Ένα… «Baywatch» θα μας σώσει

Απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τους πνιγμού του 2014 ενώ την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των ελληνικών ακτών δεν έχει ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Έθνος» αν και το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού έχει περάσει, υπάρχουν παραλίες στην Ελλάδα που δεν έχουν ακόμα κάποιον να τις φυλάει και να επεμβαίνει ότι παραστεί ανάγκη. Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία πρόσληψης των ναυαγοσωστών έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των πνιγμών καθώς είναι βέβαιο ότι αν υπήρχε κάποιος ειδικά εκπαιδευμένος να σώζει ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν στη θάλασσα τα θύματα θα ήταν πολύ λιγότερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την Τετάρτη 30/7 μέχρι και το Σάββατο 2/8 πνίγηκαν στην Ελλάδα, 14 άνθρωποι  και συγκεκριμένα 9 άνδρες και 5 γυναίκες, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών.

«Στα μέσα Ιουνίου είχε καλυφθεί μόνο το 50% των θέσεων, ενώ αυτήν τη στιγμή το ποσοστό έχει ανέβει στο 80%. Θεωρείται δε βέβαιο ότι το καλοκαίρι θα τελειώσει και σε κάποιες παραλίες δεν θα έχουν εμφανιστεί ναυαγοσώστες, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Οι περιοχές που φέρεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας ναυαγοσώστης είναι τα νησιά, Κέρκυρα και Θάσος. Σε λίγο καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Πάτρα, της οποίας η κάλυψη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 30%. Καλύτερη, αλλά όχι απολύτως ικανοποιητική, είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Μαγνησία, όπου ναυαγοσώστες επανδρώνουν το 70% των πύργων. Στην Κρήτη, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%, ενώ στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και στις παραλίες της Αττικής δεν παρατηρείται – ευτυχώς – κανένα κενό. Τεράστιες ήταν, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οι ελλείψεις στη Ρόδο, την Πάρο, τη Χίο, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Σάμο, αλλά πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία θερινή σεζόν στην οποία πάνω από 120 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από πνιγμό. Οι 62 από αυτούς πέθαναν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Το πιο πιθανό είναι ότι φέτος θα φτάσουμε και ίσως θα ξεπεράσουμε τον μέσο όρο των θανάτων από πνιγμό, που είναι 350 τον χρόνο» εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας Βαγγέλης Τσαμπάζηςκαι συνεχίζει: «Για να χαρακτηριστεί πολυσύχναστη μία παραλία, η επιτροπή θα πρέπει να εκτιμήσει ότι την επισκέπτονται τουλάχιστον 500 άνθρωποι την ημέρα. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πραγματικά πολυσύχναστες παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες».

«Περίπου 450 είναι οι παραλίες, σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες οι διαχειριστές τους, είτε είναι ιδιώτες είτε δήμοι, έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν ναυαγοσώστες. Κριτήριο είναι το αν θα χαρακτηριστούν “πολυσύχναστες” από μία τριμελή επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Λιμενικού και της τοπικής αυτοδιοίκησης», καταλήγει το ίδιο ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα