«Δικαστική» παράταση με δικαστικές αποφάσεις

Τι και αν η Δικαιοσύνη αποφάσισε πως οι ταβέρνες στο Σχινιά θα πρέπει να κατεδαφιστούν; Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε διαφορετική άποψη και φρόντισε να διατηρήσει για έναν ακόμα χρόνο όσες υπάρχουν από πριν το 1955! Μόνο που το υπουργείο μάλλον δεν τα μέτρησε σωστά, καθώς η τελεσίδικη απόφαση έχει ληφθεί το 2011, οπότε δίνεται παράταση… παρανομίας για τέσσερα χρόνια επί της ουσίας!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Η αυθαιρεσία ολοκληρώθηκε με τροπολογία στο δασικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο 63ο άρθρο του, με το οποίο επετράπη σειρά νέων χρήσεων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και περιορίστηκαν οι προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται, οι ταβέρνες «διατηρούνται μέχρι να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στη ζώνη Β2, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το αργότερο εντός 6 μηνών από τη σύνταξη μελέτης για τη ζώνη Β2 (…) και σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο». Τα κτίσματα στα οποία η ρύθμιση αναφέρεται έχουν κριθεί αυθαίρετα εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είχαν ασκήσει πολλές φορές έφεση και με διάφορους τρόπους επετύγχαναν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Όμως το 2011 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση από το διοικητικό πρωτοδικείο ότι τα συγκεκριμένα κτίρια είναι κατεδαφιστέα. Και τι αποφάσισε ο υπουργός; Να τα διατηρήσει φυσικά μέχρι τέλος της σεζόν (αυτό είναι το ζητούμενο) και στη συνέχεια να μεταφερθούν εκτός ως όφειλαν ήδη να έχουν κάνει.

Η αμαρτωλή ιστορία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά μετρά αρκετές δεκαετίες, αν και έτος ορόσημο είναι το 2000, οπότε το Προεδρικό Διάταγμα που το ίδρυσε επεχείρησε να «νομιμοποιήσει» την ύπαρξή τους και να προβλέψει την προσθήκη νέων. Ωστόσο ακυρώθηκε (ως προς το σκέλος αναψυκτηρίων, ταβερνών κ.λπ.) μόλις ένα έτος αργότερα, έπειτα από δύο αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν ότι ταβέρνες και εστιατόρια είναι ασύμβατα με τους σκοπούς ενός Εθνικού Πάρκου. Το 2007 παρενέβη στην υπόθεση ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι ξεκίνησε τη διερεύνηση καταγγελιών για πλημμελή προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Παίζουν κρυφτό

«Έχουμε σφραγίσει επανειλημμένως τις ταβέρνες, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το ΥΠΕΚΑ δεν προχώρησαν στην κατεδάφισή τους. Πριν από ένα μήνα τις ξανασφραγίσαμε», δήλωσε σχετικά ο απερχόμενος δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λοΐζος. Σημαντικό: ιδιοκτήτης των κτισμάτων που στεγάζονται οι ταβέρνες είναι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Εισαγγελέων και Δικαστών.

Εξίσου σημαντικό: Ο Συνεταιρισμός Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ διάφοροι εισαγγελείς έστελναν στην Υπηρεσία Κατεδαφίσεων επιστολές με τις οποίες την εγκαλούσαν γιατί δεν κατεδαφίζει αυθαίρετα σε διάφορα μέρη της χώρας, συνεχίζει να εισπράττει ενοίκιο από τις αυθαίρετες ταβέρνες, για τις οποίες –δικαστές– έχουν εκδώσει τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης και τις οποίες ο δήμος έχει σφραγίσει! Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μέλη του συνεταιρισμού δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, έστω και παράνομα με τη δικαιολογία ότι… «τόσες και τόσες υπάρχουν»!

Την άνοιξη του 2013, έγινε μια σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με θέμα την κατεδάφιση των ταβερνών του Σχινιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Σχινιά, ο διευθυντής του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων –στον οποίο ανήκουν οι ταβέρνες!–, από την Υπηρεσία Κατεδαφίσεων της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης, ενώ απών είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Μαραθώνα.

Νέα αναβολή

Αποφασίστηκε τότε μία συνάντηση στον χώρο της παραλίας του Σχινιά, για να εκτιμηθεί από κοντά η κατάσταση προκειμένου να σχεδιαστεί η άμεση κατεδάφιση των οικημάτων.

Σε αυτήν τη συνάντηση εκτός του απερχόμενου δημάρχου παρευρίσκεται ένας αντιδήμαρχος και ένας πρώην δήμαρχος, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Και αυτό καθώς, ενώ η κατεδάφιση έπρεπε –κατά νόμο– να υλοποιηθεί μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βρέθηκε η «συμβιβαστική» λύση με τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης, η κατεδάφιση να γίνει τον Σεπτέμβριο, με το τέλος της θερινής σεζόν – τα χρήματα για την κατεδάφιση τα είχε εξασφαλίσει η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Ακολούθησε η «αναγκαστική» παραίτηση και σήμερα, αφού θα έπρεπε να είχε γίνει η κατεδάφιση από τον Σεπτέμβριο του 2013, έρχεται η τροπολογία.

Μεγάλος κερδισμένος ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δικαστών και Εισαγγελέων που συνεχίζει να εισπράττει νοίκια από τελεσιδίκως κατεδαφιστέες και σφραγισμένες ταβέρνες και τώρα, μάλιστα, με τη βούλα του νόμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα