Καθημερινή ενημέρωση

«Είναι παράλογη κάθε συζήτηση για πλειστηριασμούς»

Για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας από την τρόικα και τις πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε. έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 24ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό που αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, ίσως για πρώτη φορά σε τόσο υψηλούς τόνους, εξαπέλυσε πυρά κατά των δανειστών για το γεγονός ότι εμφανίζουν την Ελλάδα να έχει εκκρεμότητας και να μην θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν μια άδικη διεθνή ατμόσφαιρα για τη χώρα που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

«Αρνούμαστε ως χώρα να αποδεχθούμε ότι η συζήτηση απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και της άρσης των εγγυήσεων των ομαδικών απολύσεων έχει λογική. Είναι μια συζήτηση άδικη, αδικαιολόγητη, επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική», σημείωσε.

Η επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατά της τρόικα, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις πιέσεις για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων, πιθανώς προμηνύει σύγκρουση με τους δανειστές, για πρώτη φορά με πραγματικούς και όχι επικοινωνιακούς όρους.

Μένει βέβαια να αποδειχθεί εάν οι κόκκινες γραμμές αυτή τη φορά θα διατηρηθούν και δεν θα ξεθωριάσουν, και να διαπιστωθεί εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω, επί της ουσίας για πρώτη φορά σε φλέγοντα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν μπορούν στην περίπτωση της Ελλάδος να λειτουργούν οι λεγόμενοι «παιδαγωγικοί λόγοι», τονίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας αναγνωρίζει την ελληνική πρόοδο, όταν ο επίσημος τομέας δεν το κάνει.

«Δεν θέλουμε εικονική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την όποια συζήτηση για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να «κανιβαλίσουν» τους μακροοικονομικούς στόχους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, όσο και το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την έγκαιρη παρέμβαση των θεσμικών μας εταίρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης