Εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή Γεωργίου

Νέα ανατροπή στην υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέα Γεωργίου, μετά την εισήγηση του εισαγγελέα Ιωάννη Κούτρα στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να μην απαγγελθεί κατηγορία για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, που αφορά τα στοιχεία της Αρχής, βάσει των οποίων τέθηκε σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης η Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Σημειώνεται ότι ο κ. Κούτρας παρέλαβε τη δικογραφία κατόπιν αναίρεσης που ασκήθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου) επί απαλλακτικού βουλεύματος στο σκέλος της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το Ποινικό Τμήμα με την υπ’ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του, αναίρεσε το υπ’ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μη γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις τής ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Έτσι η δικογραφία επιστράφηκε στο Εφετείο προκειμένου να τεθεί σε νέα κρίση από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, όσον αφορά το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Θυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει ήδη παραπεμφθεί για την πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Το εν λόγω αδίκημα συνίσταται στο ότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική του θέση που κατείχε στο ΔΝΤ επί 21 χρόνια και στην παράνομη διατήρησή της παράλληλα μ’ αυτή του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Όσον αφορά την κακουργηματική κατηγορία, αφορά καταγγελίες για ψευδή στοιχεία που έδωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το (τεχνητά διογκωμένο, σύμφωνα με τις καταγγελίες) έλλειμμα της χώρας του 2009, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισαχθεί σε καθεστώς μνημονίων.

Καταγγελίες Γεωργαντά και Αδαμόπουλου
Αφορμή για τις έρευνες των Αρχών είχαν σταθεί οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επί θητείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο  υπουργείο Οικονομικών. Η κα Γεωργαντά είχε δημοσίως καταγγείλει πως ο κ. Γεωργίου (στενός συνεργάτης του τότε ΥΠ.ΟΙΚ., ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της Αρχής το 2009) είχε σκοπίμως διογκώσει το έλλειμμα, με σκοπό να σπρώξει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, την Ελλάδα στα νύχια του ΔΝΤ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά «σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που αφορούν παράνομη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%, με τελικό αποτέλεσμα την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τη συνακόλουθη επιβολή στη χώρα μας σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού». Την προκαταρκτική εξέταση αναλαμβάνουν οι τότε οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι στις 22 Ιανουαρίου 2013 υποβάλλουν πρόταση για άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος κατά των επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως ύποπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων, τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και τις μετέπειτα βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του ελληνικού λαού. Υπενθυμίζεται ότι στο μεσοδιάστημα οι δύο αυτοί εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν φθάσει στο σημείο να υποβάλουν την παραίτησή τους, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους.

Στις 27 Αυγούστου 2013, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διατάσσει τη διενέργεια εισαγγελικής και πειθαρχικής έρευνας για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με αφορμή την αναφορά που της κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε την αναφορά της συντονιστικής επιτροπής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα από τη Ζωή Γεωργαντά. Παράλληλα, διαβίβασε την αναφορά και στον προϊστάμενο επιθεώρησης των δικαστηρίων ώστε να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της 5ης τακτικής ανακρίτριας, Έλενας  Πεδιαδίτη, που χειρίστηκε την υπόθεση. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η κα Γεωργαντά είχε καταγγείλει ότι η ανακρίτρια «της ζήτησε και συναντήθηκαν εκτός του γραφείου της, σε άλλον χώρο».

Η δικογραφία πίσω στην Ευελπίδων
Στις 10 Ιουλίου 2014 το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμά του, διατάσσει την περαιτέρω ανάκριση στην υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., απορρίπτοντας την πρόταση της 5ης ανακρίτριας που ζητούσε το «κλείσιμο» της έρευνας. Οι εφέτες ουσιαστικά επέστρεψαν τη δικογραφία στην Ευελπίδων κρίνοντας πως πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στοιχεία της υπόθεσης τα οποία είτε δεν ελήφθησαν υπόψη από την ανάκριση είτε δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς.

Κατά την κρίση της ανακρίτριας, η εν λόγω δικογραφία θα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος σε βάρος τού τότε πρόεδρου, Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και στελεχών της Αρχής. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 26 Μαΐου 2015, ο εισαγγελέας Αντώνης Λιόγας προτείνει εκ νέου στο Συμβούλιο Εφετών να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση. Ο εισαγγελικός λειτουργός, κατά την εισήγησή του, υποστηρίζει ότι δεν προκύπτουν οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους τρεις κατηγορούμενους (Ανδρέας Γεωργίου, Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη).

Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2015 η τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, καταθέτει αίτημα μερικής αναίρεσης του βουλεύματος, η οποία στις αρχές Αυγούστου γίνεται αποδεκτή από το ποινικό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, ενώ μετά την εισήγηση του εισαγγελέα Κούτρα την οριστική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο Εφετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα