Do it like Ireland, Alexis…

Ένα μήνυμα-συμβουλή παιδευτικού (με την έννοια της εκπαίδευσης και όχι των βασάνων) το οποίο είχε αποδέκτη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

«Υπάρχει ένα μάθημα» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ιρλανδικής κυβέρνησης «που η Ελλάδα μπορεί να πάρει και αυτό έρχεται από τη χώρα μου, την Ιρλανδία. Φυσικά και καταλαβαίνουμε και σεβόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από ανθρωπιστικής άποψης. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και χώρο και η Ευρώπη της προσφέρει και τα δύο».

Ποιο, όμως, είναι αυτό το μάθημα που πρέπει να πάρουμε οι Έλληνες από τους Ιρλανδούς; Όπως περιέγραψε ο Κένι στο CNBC, η μόνη οδός εξόδου από το τούνελ ήταν η χώρα του να ξεπεράσει τις απαιτήσεις των δανειστών της και να πάει ακόμη πιο μακριά τις δικές της απαιτήσεις. «Δεν μείναμε προσκολλημένοι στους κανόνες, με την έννοια ότι χτίσαμε μια σχέση με την Τρόικα και ουσιαστικά κάναμε καλύτερες προτάσεις από αυτές που μας έκαναν εκείνοι» είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Έτσι υπήρξε πρόοδος. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα δάνεια που λάβαμε από το ΔΝΤ και να δανειστούν χρήματα από τις διεθνείς αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

Ο Κένι αναφέρθηκε και στον τρόπο που η νέα ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, λέγοντας ότι διάφορες δημόσιες δηλώσεις Ελλήνων παραγόντων όξυναν τα πνεύματα, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν τα πράγματα και να δημιουργηθούν φήμες ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο να λάβει και τρίτο πακέτο διάσωσης, καίτοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης το αρνούνται.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Ιρλανδίας ο Κένι υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολούθησε η χώρα του στις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν αυτή της «εποικοδομητικής δέσμευσης». Αυτό είναι που συμβουλεύει την Ελλάδα να κάνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, τεκμηριώνοντας την άποψή του ως εξής:

«Αν και ήταν δύσκολα για τη χώρα μου, εντέλει τα κέρδη έχουν αρχίσει να φαίνονται έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το είπα και στον Αλέξη Τσίπρα – ιδού το μάθημα που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από μια μικρή χώρα, έτσι ώστε να χτίσει ξανά την οικονομία της στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία κατάφερε το 2013 να βγει από το δικό της μνημόνιο, ενώ έναν χρόνο μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης κατέκτησε την επίζηλη θέση τής περισσότερο αυξανόμενης οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, με άνοδο του ΑΕΠ της κατά 4,8%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα