Καθημερινή ενημέρωση

Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες

«Όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει». Η ιστορική ρήση του Ιωάννη Κωλέτη ταιριάζει γάντι στον πόλεμο ανακοινώσεων των συνεργατών των δύο προηγούμενων πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, ως προς το ποιος ευθύνεται περισσότερο για το ότι η Ελλάδα βρέθηκε ανοχύρωτη και με την πλάτη στον τοίχο στη δίνη της κρίσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Λίγο μετά την επανάσταση σε ένα από τα δείπνα που διοργάνωνε ο αντιβασιλέας Άρμανσμπεργκ όλοι οι παρόντες ζητούσαν τη γνώμη του Κωλέτη για τις πολιτικές εξελίξεις, λόγω και των στενών του σχέσεων με τους Γάλλους (πρόεδρος του λεγόμενου γαλλικού κόμματος). Όμως κάποιος του ζήτησε να σχολιάσει το μαύρο βέλο που φορούσε η εύθυμη χήρα της εποχής, η Μαριορή Ζαφειρίτσα Κοντολέοντος, η οποία ήταν η πρωταγωνίστρια του εν λόγω δείπνου. Ο Κωλέτης εκνευρισμένος απήντησε ότι «όλα τα έχει η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει». Από τότε έμεινε στην ιστορία και η συγκεκριμένη ρήση χρησιμοποιείται για όποιον συνεχίζει να ασχολείται με τα επουσιώδη και όχι με τα κρίσιμα ζητήματα.

Αναμφίβολα τους Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου θα τους κρίνει η ιστορία. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους, τους έκριναν με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Ο μεν Καραμανλής γκρεμίστηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ενώ ο Παπανδρέου εκδιώχθηκε μετά την αντίδραση του κόσμου στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου του 2011. Και το χειρότερο γι’ αυτούς είναι ότι ελάχιστοι τους αποζητούν. Πολλοί περισσότεροι τον Παπανδρέου και λιγότεροι τον Καραμανλή, ο οποίος από την ημέρα που παρέδωσε την εξουσία αρνείται να πει το οτιδήποτε.

Φυσικά, όταν μιλάμε για δύο πρόσωπα που φέρουν τεράστια και ιστορικά ονόματα, δεν είναι δυνατόν να είναι μόνοι τους. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετοί ακόλουθοι και στους μεν και στους δε. Και μάλιστα δεν χάνουν την ευκαιρία να υποδηλώνουν την παρουσία τους στα κόμματά τους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Πάντως, η όλη κατάσταση θυμίζει Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ και Παπαγιαννόπουλο στην υπέροχη ελληνική ταινία «Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες».

Κάπως έτσι φέρονται «καραμανλικοί» και «παπανδρεϊκοί», οι οποίοι για να προσφέρουν σασπένς στους πολίτες που υποφέρουν από την κρίση αποφάσισαν να μπουν στα χαρακώματα από την Κυριακή το πρωί και ανταλλάσουν δηλητηριώδη βέλη. Η αρχή έγινε από τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος κατηγόρησε μέσω twitter τον Παπανδρέου ως «τον μοιραίο άνθρωπο για τα δεινά που περνάνε οι Έλληνες σήμερα» και τον κατήγγειλε ότι αντιστάθηκε σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια οδηγώντας, με σχέδιο, τη χώρα στο ΔΝΤ. Στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, απάντησε το περιβάλλον Παπανδρέου, μέσω του Γιώργου Ελενόπουλου, σημειώνοντας ότι η πενταετία Καραμανλή οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο και, κυρίως, καταγγέλλοντας υπόγειες πολιτικές κινήσεις εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού.

Η αντιπαράθεση μεταξύ «καραμανλικών» και «παπανδρεϊκών» είναι σφοδρή και υφίσταται εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε, όποιος συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς έχει πλήρη βεβαιότητα ότι όσα μεταφέρουν οι… πιστοί τους αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Ο Σαμαράς

Φυσικά και οι δύο επιθυμούν να φιλοτεχνήσουν την εικόνα τους. Και ως συνήθως κάνουν οι πολιτικοί αποδίδουν τις ευθύνες στους άλλους, υπενθυμίζουν τις καλές ημέρες της διακυβέρνησής τους, με απώτερο στόχο καθ’ αυτό τον τρόπο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι Καραμανλής – Παπανδρέου, πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή του τόπου την τελευταία δεκαετία.

Φυσικά, με τον καβγά τους εμπλέκουν και τον νυν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μεν «παπανδρεϊκοί» ισχυρίζονται πως εάν δεν έκανε τον αντιμνημονιακό την πρώτη διετία, η εξέλιξη της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη και θα είχε αποφευχθεί ο κοινωνικός διχασμός, ενώ οι «καραμανλικοί» θεωρούν ότι ο νυν πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά υιοθετήσει όλη την επιχειρηματολογία Παπανδρέου για το έλλειμμα και το χρέος.

Για τους παροικούντες τα πολιτικά γραφεία, δεν πέρασε απαρατήρητη η δυσφορία που εξέπεμψαν «καραμανλικές πηγές» για την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο ότι «η χώρα βλέπει φως στο τούνελ μετά από επτά οδυνηρά χρόνια ύφεσης». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού, που οριοθετεί την αρχή της κρίσης στο… 2007 και την κυβέρνηση Καραμανλή, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί και την απόφαση Αντώναρου να επιτεθεί στον Παπανδρέου, προσωποποιώντας σε αυτόν τα σημερινά δεινά.

Άλλωστε, οι «καραμανλικοί» δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ο Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. παραμένει στη θέση του ή ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, άλλοτε στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, εμφανώς υιοθετεί το σενάριο περί διόγκωσης ελλείμματος και χρέους την περίοδο 2004-2009, με την ανοχή του ίδιου του νυν πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Ωστόσο, με την απάντηση του Γ. Ελενόπουλου σχετικά με συναντήσεις και συσκέψεις μυημένων, το παιχνίδι ανοίγει, καθώς ουσιαστικά η πλευρά Παπανδρέου προκαλεί τον Κ. Καραμανλή να απαντήσει ότι δεν… αμφισβητεί τον Αντ. Σαμαρά.

Βέβαια, ο Αντ. Σαμαράς δίνει μάχη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, ενώ οι πρώην αγωνιούν για την υστεροφημία τους. Όσο γι’ αυτά που λένε οι… ακόλουθοι περί επιστροφής στην εξουσία, μάλλον αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός. Για τον μεν Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ακόμη και εάν το επιθυμεί δεν μπορεί να πείσει, για τον δε Κ. Καραμανλή, ακόμη κι αν μπορεί, εμφανώς δεν το επιθυμεί.

Η αυτοκριτική

Όμως, παρακολουθώντας όλο αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο των πρώην, διαπιστώνει ακόμη και ο πιο αδαής ότι Καραμανλής και Παπανδρέου δεν έχουν καμία διάθεση για αυτοκριτική. Ή πιο σωστά για μία αυτοκριτική, η οποία θα είναι δημόσια. Μπορεί μόνοι τους ή στον οικογενειακό περίγυρό τους να την έχουν κάνει, αλλά οι πολίτες που τους πίστεψαν και τους ανέδειξαν στην εξουσία δεν τη γνωρίζουν.

Έτσι ποτέ δεν εξήγησε ο Κ. Καραμανλής για ποιο λόγο επί ημερών του αυξήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εκτοξεύθηκαν οι διορισμοί των λεγόμενων stage; Τρανό παράδειγμα η ΕΡΤ, όπου το προσωπικό και με υπουργό τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.

Όπως ποτέ δεν ενημέρωσε τον κόσμο για το έλλειμμα, το οποίο όσο και εάν το «φούσκωσε» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν μπορεί από το 6% να φτάσει στο 13%; Ή για ποιον λόγο δεν έκανε απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι, που είχε διαφανεί στον ορίζοντα από το 2008;

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, αφού γνώριζε από τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, γιατί επέμενε στο «λεφτά υπάρχουν», που τον έφερε στην εξουσία; Όπως επίσης και για ποιον λόγο, όταν μπορούσε να δανειστεί χρήματα για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης, επέμενε να ζητήσει τη βοήθεια των εταίρων της χώρας;

Η μονομαχία στο twitter και τα εκατέρωθεν δηλητηριώδη σχόλια

Φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάγχασαν τόσο με τις αναρτήσεις του Ευάγγελου Αντώναρου, όσο και με τη μακροσκελή ανακοίνωση του Γιώργου Ελενόπουλου. Όμως εάν παρατηρήσουμε προσεχτικά τα όσα αναφέρονται στην απάντηση γίνεται μία σαφέστατη προσπάθεια από την πλευρά Παπανδρέου να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις Σαμαρά – Καραμανλή.

Στην ανακοίνωση υπάρχει υπαινιγμός, ότι η πλευρά Καραμανλή συνωμοτεί στο παρασκήνιο με στόχο την επιστροφή στην εξουσία. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον Γ. Παπανδρέου έχει ως στόχο να εκθέσει τους «καραμανλικούς» και έναντι του Αντώνη Σαμαρά, μέσω της καταγγελίας για υπόγειες διαβουλεύσεις «μυημένων» και απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών. Επιδιώκει, δηλαδή, να προσθέσει έναν ακόμη πόλο αντιπαράθεσης, εγείροντας εσωκομματικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση Ελενόπουλου τονίζεται πως «κάποιες από τις τελευταίες δηλώσεις του Αντώναρου, ο οποίος μιλάει τελευταία για “εξελίξεις που θα δημιουργήσουν αίσθηση” και προϊδεάζει για πράγματα που αποφασίζονται εν κρυπτώ, πίσω από κλειστές πόρτες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι πεφωτισμένοι, οι illouminati». Και προσθέτει ότι «αυτές οι πρακτικές, πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι γνωστές και με αυτές έχει πλήρη διαφωνία η δημοκρατική παράταξη και είναι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

Οι κλειστές πόρτες, τονίζει ο συνεργάτης του Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν και τότε «θα αποκαλυφθεί ότι το έλλειμμα των 36 δισ. ευρώ το 2009 και το χρέος των περισσότερων των 300 δισ. ευρώ δεν είναι αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων, αλλά μιας καταστροφικής πολιτικής για την οποία οι ευθύνες και του κ. Αντώναρου και του κ. Καραμανλή είναι τεράστιες».

Σε κάθε περίπτωση τα όσα γράφτηκαν στο twitter, τόσο από τον Ευάγγελο Αντώναρο, όσο και από το περιβάλλον Παπανδρέου, σίγουρα προκάλεσαν τον γέλωτα πολλών φαν του διαδικτύου. Κατ’ αρχάς ο Ευάγγελος Αντώναρος έκανε τις ακόλουθες αναρτήσεις:

@ «Για να μη ξεχνιόμαστε: Μοιραίος άνθρωπος για τα δεινά που περνάνε οι Έλληνες σήμερα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου…»

@ «Αυτός για τον οποίο λέει σήμερα στην Καθημερινή ο Λευτ. Παπαδόπουλος ότι “ήταν ο,τι χειρότερο έτυχε στη χώρα και ήθελε να κυβερνήσει με την παρέα του”».

@ «Ναι ο ίδιος που έλεγε συστηματικά όχι σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια κι υπέκλεψε τη ψήφο των Ελλήνων με το “λεφτά υπάρχουν”».

@ «Ναι ο ίδιος που δεν έβλεπε τη διεθνή οικονομική κρίση και μας οδήγησε συστηματικά και με πρόθεση στο Μνημόνιο και στην αγκαλιά του ΔΝΤ».

Αναμφίβολα οι αναρτήσεις Αντώναρου είναι δηλητηριώδεις. Όμως και οι απαντήσεις που έλαβε ήταν εξίσου καυστικές.

# Tweet 1ο: «“Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού” που δραπέτευσε από την εξουσία τον Οκτώβρη του 2009, παραδίνοντας την ωρολογιακή βόμβα στην κυβέρνηση Παπανδρέου».

# Tweet 2o: «“Οι Δύο Πύργοι” Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου που έλεγαν παραμονές των εκλογών ότι το έλλειμμα θα κλείσει το 2009 στο 6%…»

# Tweet 3o: «“Η Επιστροφή του βασιλιά” ή όπως την ονειρεύεται ο ίδιος η “Επιστροφή του Καραμανλή”, ο οποίος θα επιστρέψει για να τριπλασιάσει αυτή τη φορά το δημόσιο, να διαλύσει το εμπορικό ισοζύγιο, να δανειστεί δίχως να υπάρχει αύριο, για να χρηματοδοτηθούν νέα μεγάλα πρότζεκτ με κωδικό όνομα “Κουμπάροι”, “Υποκλοπές”, “Βατοπέδι” και ουκ έστιν αριθμός…»

Ο Αντώναρος συνέχισε απαντώντας στα παραπάνω:

@ «Να τα μας! Βγήκαν τα ορφανά κι οι κρυφo-κηπουροί του ΓΑΠ να τον υπερασπιστούν!»

@ «Και τον ΓΑΠ υπερασπίζονται με μηνύματα προς εμένα όχι μόνο τα ορφανά του αλλά και… διάφοροι άλλοι κaτ’ εντολήν! Να τον χαίρονται!»

Γιατί ο Γιώργος «καρφώνει» τον Κώστα

Τα όσα ανέφερε στο κείμενό του ο Γιώργος Ελενόπουλος επιδέχονται πολλών ερμηνειών και άλλων τόσων σημείων που χρήζουν απαντήσεις.

Για παράδειγμα, ποιες κλειστές πόρτες εννοεί και αφού η πλευρά Παπανδρέου γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται πίσω από αυτές, γιατί δεν αποκαλύπτει ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η πλευρά Παπανδρέου παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλη την παραφιλολογία που έχει ξεκινήσει περί αλλαγής πρωθυπουργού. Έτσι, ο Γ. Παπανδρέου βλέπει ότι εξελίσσεται πόλεμος στο εσωτερικό της Ν.Δ. για την επόμενη ημέρα. Θεωρεί ότι οι επιθέσεις που δέχεται δεν έχουν στόχο τον ίδιο, αλλά τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ουσιαστικά –πιστεύει ο Γ. Παπανδρέου– δικαιώνει τον ίδιο αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Καραμανλή.

Παράλληλα, η πλευρά Παπανδρέου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εκεί το κλίμα είναι εκρηκτικό και αναμένονται εξελίξεις, καθώς το κόμμα και ο πρόεδρός του δεν «τραβάνε».

Κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο πρώην πρωθυπουργός είτε διά της επιστροφής του, είτε διά «αντιπροσώπου». Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται «τι ακριβώς επιθυμεί ο Γιώργος Παπανδρέου;».

Ο πρώην πρωθυπουργός, φαίνεται και από τις ανακοινώσεις του γραφείου του, θεωρεί πως ό,τι έκανε ήταν για το καλό της χώρας και αισθάνεται δικαιωμένος από τη στιγμή που η χώρα δεν χρεοκόπησε. Πολλοί περιμένουν να κάνει την επόμενη κίνησή του, που θα είναι ένας δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησής του.

Πάντως, όσοι έχουν μιλήσει το τελευταίο διάστημα μαζί του, εκτιμούν ότι αυτό που θα ενδιέφερε τον Γ. Παπανδρέου είναι μία θέση στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και όχι η επιστροφή του στην ελληνική πολιτική σκηνή.

 

 

 

Διαβάστε επίσης