Coca Cola – Απολυμένοι σημειώσατε 1…

Ασπίδα προστασίας στην «COCA COLA 3Ε Α.Ε.» ορθώνει η ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (τμήμα ασφαλιστικών μέτρων), το οποίο με απόφασή του έκανε δεκτή αίτηση της εταιρείας που ζητούσε να σταματήσει η διανομή και η αναπαραγωγή δυσφημιστικών –όπως υποστηρίζει– φυλλαδίων με το συνθήματα του τύπου «COCA COLA παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται από τους Έλληνες» και «Ούτε γουλιά COCA COLA μέχρι να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο»!

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

Με την αίτησή της η εταιρεία στρεφόταν κατά συνδικαλιστών, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται πίσω από τη διανομή των φυλλαδίων με τα υβριστικά μηνύματα που μάλιστα, όπως λέει, έκαναν και τον «γύρο» του Διαδικτύου. Όπως σημείωναν στην αίτησή τους προς τη Δικαιοσύνη οι νομικοί παραστάτες της «COCA COLA 3Ε ΑΕ», οι αντίδικοί της επέλεξαν αυτό τον τρόπο να «απαντήσουν» στην απόφαση των διοικούντων την εταιρεία για απόλυση 33 εργαζομένων της μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας (8839/2014), την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η «Α», η εν λόγω εταιρεία λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, να αναθέτει σε τρίτους μεταφορείς τη διανομή των προϊόντων της στη Βόρειο Ελλάδα και να απολύσει τους τριάντα τρεις οδηγούς-υπαλλήλους της.

Ωστόσο, μετά τις απολύσεις –σύμφωνα με την πλευρά της εταιρείας– συνδικαλιστικές οργανώσεις αντέδρασαν και από τον περασμένο Ιούνιο τοιχοκόλλησαν σε διάφορους δημόσιους χώρους της Αθήνας φυλλάδια, αφίσες, αυτοκόλλητα και παράλληλα κυκλοφόρησαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως: «Ούτε γουλιά COCA COLA μέχρι να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο», «COCA COLA παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται από τους Έλληνες», «Μποϋκοτάζ σε Φάντα, Αμίτα, Κόκα Κόλα, ούτε γουλιά μέχρι να ανοίξει το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης», «BoyCoke, μέχρι να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο», «Συμμετέχω στο μποϋκοτάζ» και «Κόκκινη Κάρτα στα προϊόντα Φάντα, Αμίτα, Κόκα Κόλα».

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων προέτρεπαν τους καταναλωτές μέσα από το Διαδίκτυο να συμμετάσχουν στο μποϋκοτάζ των προϊόντων της, προκαλώντας της περιουσιακή και ηθική βλάβη. Μάλιστα, στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι της COCA COLA 3Ε Α.Ε. προέβαλαν το επιχείρημα πως είναι ψευδής ο ισχυρισμός των αντιδίκων της ότι τα προϊόντα της παράγονται στη Βουλγαρία και φορολογούνται στην Ελβετία. Όπως είπαν, η εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα και η εγχώρια παραγωγή της καλύπτει τις καταναλωτικές ανάγκες της χώρας.

Με τα επιχειρήματα αυτά οι εκπρόσωποι της εταιρείας αξίωσαν την απαγόρευση με την έκδοση απόφασης αναπαραγωγής κάθε δυσφημιστικού συνθήματος είτε με τη διανομή φυλλαδίων είτε μέσω του Διαδικτύου. Μάλιστα, ζήτησαν από το δικαστήριο να διατάξει τη διαγραφή από το Διαδίκτυο των δυσφημιστικών μηνυμάτων αλλά και να παύσουν οι αντίδικοί της «τη διάδοση και αναμετάδοση διά περιφοράς αυτοκινήτων ιδιοκτησίας τους και τρίτων προσώπων που φέρουν ντουντούκες των δυσφημιστικών μηνυμάτων σε βάρος της εταιρείας και των προϊόντων της».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση της αίτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας άσκησαν παρέμβαση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το δικαστήριο, εξετάζοντας τα στοιχεία της υπόθεσης αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις, έκρινε πως πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή η αίτηση της εταιρείας και να απαγορευτεί προσωρινά στους συνδικαλιστές η παραγωγή και διάθεση του εντύπου με το σύνθημα «COCA COLA παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται από τους Έλληνες». Ιδού το μεγαλύτερο μέρος του σκεπτικού του δικαστηρίου όπως αναπτύσσεται στην υπ. αριθμόν 8839/2014 απόφαση:

«Την ίδια περίοδο που η αιτούσα (σ.σ. η «COCA COLA 3Ε ΑΕ»), προέβη στο κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη διακόπτοντας την παραγωγική του δραστηριότητα η ανώνυμη εταιρεία Kar – Tress Holding, η οποία είναι ιδίων επιχειρηματικών συμφερόντων με την αιτούσα ίδρυσε την εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία “COCA COLA HBC AG”, η οποία εδρεύει στην Ελβετία.

»Περί το έτος 2012 η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε πρόταση για απόκτηση του συνόλου των μετοχών της αιτούσας με αντάλλαγμα μετοχές δικές της.

Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας η αιτούσα εταιρεία κατέστη θυγατρική της εταιρείας “COCA COLA HBC AG”, ενώ παράλληλα μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία. Ωστόσο, η αιτούσα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τόσο παραγωγικά, όπου διατηρεί εργοστάσια, όσο και εμπορικά, όπου πωλεί και διαθέτει τα προϊόντα της. Εξακολουθεί, δε, να καταβάλλει φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα.

»Επιπροσθέτως, δεν πιθανολογείται ότι η αιτούσα μετέφερε μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας και ειδικότερα αυτό που προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτικού κοινού της Βορείου Ελλάδος στη Βουλγαρία. Το γεγονός ότι κάποιοι χονδρέμποροι της Βορείου Ελλάδος εισάγουν από τη Βουλγαρία προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα από την αιτούσα δεν μπορεί να συνδεθεί με την τελευταία καθώς δεν πιθανολογείται ότι η εμπορική επιλογή των εν λόγω χονδρεμπόρων έγινε κατόπιν προτροπής της αιτούσας.

Συνεπώς, το σύνθημα “COCA COLA παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται από τους Έλληνες”, το οποίο περιέχεται σε φυλλάδιο, που οι καθ’ ων παρήγαγαν και διένειμαν, είναι ψευδές και είναι ικανό να προκαλέσει ζημία στην αιτούσα, καθώς μερίδα του καταναλωτικού κοινού μπορεί να επιλέξει να μην αγοράσει τα προϊόντα της επειδή δεν παράγονται στην Ελλάδα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα