Ελεγκτές αποτυπώνουν τα υπέρογκα χρέη της

Μπορεί το μήνυμα που έχει στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα να είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τον στηρίξει, ούτε ενδιαφέρεται για οικουμενική κυβέρνηση, όμως έχει να λύσει και εσωτερικά προβλήματα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την εξυγίανση και ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία της εκλογής του, αλλά και να προλάβει ενδεχόμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Διότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει το σενάριο νέας προσφυγής στις κάλπες, εφόσον ο κ. Τσίπρας διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το κύμα των αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνησή του.

Βασικό σκέλος της οργανωτικής προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του αποτελεί η πλήρης και μη αμφισβητούμενη αποτύπωση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα της Ν.Δ. Ήδη ορκωτοί ελεγκτές καταγράφουν τα οικονομικά ανοίγματα και τις ενεργές απαιτήσεις τρίτων απέναντι στο κόμμα της Ν.Δ., ενώ είναι σαφές ότι και οι λογιστικές καταστάσεις θα πρέπει να μπουν σε τάξη, ενόψει και της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών από τα κόμματα. Το ύψος των χρεών της Ν.Δ. προσεγγίζει τα 210 εκατ., εκ των οποίων 197 εκατ. στις τράπεζες, από 5 εκατ. για τα ενοίκια της Συγγρού και από οφειλές σε προμηθευτές, ενώ υπάρχει και το κονδύλι που απαιτείται για την κάλυψη της μισθοδοσίας σχεδόν επτά μηνών του προσωπικού, αλλά και των αποζημιώσεων που θα δοθούν σε όσους (ήδη ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν) απολυθούν.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να δημοσιοποιήσει το πόρισμα, τουλάχιστον στο τμήμα που αφορά στις συνολικές υποχρεώσεις του κόμματος. Διευκρινίζουν πάντως πως το να ριχθεί φως στα οικονομικά του κόμματος επ’ ουδενί συνιστά «μέσο πίεσης» προς τις προηγούμενες ηγεσίες. Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν πείθουν τους πλέον καχύποπτους των «γαλάζιων», που δεν αποκλείουν, μελλοντικά, το οικονομικό να αποτελέσει πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών. Ταυτόχρονα, αναζητούνται φθηνότερα γραφεία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η μείωση του προσωπικού.

Η προσπάθεια αποτύπωσης και διαχείρισης του οικονομικού ζητήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα με την προεργασία για το συνέδριο του Απριλίου, εκεί όπου θα επιχειρηθεί η αλλαγή του καταστατικού με περιορισμό των ex officio μελών των πολιτικών οργάνων, ώστε αυτά να καταστούν πιο ευέλικτα και αποφασιστικής σημασίας, αλλά και τη διαχείριση της υποβόσκουσας έντασης σχετικά με τη διενέργεια εκλογών για νέο πρόεδρο στην ΟΝΝΕΔ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα