Καθημερινή ενημέρωση

Εισαγγελέας για ΡΑΕ και διαιτησία

Τελικά, σε αυτό το μπάχαλο που λέγεται Ελλάδα, που η υγεία, η παιδεία, η εργασία κοντεύουν να βάλουν οριστικό λουκέτο, που οι πολίτες τρέχουν στα συσσίτια της Εκκλησίας για ένα πιάτο φαΐ, αν κάποιος τομέας της κοινωνίας που ζούμε έχει μείνει άφθαρτος και αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για τους μη έχοντες, αυτός είναι ο τομέας της Δικαιοσύνης.

Μια νέα γενιά εισαγγελέων με γοργές κινήσεις «ξετρυπώνει» –κυρίως– τα μεγαλολαμόγια των επιχειρήσεων, τα στέλνει στους δικαστές, οι οποίοι με τη σειρά τους και με εμπεριστατωμένες αποφάσεις φροντίζουν όλοι αυτοί οι παντός καιρού «χρυσοδάκτυλοι» να βρεθούν στο περιβάλλον που τους αρμόζει, δηλαδή σε εκείνο που κλείνεται από κάγκελα ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν τις… «επενδύσεις» τους εις βάρος του Δημοσίου και γενικότερα των πολιτών.

Αιτία για την παραπάνω στοχαστική ανάλυση απετέλεσε η είδηση, σύμφωνα με την οποία –μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει για τη γνωστή κατάπτυστη και διάτρητη διαιτητική απόφαση εις βάρος της ΔΕΗ, που προσδιόρισε το κόστος αγοράς του ρεύματος της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ  στα 36,6€/MWh, δηλαδή κάτω του κόστους παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ– ότι η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κα Παναγιώτα Φάκου εκτιμώντας τα στοιχεία που περιήλθαν εις γνώση της διέταξε την κατεπείγουσα έρευνα της υπόθεσης, ώστε να διαπιστωθεί αν διεπράχθησαν ποινική αδικήματα κατά τη διαδικασία της έκδοσης της απόφασης αυτής από τους δύο διαιτητές και τον επιδιαιτητή, και από τους εμπλεκόμενους ΡΑΕ, Αλουμίνιον και ΔΕΗ.

Στα «κάγκελα» η ΔΕΗ

Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έκδοση της απόφασης, ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει. Η ΔΕΗ, βλέποντας ότι πλέον κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά, «επιτίθεται» με όλες τις δυνατότητες που διαθέτει, δίνοντας μάχη σε όλα τα μέτωπα (Αλουμίνιον, Επιτροπή Διαιτησίας, ΡΑΕ), παραθέτοντας στοιχεία τα οποία μόνο μια «στημένη» επιτροπή θα μπορούσε ν’ αγνοήσει.

Κατ’ αρχάς, ξεκαθάρισε ότι από 1/1/2014 το ρεύμα που θα  πωλείται στην Αλουμίνιον θα είναι στην ίδια τιμή πώλησης με τους άλλους καταναλωτές υψηλής τάσης, δηλαδή σε τιμή μεταξύ 60-70 €/MWh. Σύμφωνα δε με τον κώδικα, έχει έρθει ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Αλουμίνιον, η οποία είναι σίγουρο ότι… δεν θα συμφωνήσει. Άλλωστε, ο Ευάγγελος (Μυτιληναίος) ξέρει πολύ καλά το μονοπάτι. Δεν συμφωνεί, προσφεύγει στην καλύτερη φίλη του που ακούει στο όνομα ΡΑΕ, ή και στα δικαστήρια, με το έωλο επιχείρημα να μη μείνουν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι της Αλουμίνιον.

Βεβαίως, το να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ με τιμή 36,6€/MWh και να πουλάει τη δική του παραγωγή ρεύματος με 109€/MWh μόνο στην Ελλάδα των κ.κ. Φόλια και Παπακωνσταντίνου (πρώην υπουργών) θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Η αναφορά των ονομάτων των δύο πρώην υπουργών δεν είναι τυχαία, αφού και οι δυο με αμφίβολης νομιμότητας αποφάσεις επέτρεψαν στον Ευάγγελο Μυτιληναίο να παίζει… τάβλι με τη ΔΕΗ, ρίχνοντας κάθε φορά 6άρες… Αλλά για τις αποφάσεις αυτές θα επανέλθουμε την επόμενη εβδομάδα.

ΔΕΗ: «Βεβαιωμένο το κόστος μας παραγωγής ρεύματος»

Με δελτίο Τύπου η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ανάθεση της εύρεσης του κόστους της παραγωγής ρεύματος στην εταιρεία ERNST YOUNG. Tα ευρήματα της εν λόγω εταιρείας και η επαλήθευση των υπολογισμών της ΔΕΗ για το κόστος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κειμενόμενη τιμή πώλησης για τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012 έπρεπε να «παίζει» από 61,8€/MWh έως 71,3€/MWh – τιμές που έχουν τεράστια διαφορά από την απόφαση της διαιτησίας των «κουμπάρων», που την προσδιόρισε στην τιμή των 36,6€/MWh, δεχόμενη τους υπολογισμούς του λογιστή της Αλουμίνιον…

Τα παραπάνω μάλιστα στοιχεία του κόστους παραγωγής επαληθεύουν πλήρως και τα στοιχεία που είχε παραθέσει ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος PWC Λονδίνου στο διαιτητικό δικαστήριο, αλλά όπως τελικώς διεφάνη οι «κουμπάροι» είχαν ήδη αποφασίσει για τα «δώρα» τους προς την Αλουμίνιον.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Καθίσταται πλέον πασιφανής η τεράστια απόκλιση της τιμής των 36,6 Ευρώ/Mwh που επιδίκασε η πλειοψηφία (2 προς 1) του Διαιτητικού Δικαστηρίου σε σχέση με το πραγματικό κόστος.

Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που ήθελε να ικανοποιήσει την αδικαιολόγητη απαίτηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. να τροφοδοτείται αποκλειστικά από τη φθηνότερη λιγνιτική παραγωγή (μετακυλίοντας στους λοιπούς καταναλωτές το κόστος των ακριβότερων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου του Ομίλου Μυτιληναίου), η τιμή που επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου απέχει τουλάχιστον 20 Ευρώ/MWh από το πραγματικό κόστος.

Τα δύο μέλη της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξαν απολύτως αδικαιολόγητα και αυθαίρετα:

• να αγνοήσουν τα στοιχεία κόστους που κατέθεσε η PwC,

• να αγνοήσουν τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας για την υπό εξέταση από τη Διαιτησία περίοδο,

• και τελικώς να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στους καταφανώς αυθαίρετους και εσφαλμένους υπολογισμούς στελέχους της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. αναφορικά με το εσωτερικό κόστος της ΔΕΗ.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η πώληση επί ζημία κάτω του κόστους παραβιάζει κατάφωρα όχι μόνο γενικούς κανόνες του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου αλλά και ειδικότερα την εθνική έννομη τάξη που διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ορίζει ρητά ότι τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει:

• να αντανακλούν το πραγματικό κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας.

• να μη δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ Καταναλωτών της ίδιας Κατηγορίας.

• να μην στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Δεν νοείται απόφαση διαιτησίας που αντιβαίνει στην Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία. Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της καθώς και των συμφερόντων των μετόχων της και των καταναλωτών».

Προσφυγή της ΔΕΗ στα δικαστήρια

Η επόμενη ενέργεια της ΔΕΗ έχει να κάνει με την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη αναθέσει τη δικαστική ακυρωτική διαδικασία σε γνωστό δικηγορικό γραφείο και προετοιμάζεται ώστε με προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο να πετύχει την ανατροπή της απόφασης των Θωμαδάκη και Σία. Παράλληλα, με προσφυγή της στο Πολυμελές Πρωτοδικείο που εκδικάζεται στις 4/12/2013, επιδιώκει την ακύρωση της αναστολής της απόφασης για την ανάκτηση του ποσού των 17,4 εκατ. ευρώ, που είχε επιδικάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας εις βάρος της Αλουμίνιον, ώστε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στη ΔΕΗ.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο φύλλο μας, οι δικαστές πρωτοδίκες τόσο κατά την έκδοση της προσωρινής διαταγής όσο και κατά την έκδοση της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς να έχουν αρμοδιότητα, προσέφεραν απλόχερα και αβασάνιστα σωσίβιο στην Αλουμίνιον, ώστε η τελευταία να μην καταβάλει το παραπάνω ποσόν στη ΔΕΗ.

Ο άφαντος υφυπουργός ΥΠΕΚΑ

Γράψαμε πριν από 2 εβδομάδες για τη σπουδή με την οποία ο κ. Μ. Παπαγεωργίου είχε σπεύσει να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη για το θέμα της απόφασης της διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, αλλά πολύ περισσότερο και για το γεγονός ότι την απάντηση αυτή έσπευσε να τη μοιράσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Όμιλος Μυτιληναίου, ως άλλο Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν έρθει στην επιφάνεια νέα και συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση, χωρίς όμως να έχει υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς ΥΠΕΚΑ. Να θυμίσουμε την αποκάλυψη για τις καταγγελλόμενες κουμπαριές μεταξύ ενός εκ των διαιτητών και υψηλόβαθμου στελέχους του Ομίλου Μυτιληναίου, το επίσημο δελτίο Τύπου της ΔΕΗ της 25ης Νοεμβρίου 2013, με το οποίο δίνει στη δημοσιότητα τα επίσημα κοστολογικά στοιχεία σύμφωνα με την Ernst & Young, από τα οποία προκύπτει ότι η τιμή που καθόρισε η διαιτησία της ΡΑΕ είναι περίπου 30% χαμηλότερη από το κόστος ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες, ή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 9μηνο του έτους, όπου καταγράφηκε μία ζημιά (πρόσθετη δαπάνη) 109.000.000 ευρώ εξαιτίας της διαιτητικής απόφασης;

Πού είναι λοιπόν τώρα ο λαλίστατος κ. Παπαγεωργίου; Στα δώρα στους ιδιώτες είναι πρώτος και στα δύσκολα άφαντος. Να θυμίσουμε τις επίσημες δηλώσεις επιδοκιμασίας των μέτρων με τα οποία διπλασιάστηκε η αμοιβή των 5 ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τον περασμένο Ιούλιο, έτσι ώστε να εισπράττουν επιδότηση 180.000.000 ευρώ τον χρόνο, ή μετά την αυγουστιάτικη υπογραφή της απόφασης για την έγκριση των σκανδάλων που διεπράχθησαν υπέρ ΑΚΤΩΡΑ με το λιγνιτωρυχείο της Βεύης;

Θα θυμίσουμε λοιπόν στον κ. Παπαγεωργίου ότι, αν και ανεξάρτητη αρχή, η ΡΑΕ ανήκει στους εποπτευόμενους φορείς από το ΥΠΕΚΑ και επομένως για ό,τι γίνεται εκεί φέρει τις ευθύνες, τουλάχιστον τις πολιτικές. Έτσι λοιπόν και για τις «κουμπαριές» αλλά και για τους «παπάδες» (που έκαναν και οι δύο διαιτητές με την απόφαση υπέρ της Αλουμίνιον) θα πρέπει να πάρει επίσημα θέση.

 

Διαβάστε επίσης