάει η Αλουμίνιον, κατά την οποία θέλει από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να της προμηθεύει ρεύμα με την τιμή της διαιτησίας, με την προοπτική… να αναπροσαρμοστεί εάν και όταν συμφωνήσουν. Δηλαδή, η Αλουμίνιον δεν λέει «έλα να διαπραγματευτούμε και όταν συμφωνήσουμε υπογράφουμε νέα σύμβαση και ξαναξεκίνα από τότε να με προμηθεύεις ρεύμα», αλλά «συνέχισε να με προμηθεύεις ρεύμα κάτω του κόστους και έλα να διαπραγματευτούμε γενικά και αόριστα».

Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που η Αλουμίνιον είχε ζητήσει μια μικρή μεταβατική περίοδο από τη ΔΕΗ ήταν στην περίφημη συμφωνία του Αυγούστου 2010 (η οποία αποτελεί και αντικείμενο δικαστικής έρευνας), όπου ζητούσε ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα έως 6 μηνών μέχρι να αρχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της σε ρεύμα από μόνη της (ως αυτοτροφοδοτούμενη). Αφού λοιπόν με τη συμφωνία αυτή ο κ. Μυτιληναίος εξασφάλισε το «κούρεμα» του χρέους της Αλουμίνιον κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, εν συνεχεία η μεταβατική αυτή περίοδος από 6 μήνες έγινε 3,5 χρόνια, αφού μεσολάβησαν ενδιάμεσα αποφάσεις-πάσες της ΡΑΕ –ούτε ο Μέσι να ήτανε– που εν συνεχεία η Αλουμίνιον τις έπαιρνε και σκοράριζε συνεχώς κατά της ΔΕΗ, φτάνοντας μέχρι την τελευταία απόφαση-μνημείο της διαιτησίας της ΡΑΕ.

Ήταν λοιπόν τόσο μεγάλη η «φάκα», που ειλικρινά θα μας έκανε εντύπωση αν δεν την έβλεπε και αυτή τη φορά η ΔΕΗ.

Βεβαίως η ΔΕΗ, κάτω από το βάρος της ευθύνης και κυρίως κάτω από το βάρος και των εισαγγελικών ερευνών, που σε πολλά μα πάρα πολλά επίπεδα ερευνούν τις «σχέσεις» Ομίλου Μυτιληναίου και ΔΕΗ, απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη κίνηση της Αλουμίνιον, που κατά τον προσφιλή της τρόπο μάλλον θα τρέξει στα δικαστήρια, αναζητώντας δικαστές με ευρεία φιλοσοφική… σκέψη, ή στη γνωστή «νονά» που λέγεται ΡΑΕ και μοιράζει αφειδώς δώρα στο «ψυχοπαίδι» της, την Αλουμίνιον.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα