Διχασμένη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έτοιμη να διαλυθεί; Αυτό υποστηρίζουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πολλοί βουλευτές δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των νέων μέτρων. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική αν μιλήσει κανείς μαζί τους.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η πληροφορία έχει ως εξής: πρώην υπουργός, σε πηγαδάκι, δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση μη ψηφίζοντας τα μέτρα. Για να διευκολύνει είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα. Όσο και αν αναζητήσαμε τον πρώην υπουργό, δεν κατέστη δυνατόν να τον βρούμε. Αντιθέτως όμως το ρεπορτάζ κατέληξε σε μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ναι, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοιρασμένη σε τάσεις. Οι βουλευτές δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις και περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις προτού τοποθετηθούν.

Οι τάσεις ορίζονται κυρίως από τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν. Είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να υποκύψει, εκείνοι που εκτιμούν ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα όλα τα μέτρα για να σταματήσει ο εκβιασμός και εκείνοι (η πλειοψηφία) που υποστηρίζουν πως πρώτα θα πρέπει να κατατεθούν τα μέτρα και στη συνέχεια να λάβουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα την τρέχουσα συγκυρία αλλά κυρίως τα όσα θα μπορούν να πετύχουν την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή έστω και αποδεχόμενοι σκληρά μέτρα εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανατρέψουν κάποιες αδικίες στη συνέχεια, τότε η ψήφιση του νέου πακέτου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μια άλλη πληροφορία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες είναι ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου. Και αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά και από τις δύο πλευρές. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει να πάει μέχρι τέλους ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, πάντα σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και τελικός αποδέκτης των συνεπειών σε κάθε περίπτωση θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως, ελλείψει ενημέρωσης, τα μίντια κατασκευάζουν ειδήσεις και προβλήματα τα οποία ανακυκλώνονται και αποκτούν διάσταση η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όταν ακόμα και οι πλέον αρμόδιοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους θεσμούς γράφοντας και σβήνοντας, δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν ρεπορτάζ περί δήθεν ρήξης ή παγώματος. Ρεπορτάζ που δεν πλησιάζουν καν στην αλήθεια», εξηγεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο βέβαια δεν διστάζει να παραδεχθεί πως ευθύνη φέρνουν και τα ίδια τα στελέχη. «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται δηλώσεις απλά για να μείνει κάποιος στην επικαιρότητα, εκθέτοντας έτσι μια συνολική προσπάθεια. Ούτε είναι δυνατόν να ακυρώνεται η προσπάθεια αυτή από κάποιους οι οποίοι αγνοούν επί της ουσίας το τι συμβαίνει αλλά έχουν λατρεία με το γυαλί», καταλήγει.

Στο ερώτημα αν θα περάσουν νέα μέτρα από τη Βουλή, η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Ναι, αν ο Αλέξης πείσει ότι είναι απαραίτητο να ψηφιστούν. Άλλωστε λάβετε υπόψη σας πως αν δεν τα ψηφίσουμε και πάμε σε εκλογές, μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τα μέτρα θα έχουν πολλαπλασιαστεί και όποιος είναι τότε πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή. Οπότε, προς τι η επαναστατικότητα αν δεν έχει αποτέλεσμα; Το ιδανικό είναι να πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία και στη συνέχεια να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε. Δεν είναι λύση η προσφυγή στις κάλπες».

«Απειλεί» ξανά ο Σόιμπλε
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πολλοστή φορά απειλεί την Αθήνα. Μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Saarbruecken της Γερμανίας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, διαφορετικά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση». Εν τω μεταξύ, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν τη συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ και μάλιστα χωρίς την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Υποστήριζαν, δε, πως ο κ. Τόμσεν στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε και πάλι να αμφισβητεί την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα. Ωστόσο, ήταν πιο ευέλικτος σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και πώς θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά η περικοπή των συντάξεων. Σημειώνεται ότι, για το τελευταίο, η κυβέρνηση θέλει να μπει στον «κόφτη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα