Εκνευρισμός και συντροφική «επιτροπεία» για Τσίπρα

Εκνευρισμός επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κόμματος. Πηγή αυτού του εκνευρισμού είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αντικρουόμενες (με την πραγματικότητα) δηλώσεις του που φέρνουν σε δύσκολη θέση ακόμα και τους υπουργούς του…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τον θέσουμε σε επιτροπεία και να τον απομονώσουμε από τους επικίνδυνους που ζουν στον μικρόκοσμό τους». Η δήλωση αυτή ανήκει σε κυβερνητικό βουλευτή και από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αγανάκτηση πηγάζει από τις κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού, από τη δήλωση για το χρέος μέχρι τις τελευταίες κυβιστήσεις.

«Στηρίζεται σε μια πολύ μικρή ομάδα ατακαδώρων οι οποίοι θεωρούν πως ζουν σε εποχές όποτε τα πάντα κρίνονταν από μια δήλωση και τίποτε άλλο δεν είχε σημασία. Έχουν υιοθετήσει αποτυχημένες επικοινωνιακές τακτικές, εμμένουν σε αυτές και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει διαφορετική άποψη» εξηγεί στην «Α» ο ίδιος άνθρωπος. Το πρόβλημα που αγγίζει πλέον και τους υπουργούς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει επιλέξει την αυτοαπομόνωση περιστοιχισμένος από κόλακες οι οποίοι του παρουσιάζουν μια εικόνα πολύ πιο διαφορετική από την πραγματική.

«Όλη την ενημέρωση την λαμβάνει από εκείνους. Του μιλάς και ενώ δείχνει να σε ακούει, το επόμενο λεπτό έχει απορρίψει τα πάντα, σαν να μην τα είπες ποτέ και επιστρέφει στα τσιτάτα και στην αδιέξοδη στρατηγική επικοινωνίας» συμπληρώνει.

Διαχωρίζουν τη θέση τους
Μόνο τυχαίο δεν είναι πως το τελευταίο διάστημα κάποιοι δημόσια διαχωρίζουν τη θέση του και τοποθετούνται ρεαλιστικά. Όπως π.χ. ο Γιώργος Χουλιαράκης. «Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκαλώντας επί της ουσίας τον πρωθυπουργό του ψεύτη. Θυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας διεκδικούσε το χρέος, ενώ σε δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως χωρίς αυτό τα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν στην Βουλή θα ακυρώνονταν. Μάλιστα από το περιβάλλον του είχαν κάνει σαφές ότι ήδη ήταν έτοιμος νόμος που τα ακύρωνε και θα τον κατέθεταν εφόσον το Eurogroup δεν έδινε εκείνα που ήθελαν.

Εν τέλει ούτε το Eurogroup τα έδωσε ούτε και η κυβέρνηση πήρε πίσω τα σκληρά μέτρα. «Μα, πώς θα τα παίρναμε πίσω; Τι είναι τα μέτρα; Γνωρίζαμε πολύ καλά τι θα συμβεί και επενδύαμε στα λίγα που μπορούσαμε να πάρουμε. Η στάση, όμως, του πρωθυπουργού δεν έκανε καθόλου εύκολο το έργο μας. Υπάλληλοι έγκλειστοι σε γραφεία και άκρως προστατευμένο περιβάλλον, χαράζουν επικοινωνιακή πολίτική, μακριά από την πραγματικότητα η οποία φυσικά αναπροσαρμόζεται συνεχώς. Και εμείς, καλούμαστε να απολογούμαστε σε φίλους και ψηφοφόρους όχι για εκείνα που κάναμε ή δεν κάναμε αλλά για εκείνα που ακούγονται, λέγονται, δηλώνονται» σημειώνει με νόημα ο συνομιλητής μας.

Η έπαρση της εξουσίας
Η κατάσταση που επικρατεί δικαιώνει εκείνους που κατηγορούν τον πρωθυπουργό και για έπαρση της εξουσίας. Υποστηρίζουν πως έχει διαμορφώσει για τον εαυτό του την εικόνα ενός… ημίθεου που εκείνος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

«Η τελευταία συμβουλή που δέχθηκε ήταν από ξένο ηγέτη και είχε να κάνει με την ιστορική πια διαπραγμάτευση. Τότε του είχε πει ‘’δεν θα φύγεις από τις συζητήσεις αν δεν έχεις συμφωνία. Όποια συμφωνία. Αλλιώς θα έχεις χάσει’’. Και το έκανε. Με εξαίρεση αυτό, έχει παντελή άρνηση να ακούσει τον οποιοδήποτε παρά μόνο μια ομάδα 3-4 ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του. Είναι όμως ακριβώς αυτοί που βλάπτουν και τον ίδιο και την κυβέρνηση και το κόμμα» μας εξηγεί.

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού έχει άμεσο αντίκτυπο και στους υπουργούς του οι οποίοι εμφανίζονται μουδιασμένοι. Με δεδομένο πως το βάρος είχε πέσει στη διαπραγμάτευση, τα ζητήματα της καθημερινότητας είχαν μείνει πίσω. Ακόμη και σήμερα, όμως, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ανοιχτά ζητήματα, αλλά και τη χάραξη της πολιτικής μιας και κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από τους συμβουλάτορες.

«Ζήτησε έργο και κάποιοι έγραψαν ότι θα παρακολουθεί από κοντά. Να δούμε αν αυτή τη φορά κάτι θα αλλάξει. Αν θα δοθεί ξεκάθαρη γραμμή ή αν θα εγκλωβιστούν για ακόμα μια φορά στις απαιτήσεις των δανειστών και στην επόμενη αξιολόγηση. Αν επιλέξει το Μαξίμου το δεύτερο τότε καλύτερα να πάμε τώρα σπίτια μας. Έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος και κάθε καθυστέρηση απλά ενισχύει τη Νέα Δημοκρατία. Με τεχνικές του παρελθόντος, δεν βρίσκονται σήμερα λύσεις. Απαιτούνται παρεμβάσεις έστω και μικρής κλίμακας. Ακούγαμε για παράδειγμα πως ένας από τους στόχους είναι να γίνει ο Πειραιάς εφοπλιστικό κέντρο λόγω του BREXIT. Ενδιαφέρουσα στόχευση. Μόνο που μοιάζει ανέφικτη. Με τι φορολογικό θα έρθουν να επενδύσουν και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα; Ναι να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Όχι όμως να κλαπεί» καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα