«Δεχόμουν τηλεφωνήματα για να “αφήσω τα παιδιά”»

Νέος γύρος καταγγελιών από τον Γιάννη Πανούση, για την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με συνέντευξη του στην «Καθημερινή». «Όταν γίνονταν συλλήψεις, δεχόμουν τηλεφωνήματα “να αφήσω τα παιδιά”», δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Πανούσης αναδεικνύοντας την προβληματική ή και ενοχική σχέση της κυβέρνησης με τους «μπαχαλάκηδες».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντά στο ερώτημα «γιατί έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες για να αποκαλύψετε ότι δέχεστε απειλές;», σημειώνοντας: «Πότε θα έπρεπε να το κάνω; Ως υπουργός ενημέρωσα μέσω του διοικητή της ΕΥΠ, τον πρωθυπουργό και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης. Άρα ο θεσμικός μου ρόλος ολοκληρώθηκε. Ανέμενα τις κινήσεις τους, αλλά δεν δόθηκε ούτε πολιτική λύση, ούτε δικαστική με παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ρωτώ λοιπόν: Θα ήταν σωστό να καταθέσω μήνυση κατά κρατουμένων, κάτι που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης, ή να καταγγείλω τότε δημοσίως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την έγκριση του πρωθυπουργού; Αν δημοσιοποιούσα προεκλογικά τις απειλές εναντίον μου, θα έλεγαν ότι παρεμβαίνω στις εκλογές. Αν πάλι τα δημοσιοποιούσα αμέσως μετά τις εκλογές, θα ισχυρίζονταν κάποιοι ότι πικράθηκα που δεν ήμουν ξανά υπουργός, ενώ αυτό είχε συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό προ καιρού. Δημοσιοποίησα την υπόθεση δύο μήνες μετά επειδή συνεχίζονταν οι απειλές σε βάρος μου.

Και παρόλα αυτά κάποιοι “γνήσιοι της αριστεράς του τίποτα”, όπως τους χαρακτηρίζω, κάτι ψελλίζουν ότι είμαι μέλος συνωμοσίας ανατροπής του Τσίπρα και άλλα χαριτωμένα, ενώ γνωρίζουν ότι ποτέ δεν έχω στραφεί κατά του πρωθυπουργού και ως θεσμού και ως ανθρώπου που με τίμησε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Πανούσης αναφέρεται στην αντικατάσταση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Σταύρο Σταυρόπουλο. «Αυτό είναι αντικείμενο δικαστικής έρευνας σε όλα τα επίπεδα. Της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της εισαγγελίας Διαφθοράς. Εγώ είπα δημόσια την άποψή μου και εκτιμώ ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει το ταχύτερο να διαλευκανθεί πλήρως. Σε ό,τι αφορά την αποπομπή του κ. Σταυρόπουλου, προφανώς ο υπουργός έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του.

Αλλά ο χρόνος και ο τρόπος παίζουν ρόλο τόσο στην αμεροληψία των αποφάσεων, όσο και στην καχυποψία με την οποία κανείς μπορεί να τις κρίνει. Αν αυτή ήταν μια πρώτη κίνηση και θα ακολουθήσουν κι άλλες στην ίδια κατεύθυνση, φοβάμαι ότι και ο πιο καλοπροαίρετος θα αρχίσει πλέον να διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα. Θα φανεί, όμως, αυτό. Επίκεινται έκτακτες κρίσεις, θα δούμε ποιος θα αναλάβει π.χ. την οικονομική αστυνομία, αν θα υπάρξει απαλλαγή υπόπτων κ.λπ.».

Ο Γιάννης Πανούσης μίλησε και για πιέσεις που δέχθηκε στο διάστημα που βρίσκονταν στην Κατεχάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε επεισόδια που είχαν γίνει συλλήψεις δέχθηκα τηλεφωνήματα “να αφήσω τα παιδιά”. Αλλά η αστυνομία όφειλε να κάνει τη δουλειά της και προφανώς δεν ενέδωσα. Από την άλλη μέρα, όμως, συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός και συγκεκριμένη εφημερίδα κλιμάκωσαν τον ιερό αγώνα της απομάκρυνσής μου, διότι συνέβαλα στο να συλληφθούν και να καταδικασθούν “κοινωνικοί αγωνιστές”.

Έτσι χαρακτήριζαν τα εν λόγω ΜΜΕ αυτούς που πετούσαν μολότοφ, μερικοί από τους οποίους σημειωτέον καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Δεν σας κρύβω ότι μετά τις συγκεκριμένες επιθέσεις, τις οποίες δεν αποδοκίμασαν ακόμη και συνάδελφοί μου, συνειδητοποίησα ότι οι δικές μου μέρες ήταν μετρημένες πια στο υπουργείο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα