Εις τα εξ ων συνετέθη;

Μια πρόταση που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει φωτιές στην Κουμουνδούρου υποχρεώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να επανεκτιμήσει τους ανθρώπους που έχει γύρω του.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του επί της ουσίας εκβίασε τις συνιστώσες του κόμματος πως αν δεν αυτοδιαλυθούν, θα αποκτήσουν ρόλο παρατηρητή, οι συμμετέχοντες στην Κεντρική Επιτροπή απόρησαν. Τι ήθελε να πει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας του κόμματος; Και ποιο μυαλό μπορεί να εισηγήθηκε κάτι τέτοιο;

Φυσικά η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προήλθε από συνεργάτες του που προσπαθούν να βρουν λύση στον «γόρδιο δεσμό», ο ίδιος όμως δεν μπορεί να είναι άμοιρος ευθυνών. Τι πρότεινε λοιπόν; Ότι οι βουλευτές που ανήκουν σε συνιστώσες οι οποίες δεν θα διαλυθούν, δεν θα είναι κανονικοί βουλευτές αλλά παρατηρητές! Δεν θα έχουν αρμοδιότητες ούτε και παρεμβατικότητα, αλλά θα… κοιτούν τους υπόλοιπους!
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μια σημαντική πλειοψηφία της Κ.Ο. ανήκει στις συνεργαζόμενες συνιστώσες, ο Αλ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ τους έθεσε στο περιθώριο –έστω και σε επίπεδο πρότασης– και «κόντυνε» τη δύναμη του κόμματός του.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει και όλοι αναζητούν λύση, με τον κίνδυνο κάποιοι συνεργαζόμενοι να εξετάζουν το ενδεχόμενο της εξόδου να είναι σημαντικός. Φυσικά όλα αυτά θα κριθούν πια σε δύο μήνες, οπότε θα γίνει και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό δίλημμα βέβαια που υπάρχει στο κόμμα είναι ο τρόπος εκλογής του προέδρου αλλά και οι υποχωρήσεις με στόχο την εξουσία.
Αναφορικά με την εκλογή του προέδρου, δύο είναι οι τάσεις που υπάρχουν: η εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή ή η εκλογή από το συνέδριο. Με δεδομένο πως η πλειοψηφία του κόμματος δεν επιθυμεί προεδρικό σύστημα, η λύση που προτείνεται είναι εκείνη της εκλογής προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή η οποία θα αποφασίζει και ο πρόεδρος θα εκτελεί έτσι ώστε να μη δρα κατά το δοκούν. Η εκλογή από το συνέδριο κρύβει τέτοιου είδους κινδύνους και οι πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως απόλυτος πρόεδρος δεν μπορεί να υπάρξει.

Όσον αφορά τις συνιστώσες, η επιβίωσή τους έχει να κάνει κατ’ απόλυτο τρόπο με τη σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής. Το πιθανότερο σενάριο είναι να διαλυθούν ως κόμματα μέσα σε κόμμα και να μετατραπούν σε τάσεις. Αυτό θα τους επιστρέψει να διατηρήσουν τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως να εκπροσωπούνται αναλογικά στην Κ.Ε. διατηρώντας τις ισορροπίες.
«Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί και κάποιοι επιμείνουν σε ένα κόμμα σούπα, τότε λύση υπάρχει. Αποχωρούμε και επιστρέφουμε στην αυτόνομη πολιτική μας πορεία έτσι ώστε να είμαστε τουλάχιστον πιστοί στις επιλογές μας», σημειώνει στην «Α» μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει από κοντά την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Εκείνο που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η πρόταση κάποιων, τα μέλη των συνιστωσών που δεν θα διαλυθούν να μείνουν ως… παρατηρητές στο κόμμα! Τι όμως μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι περίπου οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που ανήκουν σε συνιστώσες δεν θα έχουν δικαίωμα λόγου και πράξης; Και ότι μέσα στο κόμμα απλά θα… κοιτάζουν; Η θέση αυτή ήταν που προκάλεσε και τις αντιδράσεις και που προμηνύει νέο κύκλο εσωκομματικών τριβών.

Η εξουσία που θέλουν

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το κόμμα της Κουμουνδούρου είναι και οι κοινωνικές συμμαχίες που μπορούν να οδηγήσουν στην εξουσία. «Το μεγαλύτερο ποσοστό από το 23% που μας επέλεξε στις κάλπες, αναζήτησε το νέο ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι έδωσε την εντολή και τώρα εμείς καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Δεν χωρά στο μυαλό του ότι πρέπει να είναι συμμέτοχος στις δράσεις, στο κόμμα, στις κινητοποιήσεις. Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και παρακολουθεί τώρα από τον καναπέ! Αυτού του είδους οι ψηφοφόροι δεν μας κάνουν. Δεν τους χρειαζόμαστε και δεν θα τους χρησιμοποιήσουμε για να κερδίσουμε την εξουσία. Αυτό δεν είναι αυτοσκοπός», εξηγεί ο συνομιλητής μας. Συμπληρώνει δε πως «αν όσοι μας ψηφίσουν δεν το κάνουν συνειδητά, δεν έρθουν κοντά μας, δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, τότε θα δικαιώσουν τον Σαμαρά. Δεν θέλουμε μια εξουσία υποχωρήσεων όπου θα κάνουμε χάρες. Θα πρέπει να προχωρήσουμε βάσει των δεσμεύσεων και όχι βάσει των… αιτημάτων».

Στην αντεπίθεση με στόχο τη συσπείρωση

Εν τω μεταξύ, έξοδο στην κοινωνία με σκοπό να επιτύχει τη συσπείρωση αλλά κυρίως την προσέλκυση νέων… ψηφοφόρων θα επιχειρήσει ο Αλ. Τσίπρας, σηκώνοντας ο ίδιος το επικοινωνιακό βάρος.
Η λύση αυτή προκρίθηκε ως η καταλληλότερη για να αντιμετωπιστεί και η εσωστρέφεια του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και η μάχη των συνιστωσών που θα ακολουθήσει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρουσίαση των προτάσεών του για το ασφαλιστικό ενώπιον των συνταξιούχων, θα λάβει μέρος σε ακόμη 6 εκδηλώσεις-διαβουλεύσεις για διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος. Μεταξύ αυτών η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και η δημοσιονομική προσαρμογή από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ο Αλ. Τσίπρας περιμένει να ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές, καθώς στην ατζέντα του υπάρχουν δύο μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τότε θα συμμετάσχει επίσης σε μεγάλες ανοιχτές προσυνεδριακές συνελεύσεις, όπως π.χ. στο Ηράκλειο, πιθανότατα στη Λάρισα και κάποιες ακόμα μεγάλες πόλεις.
Όλα αυτά εν αναμονή του προσυνεδριακού διαλόγου. Το μέτρο εκλογής συνέδρων θα είναι 1 προς 10, το ένα τρίτο των συνέδρων θα είναι γυναίκες, ενώ η Νεολαία θα εκλέξει απευθείας τους δικούς της συνέδρους.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα