Καθημερινή ενημέρωση

Έφοδος διαδηλωτών στα κεντρικά της στρατιωτικής διοίκησης

Κλιμακώνεται  η σύγκρουση στην Ταϊλάνδη  μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών, με τους τελευταίους να εισβάλουν την Παρασκευή στα κεντρικά της διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με το Reuters,  περίπου 1.000 διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο συγκρότημα όπου στεγάζεται η διοίκηση του ταϊλανδεζικού στρατού στην πρωτεύουσα. Tην έφοδο επιβεβαίωσε αργότερα και εκπρόσωπος του στρατού.

Στην κορυφή των διαδηλώσεων βρίσκεται ο Σουτχέπ Ταουγκσουμπάν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός με το κόμμα της αντιπολίτευσης. Το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, απέρριψε την πρόσκληση της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα για διάλογο.

Η πρωθυπουργός, η οποία έχει μέχρι στιγμής διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, κάλεσε -αμέσως μετά την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή- τους διαδηλωτές σε υποχώρηση και διάλογο.

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους και το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν σε παράλυση την κυβέρνηση -με την πρωθυπουργό να απαντά πως, έξι ημέρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, οι επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους είναι ελάχιστες.

Η σύγκρουση ξεκίνησε με αφορμή πρόταση νόμου για πολιτική αμνηστία που, σύμφωνα με τους επικριτές του, «φωτογράφιζε» τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σινουάτρα -αδελφού της νυν πρωθυπουργού. Ο νόμος πάγωσε, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν λαμβάνοντας γενικότερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης