Δεήσεις να παταχθεί η φοροδιαφυγή… (…αλλιώς νέα μέτρα)

Να αποδείξει πως η φοροδιαφυγή αρκεί για να προκύψουν τα ισοδύναμα που απαιτούνται σε μια σειρά από περιπτώσεις θα επιχειρήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Την ίδια ώρα, όμως, η προσπάθεια αυτή προσκρούει σε τοίχο και αποδεικνύεται άλυτος γρίφος. Τα σκληρά μέτρα, κατά συνέπεια, θα επιβληθούν και το πολιτικό κόστος θα το χρεωθεί η… δεύτερη φορά Αριστερά.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ισοδύναμα: η μαγική λέξη των μνημονίων επηρεάζει πλέον και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Και αυτό διότι αναζητούνται για τον αυξημένο πια ΦΠΑ στα νησιά και τον τουρισμό εν γένει, για την Παιδεία και το ασφαλιστικό. Αυτά σε πρώτη μόνο φάση. Γιατί ακολουθούν και άλλες περιπτώσεις κατ’ εντολή του μνημονίου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο. Μόνο που η πρώτη ομολογία αδυναμίας είναι ήδη γεγονός. Ερωτώμενος για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης τόνισε ότι είναι θέμα γενικότερα της οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι αναζητούνται ισοδύναμα. Συμπλήρωσε, δε, με νόημα ότι όταν ολοκληρωθούν δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα βρεθούν τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στα σχολεία.

Πότε όμως θα γίνει αυτό; Σε καμία περίπτωση πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως οι εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή θα είναι τέτοιες που να καλύψουν τις ανάγκες των υπουργών. Ούτε φυσικά γνωρίζει κανείς πώς θα ιεραρχήσει τα ζητήματα η κυβέρνηση. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι ο φιλόδοξος στόχος είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να επιτευχθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόλις 80 εκατ. ευρώ έχει επιφέρει στο ελληνικό κράτος.

Συνολικά 170 πρόσωπα έχουν ελεγχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Από αυτά τα 13.788.184 ευρώ εισπράχθηκαν, μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Βαλαβάνη, καθώς ρυθμίστηκαν οφειλές που ανέρχονταν σε 26.023.832 ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογος φορολογικός έλεγχος έχει προχωρήσει για άλλες 350 περιπτώσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να περάσουν από «κόσκινο» των αρχών όλοι οι καταθέτες και να βγει ο τελικός λογαριασμός, το ύψος όμως του οποίου είναι άγνωστο.

Κοστίζει το… πάρτι
Την ίδια ώρα όμως και σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πάρτι της φοροδιαφυγής κοστίζει πολύ ακριβά στην Ελλάδα, με τις απώλειες μόνο από τον ΦΠΑ να ανέρχονται στα 7,57 δισ. ευρώ το 2009, στα 6,92 δισ. το 2010, ενώ εκτινάσσονται στα 9,16 δισ. ευρώ το 2011 και φτάνουν τα 6,88 δισ. ευρώ το 2012 και τα 6,5 δισ. ευρώ το 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες για την Ελλάδα στο μέτωπο της συλλογής εσόδων ΦΠΑ διαμορφώνονται στο 34% των συνολικών εσόδων το 2013, όταν ο μέσος όρος των απωλειών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 15,2%. Σήμερα και μετά την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Στον αέρα 37.000 υποθέσεις του ΣΔΟΕ  
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί πως στον «αέρα» παραμένει η τύχη περίπου 37.000 υποθέσεων του ΣΔΟΕ, από τις οποίες οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του χρόνου λόγω της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του σώματος από το υπουργείο οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέχρι το τέλος του μήνα, αφού για την τύχη τους θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι θεσμοί.

Ως γνωστό, με βάση την «πρόβλεψη» του μνημονίου, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περνούν οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ, δηλαδή ο φορολογικός και τελωνειακός έλεγχος, το μεγαλύτερο μέρος από το προσωπικό (500 από τα συνολικά 700 άτομα), αλλά όχι και το χαρτοφυλάκιο των υποθέσεων που χειρίζονταν η υπηρεσία. Οι περίπου 37.000 υποθέσεις έχουν αντικείμενο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το πολιτικό χρήμα, τα εξοπλιστικά προγράμματα κ.λπ. Κινδυνεύουν είτε με άμεση παραγραφή είτε με πάγωμα επ’ αόριστον.

Στο οπλοστάσιο πάντως της κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί μια γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Πιο συγκεκριμένα, οι μηνυτήριες αναφορές από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων της Γ.Γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων πρέπει να υποβάλλονται αμέσως μόλις διαπιστωθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, όπως αναφέρει στην υπ’ αριθμ. 4/2015 γνωμοδότησή του. Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα τουλάχιστον να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα