Ένας Ρωμαίος «μπαλωματής» για τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος!

Ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν ο πρώτος που ανέλαβε να βγάλει από την αφάνεια την «κακομοίρα» εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία ζούσε στη σκιά των μεγάλων επιτυχιών της αντίστοιχης του μπάσκετ! Ο Γερμανός τα κατάφερε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, με την κατάκτηση του EURO 2004! Από τότε, η εθνική ομάδα «μεγάλωσε» απότομα και εντάχθηκε στο γκρουπ των Εθνικών που συμμετέχουν στα τελικά σχεδόν όλων των μεγάλων τουρνουά.

Ο χρόνος όμως κυλά δίχως να λογαριάζει εμάς τους… μικρούς και τη θέση τού Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Ελλάδας πήρε ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος, ο οποίος σημείωσε το δικό του επίτευγμα. Πέρασε για πρώτη φορά την Εθνική στη φάση των «16» ενός Μουντιάλ! Και πάλι, όμως, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ο πάγκος της εθνικής ομάδας έμεινε κενός. Όχι για πολύ όμως, καθώς τον Σάντος διαδέχθηκε ο Ιταλός Κλαούντιο Ρανιέρι. Ένας κόουτς με μεγάλες περγαμηνές, τεράστιες εμπειρίες και δεδομένη ικανότητα. Κάθε τεχνικός έχει τα… δικά του, τα οποία ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Συνήθειες, σχέσεις, επιτεύγματα, ροπές, προτιμήσεις σε συστήματα, τρόπος δουλειάς και τρόπος αντιμετώπισης των… έκτακτων καταστάσεων. Στο σημερινό φύλλο, θα σας παρουσιάσουμε τα 11 σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για τον νέο Ομοσπονδιακό εκλέκτορα της Εθνικής Ελλάδος.

1) Ο «γυρολόγος» από τη Ρώμη…
Ξεκινάμε με το βιογραφικό του. Γεννήθηκε στη Ρώμη, στις 20 Οκτωβρίου 1951. Λένε ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται στην «αιώνια πόλη», τη Ρώμη, δεν θέλουν να φύγουν ποτέ από εκεί και ότι τους καθηλώνει ένα απόκοσμο είδος μαγνήτη, που εντοπίζεται στο επίπεδο της μεταφυσικής! Ο Κλαούντιο Ρανιέρι «συνέτριψε» τον συγκεκριμένο μύθο. Όχι μόνο έφυγε από την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ιταλίας, αλλά εξελίχθηκε σε μέγιστο «γυρολόγο», και όχι με την κακή έννοια. Εάν ρίξει κάποιος μία πιο προσεκτική ματιά στην πορεία του, θα διαπιστώσει ότι κάθε νέος σταθμός στην καριέρα του δεν ήταν… τυχαίος, αλλά στοχευμένος και… φιλοσοφική προσέγγιση! Ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν πήγαινε… απλά όπου του έδιναν τα περισσότερα! Ο Ιταλός τεχνικός ήταν κυνηγός εμπειριών! Κάθε προορισμός του ήταν και ένα συγκλονιστικό ταξίδι, μία περιήγηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς, με άλλα ήθη και έθιμα, με άλλες συνήθειες και διαφορετικό τρόπο ζωής. Ένα ταξίδι μάθησης, το οποίο ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν, και μάλιστα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που το έκανε ο Ρανιέρι. Με εξαίρεση τα πρώτα του χρόνια σαν προπονητής, όταν οι επιλογές είναι κατά έναν τρόπο… αναγκαστικές, ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ιταλία, πήγε στην Ισπανία, ακολούθησε η Αγγλία, μετά η Γαλλία και τώρα… η Ελλάδα! Πέντε διαφορετικοί πολιτισμοί, πέντε διαφορετικές ζωές, πέντε περιπέτειες που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στο βιβλίο των εμπειριών του. Έχει δουλέψει στις Λαμετίνι, Πουτεολάνα, Κάλιαρι, Νάπολι, Φιορεντίνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Πάρμα, Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ και Μονακό.

2) Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους Τζόλα, Μεντιέτα και Λάμπαρντ!
Η πρώτη ομάδα με βαρύ όνομα που έπεσε στα χέρια του ήταν η Νάπολι της μετά… Μαραντόνα εποχής! Φανταστείτε το σκηνικό. Η μεγάλη ομάδα του ιταλικού Νότου, που είχε σπάσει τα δεσμά της έναντι του πλούσιου Βορρά και είχε πανηγυρίσει τίτλους, έχοντας στις τάξεις της τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Η επόμενη μέρα ήταν… το χάος! Υψηλές προσδοκίες, αλλά και τη γνώση ότι το επίτευγμα δεν επαναλαμβάνεται. Ο Ρανιέρι δεν σκέφτηκε ιδιαίτερα να αναλάβει το ρίσκο, καθώς ήταν αντιμέτωπος με τη μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα του. Από την Κάλιαρι της… Γ΄ κατηγορίας, πήγε στη Νάπολι του Μαραντόνα, αλλά… χωρίς τον Μαραντόνα! Τότε ο Ρανιέρι έκανε το… κόλπο γκρόσο, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο Τζιανφράνκο Τζόλα! Τον έριξε στα βαθιά της ενδεκάδας, στη θέση του «θεού» Ντιέγκο, και εκείνος ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Τζόλα, όμως, δεν ήταν η μοναδική «ανακάλυψη» του Κλαούντιο Ρανιέρι. Στη Βαλένθια, κατά το πρώτο πέρασμά του, ανέδειξε τρεις πολύ μεγάλους παίκτες: τον Γκάιθκα Μεντιέτα, τον Μιγκέλ Άνχελ Ανγκούλο και τον Χαβιέ Φαρινός! Τη μεγάλη έκπληξη, όμως, την έκανε στην Τσέλσι. Ανακάλυψε στη Γουέστ Χαμ τον ποδοσφαιριστή που έμελλε να εξελιχθεί στη «σημαία» των «μπλε» για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Τον Φρανκ Λάμπαρντ! Επίσης, ανακάλυψε τον Τζο Κόουλ και δημιούργησε την ομάδα με τους δύο προαναφερθέντες και τους Τζον Τέρι, Γουίλιαμ Γκαλάς, Κλοντ Μακελελέ, η οποία διέπρεψε επί ημερών τού Ζοσέ Μουρίνιο!

3) Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να πραγματοποιήσει τη μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής. Βλέπετε, οι Μοίρες τού επεφύλασσαν τα μεγαλεία για την επόμενη φάση της ζωής και της καριέρας του. Την προπονητική. Ωστόσο, σαν παίκτης ξεκίνησε στην ομάδα της… γειτονιάς του, τη Ρόμα. Οι έξι συμμετοχές που πραγματοποίησε τη μία χρονιά που φόρεσε τη φανέλα της, δεν ήταν ικανές να τον… διατηρήσουν στο ρόστερ και αμέσως πήγε στα πιο χαμηλά και την Καταντζάρο! Ακολούθησαν η Κατάνια και η Παλέρμο, στις οποίες καθιερώθηκε ως αμυντικός. Το χαρακτηριστικό του ήταν οι… προβιβασμοί! Κατάφερε να ανέβει δύο κατηγορίες με την Καταντζάρο και από μία με τις Κατάνια και Παλέρμο. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1973 και τερματίστηκε το 1986, όταν και ξεκίνησε τη μεγάλη του πορεία σαν προπονητής, στην άσημη Λαμετίνι!

4) Νίκες… σε χαμηλά ποσοστά!
Μπορεί σαν προπονητής να έχει δουλέψει σε μεγάλες ομάδες, ωστόσο τα ποσοστά των νικών που σημείωσε είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η καλύτερη επίδοσή του σε επίπεδο νικών, ήταν στον τελευταίο του σταθμό, τη Μονακό, στην οποία είχε 57,33%, με 43 νίκες, σε 75 παιχνίδια. Στην Κάλιαρι είχε 31,94%, με 23 νίκες, σε 72 παιχνίδια. Στη Νάπολι είχε 36,76%, με 25 νίκες, σε 68 παιχνίδια. Στη Φιορεντίνα είναι 40%, με 56 νίκες, σε 140 παιχνίδια. Στη Βαλένθια την πρώτη φορά είχε 46,05%, με 35 νίκες, σε 76 παιχνίδια και τη δεύτερη φορά είχε 41,67%, με 15 νίκες, σε 36 ματς. Στην Ατλέτικο Μαδρίτης είχε 23,68%, με 9 νίκες, σε 38 παιχνίδια. Στην Τσέλσι είχε 53,77%, με 107 νίκες, σε 199 παιχνίδια. Στην Πάρμα είχε 43,75%, με 7 νίκες, σε 16 ματς. Στη Γιουβέντους είχε 48,94%, με 46 νίκες, σε 94 ματς. Στη Ρόμα είχε 55,56%, με 50 νίκες, σε 97 παιχνίδια. Στην Ίντερ το ποσοστό του ήταν 48,57%, με 17 νίκες, σε 35 ματς. Το συνολικό του ποσοστό είναι 46,11%, με 433 νίκες, σε 939 παιχνίδια.

5) Δεν έχει κατακτήσει ποτέ πρωτάθλημα!
Αν και η πορεία του σαν προπονητής ξεκινάει το 1986 και φτάνει μέχρι σήμερα, το 2014, ήτοι 28 χρόνια, ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα. Οι τίτλοι που έχει πανηγυρίσει είναι ελάχιστοι και περιορίζονται σε ένα κύπελλο Ιταλίας με τη Φιορεντίνα, ένα σούπερ καπ Ιταλίας, με την ίδια ομάδα, ένα κύπελλο Ισπανίας με τη Βαλένθια και ένα σούπερ καπ Ευρώπης, επίσης με τις «νυχτερίδες».

6) Αυτοσυστήθηκε ως… μπαλωματής στους Άγγλους!
Όταν ανέλαβε την Τσέλσι, πραγματικά ήταν εξαιρετικά χαρούμενος, διότι έβλεπε μία μεγάλη προοπτική μπροστά του. Στην προσπάθειά του να κερδίσει τη συμπάθεια των βρετανικών ΜΜΕ, ο Ιταλός προπονητής αποκάλυψε το παρατσούκλι του, το οποίο «κληρονόμησε» στη γενέτειρά του και πήρε μαζί του στην Ισπανία. Τον φώναζαν «Tinker man», δηλαδή «γανωματής», ή «μπαλωματής»! Με άλλα λόγια, είναι ο άνθρωπος που καλείται να αναλάβει τις… δύσκολες αποστολές, δηλαδή να καλύψει και να διορθώσει μία κατάσταση.

7) Τα ρεκόρ που έσπασε στην Τσέλσι
Όπως διαβάσατε παραπάνω, ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στην καριέρα του, ούτε ως παίκτης, ούτε ως προπονητής. Ωστόσο, στην Τσέλσι πέτυχε δύο ρεκόρ, σπάζοντας μία… παράδοση 49 ολόκληρων χρόνων! Την περίοδο 2003-2004, οι «μπλε» του Λονδίνου, με τον Ιταλό στον πάγκο τους, έσπασαν το ρεκόρ τους σε επίπεδο τερμάτων που δέχτηκαν στο πρωτάθλημα, ενώ συγκέντρωσαν και τους περισσότερους πόντους στην ιστορία τους. Με τις επιδόσεις αυτές, αναδείχθηκαν δεύτεροι στο πρωτάθλημα, πίσω από την Άρσεναλ. Την ίδια χρονιά έφτασε στα ημιτελικά του Champions League.

8) Έχει πάρει 9 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις
Ο Ρανιέρι συνήθως δεν απομακρυνόταν από τις ομάδες που εργαζόταν πριν από τη λήξη του συμβολαίου του. Με εξαίρεση δύο περιπτώσεις: τη δεύτερη θητεία του στη Βαλένθια και την πρόσφατη παρουσία του στη Μονακό. Από τις «νυχτερίδες» έλαβε το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να φύγει. Από τη Μονακό πήρε 5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποχωρήσει λίγους μήνες πριν από τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου.

9) Υποβιβάστηκε με την Ατλέτικο Μαδρίτης του… Χέσους Χιλ!
Ο Χέσους Χιλ ήταν ένας από τους πλέον εκρηκτικούς και… γραφικούς προέδρους που έκαναν την εμφάνισή τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όταν προσέλαβε τον Κλαούντιο Ρανιέρι, δεν είχε φανταστεί τι τον… περίμενε! Για χίλιους δύο λόγους, η Ατλέτικο Μαδρίτης της περιόδου 1999-2000 απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσμα να γνωρίσει έναν ντροπιαστικό υποβιβασμό. Ο Ρανιέρι… διάβασε το μέλλον και παραιτήθηκε λίγες αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, πριν τον… παραιτήσει ο Χέσους Χιλ, ο οποίος ήταν γνωστός και ως… «προπονητοφάγος»!

10) Παλιός γνώριμος με τον Τζαβέλλα
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανέλαβε τη Μονακό όταν βρισκόταν στη Β΄ Κατηγορία και την ανέβασε στο Σαμπιονά, για να καταλήξει στη δεύτερη θέση, πίσω από την εκπληκτική Παρί Σεν Ζερμέν. Στη χρονιά της δεύτερης κατηγορίας, ο Ιταλός είχε στην ομάδα του τον Γιώργο Τζαβέλλα, τον οποίο ενδέχεται να συναντήσει εκ νέου στην Εθνική Ελλάδας.

11) Σύστημα προσαρμοσμένο στους παίκτες
Ο Ιταλός προπονητής δεν είναι θιασώτης ενός συγκεκριμένου συστήματος, ή μίας συγκεκριμένης τακτικής. Σε άλλες ομάδες έπαιζε πιο επιφυλακτικά, σε άλλες έβγαινε φουλ στην επίθεση. Ανάλογα με τους παίκτες που είχε, προσάρμοζε και τα πλάνα του. Η λογική του είναι να παίρνει το αποτέλεσμα. Βέβαια, το γεγονός ότι φτάνει στην πηγή, αλλά δεν πίνει νερό, σημαίνει πολλά. Όμως η Ελλάδα είναι ένα νέο κεφάλαιο στην προπονητική του καριέρα και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει Εθνική ομάδα. Όλα κρίνονται στο χορτάρι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα