Διεκδικούν τα ιμάτια της ΔΗΜΑΡ  

Κυρίαρχο τείνει να καταστεί το ερώτημα, πώς ένα κόμμα που στις ευρωεκλογές έλαβε το 1,2% των ψήφων μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όταν μάλιστα όλες οι δημοσκοπήσεις με το ζόρι του δίνουν ακόμη και το 1%; Ο λόγος φυσικά για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία μετά το συνέδριο, όπου επανεξελέγη ο Φώτης Κουβέλης, εξακολουθεί να ταλανίζεται από πολλά εσωτερικά προβλήματα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί εσχάτως την πολύφερνη νύφη και για την κυβέρνηση, αλλά και για την αντιπολίτευση. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για την ώρα, μιας και έστω και αποψιλωμένο από τη φυγή τεσσάρων στελεχών του το κόμμα του Φώτη Κουβέλη εξακολουθεί να έχει… μετρήσιμη παρουσία στο Κοινοβούλιο, γεγονός που πιθανότατα δεν θα συμβεί μετά τις εκλογές αν επαληθευτεί η δημοσκοπική καταβαράθρωση στη Αγίου Κωνσταντίνου.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, τόσο το Μαξίμου, όσο και η Κουμουνδούρου πιέζουν με κάθε τρόπο την Αγίου Κωνσταντίνου, προκειμένου να έχουν τα περισσότερα οφέλη. Πηγές του Μαξίμου, παρά την απόφαση που έλαβε η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της να μην ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, υποστηρίζουν πως οι πολύ καλές προσωπικές σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Φ. Κουβέλη μπορούν να πείσουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να αλλάξει απόφαση μέχρι τον Φεβρουάριο. Εξάλλου, εάν οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, τότε θεωρείται απίθανο να φθάσει η κυβέρνηση τις 180 ψήφους.

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία νιώθουν ικανοποίηση με την απόφαση του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ («όχι» στον Πρόεδρο, «ναι» σε πρόωρες εκλογές), αλλά από την άλλη θα ήθελαν να υπήρχε και προεκλογική συνεργασία, μάλλον με την απορρόφηση της Αγίου Κωνσταντίνου και όχι σαν συνασπισμός κομμάτων. Και αυτό διότι με βάση τον εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε το μπόνους των 50 εδρών. Μάλιστα, κύκλοι της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι τα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ελάχιστα σε ψήφους, αλλά θα είχε τεράστια επικοινωνιακή απήχηση, καθώς θα δημιουργείτο η εικόνα ότι η Αριστερά είναι συσπειρωμένη. Και η εικόνα αυτή εκτιμάται ότι θα έδινε δυναμική, σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του ισχνού ποσοστού της ΔΗΜΑΡ. Φυσικά, υπάρχουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το σκάφος, αλλά αυτοί δύσκολα θα γίνουν δεκτοί από την Κουμουνδούρου. Ως μεμονωμένες περιπτώσεις, θεωρείται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα, χωρίς να δώσουν πολιτικά οφέλη.

Καζάνι που βράζει

Κι ενώ οι δύο «βασικοί παίκτες», Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν τα δικά τους σχέδια για τη ΔΗΜΑΡ, η κατάσταση στην Αγίου Κωνσταντίνου παραμένει εκρηκτική. Ειδικά εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Η σύγκρουση μεταξύ βουλευτών και προέδρου της ΔΗΜΑΡ έχει ως βασικό αίτιο τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιβίωση του κόμματος αλλά και για την επανεκλογή των βουλευτών σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Παρά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ στο 3ο συνέδριο να διατηρήσει την αυτόνομη πολιτική και οργανωτική της λειτουργία, αρκετοί βουλευτές έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο εσωτερικό της Κ.Ο. διαμορφώνονται διάφορες ομάδες και απόψεις, ενδεικτικές του διαλυτικού κλίματος που επικρατεί.

Ο Νίκος Τσούκαλης, από τους βασικούς συνοδοιπόρους του Φ. Κουβέλη από την περίοδο της αποχώρησης από τον ΣΥΝ και της δημιουργίας της ΔΗΜΑΡ, δεν είναι από τους φανατικότερους οπαδούς της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από τις βουλευτικές εκλογές. Φέρεται να είναι υπέρμαχος της συνεργασίας των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα με στόχο τη συμμετοχή σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι πάντα στη γραμμή του κόμματος, αλλά στο Μαξίμου ελπίζουν ότι μπορεί να πείσει τον Κουβέλη να αλλάξει γνώμη.

Η Μαρία Ρεπούση υπερασπίστηκε την άποψη ότι θα πρέπει οι βουλευτές τής ΔΗΜΑΡ να κατέλθουν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια εκτιμά ότι μπορεί να εκλεγεί στην Α΄ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσεγγίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερευνώντας το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας. Μάλιστα, φέρεται να έχει προτείνει το σχέδιο για τη διατήρηση της ΔΗΜΑΡ και τον «δανεισμό» των βουλευτών της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ασημίνα Ξηροτύρη είναι θιασώτης της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει έρθει σε επαφή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο να κατέλθει με τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Η Μαρία Γιαννακάκη με αριστοτεχνικό τρόπο μετακινείται από τη μεριά της αμφισβήτησης του Φ. Κουβέλη στην πλευρά της υποστήριξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Ο Γιάννης Πανούσης επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο, όπου του χρέωσε προσωπικά το 1,2% που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και τον Σπύρο Λυκούδη.

Ο Γ. Κυρίτσης, αν και συμμαθητής και προσωπικός φίλος του Φ. Κουβέλη, έχει ταχθεί εξ αρχής στο πλευρό του Γ. Πανούση και πιστεύει ότι για τη ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή η προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φανατικός αντίπαλος της κομματικής νομενκλατούρας, όπως την αναφέρει, έχει δημιουργήσει μέτωπο με κομματικά στελέχη.

Ο Θ. Ψύρρας είναι στον κύκλο επιρροής του Γιάννη Πανούση. Ο Θεσσαλός βουλευτής προσπαθεί να κρατήσει μια μετριοπαθή στάση, αλλά είναι προβληματισμένος με την κατάσταση στο κόμμα. Διατηρεί καλές σχέσεις με τον Σπύρο Λυκούδη και τον Βασίλη Οικονόμου.

Ο Δ. Αναγνωστάκης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, έχει ξεκινήσει την προσέγγιση με τον Φ. Κουβέλη, καθώς υπερασπίζεται τη συνολική διαπραγμάτευση του κόμματος για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρείται απίθανο να εκλεγεί εάν κατέλθει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική του περιφέρεια.

Και τέλος, η Νίκη Φούντα, για την οποία όλοι προβλέπουν πως είναι ζήτημα χρόνου να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, αφού δεν συμμετείχε ούτε στο συνέδριο του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ταχθεί στο πλευρό του Σπύρου Λυκούδη, παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή σκεφτόταν να αποχωρήσει από την πολιτική, απογοητευμένη από την κατάσταση που έχει συναντήσει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα