Αχαρτογράφητοι «Πυρήνες» και στο βάθος… Ρωμανός

Προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΕΒ, λίγες ημέρες μετά το κάλεσμα του Νίκου Ρωμανού για «μαύρο Δεκέμβρη» και ενώ τα «βαριά» ονόματα της τρομοκρατίας είναι στις φυλακές.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, 13 μήνες μετά το τελευταίο χτύπημα το ένοπλο αντάρτικο πόλεως –αποδυναμωμένο σε επίπεδο προσώπων, υλικών και χρημάτων– επιχειρεί να ανασυσταθεί και να φωνάξει «παρών», επιλέγοντας έναν οικονομικό στόχο με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, ο οποίος έχει χτυπηθεί 5 φορές από το 1976. Μάλιστα, όσο καθυστερεί και η προκήρυξη που θα λύσει αρκετές απορίες των αστυνομικών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα δεύτερο χτύπημα τις επόμενες ημέρες. Στις αρχές Δεκεμβρίου, άλλωστε, έχουμε την επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Ελλάδα (4/12) αλλά και την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6/12). Ακόμη, πάντως, κι αν οι τρομοκράτες για τον όποιον λόγο δεν χτυπήσουν το διάστημα μέχρι και τις ημέρες των γιορτών, θεωρείται ιδιαίτερα επίφοβο από την ΕΛ.ΑΣ. για γενικευμένες ταραχές.

Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.
Η ανάλυση των υπολειμμάτων από την έκρηξη στον ΣΕΒ οδήγησε τους αστυνομικούς στο να εξετάσουν εκ νέου την αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2014, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι. Και οι δύο βόμβες αποτελούνταν από ζελατινοδυναμίτη και ANFO (νιτρικό αμμώνιο εμποτισμένο με πετρέλαιο), είχαν τοποθετηθεί μέσα σε καφέ μεταλλικό κουτί και είχαν αφεθεί μέσα σε μεγάλα σακίδια πλάτης, ενώ είχαμε πάλι δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ΜΜΕ. Αυτή στο Χαλάνδρι δεν είχε εκραγεί λόγω κατασκευαστικού λάθους, με την «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης» να αναλαμβάνει την ευθύνη, κάνοντας λόγο στην προκήρυξή της για «μια αντάρτικη ενέργεια αλληλεγγύης στον αναρχικό αιχμάλωτο Νίκο Ρωμανό», ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε απεργία πείνας, ενώ σήμερα είναι και πάλι στην επικαιρότητα.

Το υψηλού ρίσκου χτύπημα στην καρδιά της πρωτεύουσας, η άψογη συνδεσμολογία της βόμβας και το επιτυχημένο σχέδιο διαφυγής, μαρτυρούν πως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει απέναντί της άτομα αποφασισμένα να ρισκάρουν για να πετύχουν τον στόχο τους, αλλά και πολύ καλά εκπαιδευμένα. Οι έρευνες στρέφονται στον εντοπισμό ασύλληπτων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που δικαίως, πλέον, αποκαλείται οργάνωση – Λερναία Ύδρα, καθώς όσα «κεφάλια» κι αν της κόψουν οι αστυνομικοί, βγαίνουν νέα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, είναι το ένοπλο αντάρτικο πόλεως να επιχειρεί αυτή την ανασύσταση με νέα, αχαρτογράφητα πρόσωπα, άτομα δηλαδή που δεν είναι γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές και κυκλοφορούν χωρίς να κινούν υποψίες.

Φούντας και Σταμπούλος
«Ο Λάμπρος Φούντας που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με συναδέλφους στη Δάφνη ή ο Αντώνης Σταμπούλος που συνελήφθη στην Κυψέλη, ήταν πρόσωπα-έκπληξη, καθώς δεν είχαν ποινικό μητρώο και ζούσαν μία φαινομενικά ήσυχη ζωή», δηλώνει στην «Α»  αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., και προσθέτει πως «παρ’ όλα αυτά γνώριζαν τους συνωμοτικούς κανόνες που χρησιμοποιούν αυτές οι οργανώσεις και ήταν άριστα εκπαιδευμένοι για μάχη. Είναι πολύ πιθανό αυτή η επίθεση να εκδηλώθηκε από τέτοια πρόσωπα, ίσως με την καθοδήγηση σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. για τη βόμβα) κάποιου ασύλληπτου παλιού γνώριμου».

Εγχειρίδιο εντοπισμού τζιχαντιστών στην ΕΛ.ΑΣ.
Το πολύνεκρο χτύπημα στο Παρίσι και το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο από τους καμικάζι-τζιχαντιστές έχουν περάσει από την Ελλάδα, κινητοποίησε ακόμα περισσότερο την Αστυνομία που πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό «κοιμώμενων» πυρήνων. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. συνέταξε έκθεση 41 σελίδων όπου συνεκτιμώνται τα στοιχεία που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι ελληνικές Αρχές, αλλά και οι νέες πληροφορίες που καταφθάνουν συνεχώς από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Επίσης, σε κρίσιμες υπηρεσίες εστάλη ειδικό εγχειρίδιο εντοπισμού υπόπτων για τζιχαντισμό – με βάση 40 διαφορετικά κριτήρια, όπως η «γραμμή μαυρίσματος από προσφάτως ξυρισμένο μούσι» και οι μετακινήσεις με «κυκλικές πορείες». Ενδεικτικά παραθέτουμε τις φυσικές-ορατές ενδείξεις που καλούνται να παρατηρούν με προσοχή οι αστυνομικοί σε πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνται στην Αθήνα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίο: τραύματα, καψίματα (όταν επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή), n γραμμή μαυρίσματος από προσφάτως ξυρισμένο μούσι, στρατιωτικός ρουχισμός, μεγάλες ποσότητες από παυσίπονα, αυξημένος αριθμός κινητών τηλεφώνων και τηλεφωνικών καρτών κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα