Έκαναν πειραματόζωα 50.000 ανθρώπους

Η είδηση αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Spiegel ONLINE, και από το πρωί κάνει τον γύρο του κόσμου: πάνω από 50.000 άνθρωποι στην πρώην Ανατολική Γερμανία έπαιξαν εν αγνοία τους το ρόλο πειραματόζωου για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών της Δύσης, με αποτέλεσμα μάλιστα κάποιοι εξ αυτών να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το οποίο επικαλείται έγγραφα του πρώην υπουργείου Υγείας της ΛΔΓ και του Γερμανικού Ινστιτούτου Φαρμάκων, σε 50 κλινικές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας διεξάχθηκαν συνολικά 600 έρευνες σε 50 κλινικές, οι οποίες συνεχίσθηκαν έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989.

Από τα έγγραφα επιβεβαιώνεται ο θάνατος δύο ανθρώπων στο Ανατολικό Βερολίνο κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου Trental που ανέπτυσσε η δυτικογερμανική Hoechst (σ.σ.: αργότερα συγχωνεύθηκε με τη Sanofi) και η δράση του αφορούσε τη βελτίωση του κυκλοφορικού. Τα ίδια έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μαγδεμβούργο, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών ενός αντιυπερτασικού σκευάσματος της Sandoz, η οποία κατόπιν εξαγοράσθηκε από την ελβετική Novartis.

Και επειδή τίποτα δεν γίνεται… τζάμπα, τα δυτικά εργαστήρια προσέφεραν έως και 800.000 ανατολικογερμανικά μάρκα (περίπου 400.000 ευρώ) για κάθε κλινική δοκιμή. Όμως το πλέον τερατώδες είναι το γεγονός ότι σε πλείστες των περιπτώσεων οι άνθρωποι-πειραματόζωα ήταν ανίκανοι να συναινέσουν ή να αρνηθούν να γίνουν “δοκιμαστές” τα φαρμάκων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση 30 διανοητικά καθυστερημένων ηλικιωμένων ανθρώπων, στους οποίος δοκιμάσθηκε το σκεύασμα ΕΡΟ έπειτα από παραγγελία δυτικογερμανικής εταιρείας στο βερολινέζικο νοσοκομείο της Πρόνοιας. Σε άλλη δε περίπτωση τον ρόλο του πειραματόζωου έπαιξαν αλκοολικοί που τελούσαν σε κατάσταση τρομώδους παραληρήματος και στους οποίους χχορηγούνταν το σκεύασμα Nimopidin (για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο) της εταιρείας Bayer.

Εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκει το δημοσίευμα, απάντησαν στο Spiegel ότι αυτά τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν αφορούν το απώτερο παρελθόν και σε γενικές γραμμές, οι κλινικές δοκιμές υπακούουν σε πολύ αυστηρά διαδικαστικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Όσο για την Ομοσπονδία Ερευνητών Φαρμακευτικών Εταιρειών δεν βλέπει «προς στιγμήν να συντρέχει κάποιος λόγος για να διατυπώνονται υποψίες ότι υπήρξε κάτι παράτυπο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα