Έβαλαν στόχο τον Α. Ζερβό

Η αποκαλούμενη «δολοφονία χαρακτήρα» είναι μια μέθοδος σπίλωσης του όποιου αντιπάλου, την οποία εισήγαγε η KGB και στη συνέχεια αντέγραψαν όλοι εκείνοι που χρησιμοποιούν ύπουλες μεθόδους για να εκπληρώνουν τους άνομους σκοπούς τους. Θύμα μιας τέτοιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρα έχει πέσει από το περασμένο φθινόπωρο κι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Η χρονική συγκυρία δεν ήταν τυχαία, αφού συνέπεσε με τη δημόσια καταγγελία εκ μέρους του της απόφασης της πλειοψηφίας της Διαιτησίας για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον Α.Ε. του Ομίλου Μυτιληναίου κάτω τού κόστους. Ο κ. Ζερβός είχε κάνει τότε λόγο για σκανδαλώδη απόφαση που δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος τού κοινωνικού συνόλου.

Η ημέρα που έκανε την παραπάνω δήλωση ο κ. Ζερβός αποτέλεσε και τη «D-Day» για όσους ευελπιστούσαν πως θα έβρισκαν πρόθυμους συνεργάτες στην εκποίηση της ΔΕΗ. Τι κι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανεξάρτητοι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Pricewaterhouse Coopers και η Ernst & Young, έφεραν στην επιφάνεια συγκριτικά στοιχεία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα οποία δικαιώνουν τον κ. Ζερβό για τη σθεναρή του στάση; Τα «φτωχαδάκια»-βιομήχανοι, που ήθελαν ουσιαστικώς τζάμπα ρεύμα, έχουν συσπειρωθεί εναντίον του, αναμένοντας τη «Διαιτησία των κουμπάρων», η οποία θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις στις 4 Δεκεμβρίου. Τα «επιχειρήματά» τους σιγοντάρουν γνωστές για την πολιτεία τους ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, οι οποίες προπαγανδίζουν την καταστροφή της βιομηχανίας κι άλλα δεινά στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το παράλογο αίτημα για δωρεάν στην ουσία ρεύμα.

Τα ίδια μιντιακά παπαγαλάκια κατηγορούν τον κ. Ζερβό και για το ότι έχει βάλει μπροστά τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών δηλαδή, προκειμένου να το εκθέσει, ενώ υπερ-προβάλλουν τις τοποθετήσεις της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), την οποία παρουσιάζουν σαν να ήταν αμερόληπτος τρίτος παράγοντας. Λησμονούν, ωστόσο, να αναφέρουν πως ο κ. Ζερβός διαθέτει τη στήριξη και της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση της επιχείρησης για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ακατανόητη δίωξη…

Τελευταία προσπάθεια να τρωθεί το κύρος τού κ. Ζερβού ήταν η ακατανόητη ποινική δίωξη σε βάρος του, την οποία άσκησε η Εισαγγελία Ρόδου για ένα ζήτημα, αυτό της μη κατασκευής εργοστασίου στη νότια Ρόδο, το οποίο είχε χειριστεί η προηγούμενη διοίκηση, αυτή του Τάκη Αθανασόπουλου.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία με συνολική ζημία 74 εκατ. ευρώ σε βάρος υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΗ για το θέμα της ματαίωσης κατασκευής νέου εργοστασίου της επιχείρησης στη νότια Ρόδο. Η δίωξη, πέρα από τέσσερα μέλη τού Δ.Σ. της επιχείρησης, στρέφεται κι εναντίον τού πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Τάκη Αθανασόπουλου και του νυν Αρθ. Ζερβού.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ΔΕΗ αποφάσισε την ανέγερση νέου εργοστασίου στη νότια Ρόδο, συγκεκριμένα στη θέση «Πλάκα Στενή» στην Κατταβιά. Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την έκδοση αδειών από την Πολεοδομία αλλά και για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Τα στελέχη τής ΔΕΗ κατηγορούνται πως έσπευσαν να συνάψουν σύμβαση μίσθωσης με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) για το ακίνητο που απαιτείτο χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, το οποίο κι ενοικίασε για χρονικό διάστημα ενός έτους και τριών μηνών. Για τη μίσθωση η ΔΕΗ φέρεται να κατέβαλε συνολικώς το ποσό των 115.000 ευρώ.

Ακολούθησε η απόρριψη της έγκρισης από την Πολεοδομία με το αιτιολογικό πως η ΔΕΗ ήταν μισθωτής και όχι ιδιοκτήτης τού ακινήτου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αγορά τής έκτασης από την ΚΕΔ στην οποία και καταβλήθηκε το ποσό των 3.300.000 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ πλήρωσε και τα έξοδα που έγιναν (συνολικό ποσό 3.440.000 ευρώ). Ακολούθως, η ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη. Η κατασκευαστική εταιρεία εγκατέστησε μηχανήματα και προσωπικό για να ξεκινήσουν οι εργασίες, και για τα δύο χρόνια που διήρκησαν όλα αυτά η ΔΕΗ τής κατέβαλε το συνολικό ποσό των 66.700.000 ευρώ.

Το εργοστάσιο, ωστόσο, δεν δημιουργήθηκε ποτέ, ενώ το θέμα μπλόκαρε και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει ο περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής. Μετά το «πάγωμα» των εργασιών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από τη ΔΕΗ ύψους 10 εκατ. ευρώ για αθέτηση της συμφωνίας. Η υπόθεση τελικώς έκλεισε εξωδικαστικώς, με την επιχείρηση να καταβάλλει το ποσό των 4.250.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η επίμαχη υπόθεση αφορά σύμβαση που υπογράφηκε επί προεδρίας Τάκη Αθανασόπουλου. Η διοίκηση Ζερβού έλαβε γνώση της όταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατάθεσε την αγωγή αποζημίωσης, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Προκειμένου η ΔΕΗ να μη ζημιωθεί περισσότερο, ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της προέκρινε τη λύση τής προσφυγής σε διαιτησία με τη συμμετοχή μάλιστα δικαστικού. Με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση κατόρθωσε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και να καταβάλει δηλαδή ένα ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτούσε δικαστικώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και το έργο τής κατασκευής του νέου εργοστασίου στη Ρόδο να προχωρήσει. Κι αυτό αφού η νυν διοίκηση κατέβαλε προσπάθειες και κατάφερε να πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την κατασκευή του έργου, με αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν το έργο της κατασκευής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα