Βάζουν την τρόικα στη θέση της

Ο κύβος ερρίφθη και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν χαράξει οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας προς το εξωτερικό έγινε πλέον ξεκάθαρο, καθώς η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει στους εκπρόσωπους των πιστωτών δείχνοντας ότι προέχουν οι άνθρωποι και όχι οι ψυχροί αριθμοί.

Ως εκ τούτου, απέναντι στις ιδεοληψίες, τους δογματισμούς και την πρακτική της επιβολής που πιστωτών που επιτείνουν και επεκτείνουν τη κρίση, οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια δυναμική κίνηση με βαρύνουσα πολιτική αξία.

Το μήνυμα των δυο αρχηγών είναι σαφές και ξεκάθαρο προς την τρόικα: υπάρχει και η κοινωνία, της οποίας οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί, αλλά ταυτόχρονα προέχει και η πολιτική σταθερότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η στάση της Αθήνας εκδηλωνόταν την ώρα που από το ΔΝΤ έφθανε το σήμα ότι πρέπει ο ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει από το 13 στο 23%, διότι το μέτρο απέτυχε.

Η επιλογή για σύγκρουση της δικομματικής κυβέρνησης συνιστά μια πολιτική απόφαση με ξεχωριστή σημασία, διότι δείχνει ότι οι δυο εταίροι που εκ των συνθηκών πιέζονται από την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να κινούνται στους ρυθμούς της τρόικας.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στη σύσκεψη κατά την οποία παρέστησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας, Γ. Στουρνάρας και Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και έδειξε να μην τον ενδιαφέρει, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, η άποψη της τρόικας.

Τα ΕΑΣ

Στη σύσκεψη επίσης εξετάστηκε και το άλλο κρίσιμο ζήτημα αυτό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για το οποίο κλήθηκε στο Μαξίμου και ο κ. Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα δεν φαίνεται να κάνει πίσω και συνεχίζει να υποστηρίζει την θέση για διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης για 18 μήνες και αμέσως να προχωρήσει σχέδιο συρρίκνωσης με εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων.

Σχετικά με το άλλο φλέγον θέμα της διαπραγμάτευσης, αυτό των ομαδικών απολύσεων για τις οποίες η τρόικα ζητά απελευθέρωση, η ελληνική πλευρά είναι αρνητική και το μόνο που δέχεται να συζητήσει είναι να αλλάξει το καθεστώς με την υπογραφή του υπουργού.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι και το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την πλευρά Σάφα σε καλό κλίμα, για την παραλαβή των υποβρυχίων και για τη λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα