Βουλιάζουμε

Ημέρες 2012 ζει και πάλι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς στο ταμπλό του αποτυπώνονται οι ραγδαία κλιμακούμενες ανησυχίες εγχώριων και ξένων επενδυτών αναφορικά με την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που διαβεβαίωναν για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχουν δώσει τη θέση τους σε δηλώσεις ανησυχίας ακόμη και σε σενάρια ρήξης. Την ίδια ώρα, από την πορεία των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο και από όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μεγάλες διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών, με αιχμή το «καυτό» θέμα του Ασφαλιστικού. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται πλέον στο ναδίρ έχοντας χάσει πάνω από 20% από τις αρχές τις χρονιάς και διαπραγματεύεται στα επίπεδα της παρολίγον χρεοκοπίας του Ιουνίου του 2012, της περιόδου των διπλών εκλογών και της μαύρης εποχής των εντόνων σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ζημιάς, αρκεί να αναφέρουμε πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα το απόγευμα στις 464,23 μονάδες, χάνοντας ποσοστό -7,87%.

Η κατάρρευση της αγοράς επιταχύνθηκε από το αρνητικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς φαίνεται ότι τα σημάδια ύφεσης στην Ευρώπη δεν μπορεί να τα αναχαιτίσει η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών καθώς Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha, βυθίστηκαν με απώλειες άνω του 15%! Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι οι ξένοι επενδυτές χάνουν πάνω από το 50% με 60% των τοποθετήσεων στις τραπεζικές μετοχές αφού το Χρηματιστήριο στις 25 πρώτες συνεδριάσεις του 2016 καταγράφει πτώση, με την χαμένη κεφαλλαιοποίηση να ξεπερνά τα 11 δις. ευρώ και το γενικό δείκτη να υποχωρεί πάνω από -25%.

Τέλος, ενδεικτικό της απαξίωσης που υπάρχει στην ελληνική αγορά είναι πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που συγκέντρωσαν μόλις πριν δύο μήνες από τις αυξήσεις κεφαλαίου στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους, με τις μετοχές των τραπεζών να χτυπούν νέα ιστορικά χαμηλά, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 50% από τις αρχές του έτους και 65% από την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Με απλά λόγια από τα περίπου 5 δισ. που έβαλαν οι ιδιώτες επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες δίνοντας… ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, έχουν χαθεί τα 3,25 δισ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν καταρρεύσει στα 6 δισ. ευρώ από περίπου 17 δισ. τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα