Debate επιπέδου

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γιάννης Ραγκούσης,  όταν ρωτήθηκε για το επίπεδο της εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είπε κατά λέξη: «Σε σύγκριση με τα όσα έζησα από κοντά στη μονομαχία Παπανδρέου-Βενιζέλου-Σκανδαλίδη το 2007, η φετινή αναμέτρηση μοιάζει με τσάι στο σαλόνι». Και η αλήθεια είναι ότι εάν η κ. Γεννηματά δεν επεδείκνυε μία φοβικότητα, το επίπεδο θα καταγραφόταν ως μάθημα πολιτικού πολιτισμού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η πρώτη τηλεμαχία, που μετείχαν οι πέντε από τους 10 υποψήφιους για την ηγεσία του νέου φορέα, ανέδειξε αυτό που οι περισσότεροι το σκέφτονται, αλλά δεν το ξεστομίζουν. Πως τελικά ο δεύτερος του πρώτου γύρου θα είναι ο νέος πρόεδρος του νέου κόμματος. Όπως έγινε και με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας (Μεϊμαράκης ημίχρονο-Μητσοτάκης τελικό). Με μία βασική προϋπόθεση την πρώτη Κυριακή οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν να ξεπεράσουν τις 150.000.

Οι συμμετέχοντες, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης σε ένα κλίμα, όπου ο τηλεθεατής μπορούσε να καταλάβει και να κρίνει άνοιξαν τα χαρτιά τους. Χωρίς υπεκφυγές ανέδειξαν το πως σκέφτονται το νέο φορέα.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλό επίπεδο. Με θέσεις και επιχειρήματα (όχι όλα επαρκή) και, κυρίως, χωρίς κραυγές και κορώνες, πράγμα πολύ σπάνιο στις «τηλεμαχίες». Ήταν συζήτηση πολιτισμένων πολιτικών και όχι χάβρα. Ο θεατής μπορούσε να παρακολουθήσει και να καταλάβει. Γι’ αυτό και η κ. Γεννηματά μάλλον θα κατάλαβε το λάθος της να μην είναι παρούσα στην τηλεμαχία (ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεν μετείχε, καθώς λόγω εγχειρήσεως στο πόδι ήταν κλινήρης). Επίσης πολύ σημαντικό ήταν και το ότι οι πέντε υποψήφιοι διαβεβαίωσαν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα είναι παρόντες την επόμενη ημέρα, αν ηττηθούν. Αν το κάνει και η κ. Γεννηματά σε ένα από τα… επίσημα ντιμπέιτ, τότε η διαβεβαίωση θα επιδράσει θετικά στον κρίσιμο παράγοντα της προσέλευσης στις κάλπες.

Οι βασικές επιδιώξεις

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ξανά το θέμα της ψήφου εξ αποστάσεως λέγοντας ότι η κ. Γεννηματά δεν ήθελε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προέβλεψε σκληρή αντιπαράθεση, αλλά τόνισε ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι, ο καθένας βέβαια με τις δικές του αξίες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κράτησε ανοιχτό το μέτωπο με τη Φώφη Γεννηματά για τη στάση της στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλλου λέγοντας ότι “η ηγεσία της ΔΗΣΥ κρύφτηκε στη συζήτηση στη Βουλή“.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε για τη σύγκρουση του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Κ.Ε. “Τα γεγονότα δικαιώνουν τη σύγκρουση με τη Φώφη Γεννηματά στην κεντρική επιτροπή του περασμένου Απριλίου“, προσέθεσε. “Η παράταξη δε μπορεί να είναι αρχηγικό κόμμα, αν κερδίσω το 2018 θα πάμε σε συνέδριο, δε θα είμαστε Βαβέλ όπως είδαμε προχθές στη Βουλή“, διεμήνυσε.

Πολυκομματικός ή πολυτασικός ο νέος φορέας, ρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης. “Πρέπει να πάμε σε ενιαίο κόμμα με τάσεις, απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων. Σεβόμενοι και την ιστορία και τη συμβολή του καθενός, επισήμανε. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουμε πάντα με μία φωνή, προσέθεσε και μίλησε για μία κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη μέρα“.

Για τη στρατηγική του δεύτερου γύρου ήταν η επόμενη ερώτηση στον Γιάννη Μανιάτη. “Πιστεύω ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο“, απάντησε ο βουλευτής Αργολίδας και άσκησε κριτική για το ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για πολλά ντιμπέιτ. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε και αυτός υπέρ ενός νέου και ενιαίου φορέα.
Για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου και τις ψήφους του ΚΙΔΗΣΟ ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης.” Όπως αντιμετωπίζω κάθε ψήφο, απάντησε ο πρώην υπουργός. Δεν έχω καμία διαφορετική μεταχείριση για κανέναν“, ξεκαθάρισε.

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. “Το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε σε άλλη εποχή και ήταν λάθος“, σημείωσε και επισήμανε ότι “το ΠΑΣΟΚ σήμερα λειτουργεί με το 5% των εξόδων με τα οποία λειτουργούσε πριν την κρίση. Οι πολίτες δε θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ“, δεσμεύτηκε.
Ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας είπε: “Δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δε θα στηρίξω τον ακροδεξιό σκοταδισμό που πολλές φορές εκπέμπεται από τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος“.

Αυτά που έμειναν

Ο Σταύρος Θεοδωράκης  τόνισε ότι ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. «Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το μέλλον θέλει ενώσεις στο κέντρο και λίγο λογική Μακρόν. Να μας ενώσουν τα προβλήματα και όχι οι παλαιότερες ιδεολογίες».

Ο Γιώργος Καμίνης σε ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη αν θα εγκαταλείψει το δημαρχιακό θώκο εφόσον εκλεγεί, απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος τα παραδείγματα των Ρέντσι, Σιράκ και Μιτεράν«Δεν έχω στο μυαλό μου ένα αρχηγικό κόμμα αλλά πρωτίστως ένα κόμμα ανοιχτό. Ένα κόμμα διαφορετικό από αυτά που μας έχει κληρονομήσει η Μεταπολίτευση». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ως λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι έπρεπε να έχει ενοχοποιηθεί πλήρως η περίοδος του Κ. Καραμανλή. Σημείωσε δε ότι πρέπει το νέο κόμμα να φέρει μπροστά τις θετικές στιγμές της παράταξης “τις μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος, την πατριωτική στάση» αλλά και «να αφήσουμε και κάποια πράγματα πίσω όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς».

Ο Γιάννης Ραγκούσης πρότεινε να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη εφόσον δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Παράλληλα, δήλωσε ότι όταν παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ δεν μετακόμισε σε άλλο κόμμα. «Όπως όλοι οι Έλληνες κα εγώ είχα ανάγκη τις 7.000 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης. Έφυγα όμως και πήγα σπίτι μου, όχι σε άλλο φορέα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι «μέσα στα Μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθιο» και υποστήριξε ότι ως υπουργός έδωσε το στίγμα του και κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η χώρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα