Ενοχλεί η νέα ΡΑΕ (τα επιχειρηματικά μεγαλολαμόγια)

Στο παρελθόν είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με αφορμή την περίφημη απόφαση της διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον. Είχαμε γράψει ότι πρόκειται για κορυφαίο σκάνδαλο –που ζημίωσε τη ΔΕΗ κατά 109 εκατ. ευρώ–, αφού αντί να υπάρχουν, όπως προβλέπει ο νόμος, ανεξάρτητοι διαιτητές, η τότε διοίκηση της ΡΑΕ είχε φροντίσει να τοποθετήσει ως διαιτητές έναν κουμπάρο κορυφαίου διοικητικού στελέχους τής Αλουμίνιον και ένα μέλος του Δ.Σ. της ΡΑΕ που βρέξει-χιονίσει ψήφιζε πάντοτε υπέρ της Αλουμίνιον. Τόσο καλά…

Ρεπορτάζ: Ισμήνη Μελαχροινού

Oλως περιέργως τότε, παρά το ότι υπήρχαν τρανταχτές περιπτώσεις παραλείψεων και λαθών (ή και κακουργηματικών πράξεων σύμφωνα με την προηγούμενη πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου), ήμασταν ουσιαστικά οι μόνοι που ασχολούμασταν με τα της ΡΑΕ και όλοι οι υπόλοιποι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου (ή μήπως όχι;). Βεβαίως, η υπόθεση έχει προχωρήσει στα σκαλοπάτια της Δικαιοσύνης, αν και στο κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης ο 8ος ειδικός ανακριτής κ. Λινός, δεν έχει ουσιαστικά κάνει τις ενέργειες που επιβάλλονται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Βλέποντας, όμως, ξαφνικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένα περίεργο και όψιμο ενδιαφέρον από κάποια ΜΜΕ για τη νέα διοίκηση της ΡΑΕ και ειδικότερα για τα τυπικά της έγκρισης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής του προέδρου και του αντιπροέδρου της πριν από 9 μήνες(!), δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε το γεγονός αυτό, αφού όμως αναφέρουμε πρώτα κάποια πράγματα, έτσι ώστε και οι αναγνώστες μας –και ενδεχομένως και η Δικαιοσύνη– να μπορούν να βγάλουν οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους.

  1. Ενώ η νέα διοίκηση της ΡΑΕ ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι τα τέλη του 2015 η πλειοψηφία των μελών της ΡΑΕ (4 από τα 7) ήταν ακόμη από την προηγούμενη διοίκηση της ΡΑΕ. Έτσι εκ των πραγμάτων μέχρι τότε δεν ήταν δυνατόν να ταραχθούν τα λιμνάζοντα ύδατα, και όποιους τους συνέφερε κάτι τέτοιο ήταν βολεμένοι και δεν ασχολούνταν με τη ΡΑΕ.

 

  1. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες που συμπληρώθηκαν οι 4 θέσεις των μελών, των οποίων έληξε η θητεία τους στα τέλη του 2015, και πάλι κανείς δεν ασχολείτο με τα της ΡΑΕ, ίσως γιατί κάποιοι περίμεναν να δουν πρώτα «πού θα κάτσει η μπίλια». Έτσι λοιπόν, αφού όπως φαίνεται και τα νέα μέλη που επελέγησαν δεν ήταν της αρεσκείας τους, ξαφνικά ανακάλυψαν όχι κάποια κακοδιαχείριση, απάτη, λάθος ή κάτι παρόμοιο της νέας διοίκησης της ΡΑΕ αλλά, κατά τη γνώμη «νομικών και δικαστικών κύκλων», ένα –κατά την ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι στον κανονισμό της Βουλής– τυπικό πρόβλημα στην έγκριση της επιλογής τους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν από 9 μήνες…

 

  1. Η ίδια ανάλυση των «νομικών και δικαστικών κύκλων» δεν λέει απλά ότι –πάντα κατά τη γνώμη τους– οι όποιες αποφάσεις της ΡΑΕ υπό τη νέα διοίκηση της Αρχής μπορεί να προσβληθούν και υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστούν άκυρες, αλλά προχωράει παραπέρα και αναφέρει ότι πρόεδρος και αντιπρόεδρος, ακόμη και αν ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους, δεν απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους, ποινικές ή μη. Αυτό και αν είναι προειδοποιητική βολή ενόψει των κρίσιμων θεμάτων επί των οποίων θα κριθεί να λάβει αποφάσεις ή να γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, όπως ο μηχανισμός των ΑΔΙ, τα ΝΟΜΕ, ο νέος μηχανισμός για τις ΑΠΕ, κ.λπ.

Πώς την αποκρυπτογραφούμε εμείς; Ότι περνούν το μήνυμα «προσέξτε τι θα κάνετε γιατί αρκεί μια προσφυγή για να ξεκινήσει η διαδικασία και να σας τρέχουμε σε προσωπικό επίπεδο για ποινικές ή αστικές ευθύνες».

 

  1. Τέλος, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, υποθέσεις της ΡΑΕ τις οποίες διερευνούσε η Δικαιοσύνη και είχαν λιμνάσει για καιρό (π.χ. διαιτησία ΡΑΕ, κ.λπ.) ξαφνικά ανακινούνται από τη Δικαιοσύνη και άρα πιθανόν κάποιοι να θέλουν να τους στείλουν το μήνυμα «προσέξτε τι θα πείτε στη Δικαιοσύνη, γιατί θα σας την έχουμε στημένη». Πώς αλλιώς άλλωστε μπορούν να αποκωδικοποιηθούν αναφορές που διαβάσαμε του τύπου «και φυσικά μπορεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κυβέρνηση, αλλά, όπως είναι γνωστό, ό,τι ανεβαίνει… κατεβαίνει, και μάλιστα στους καιρούς που ζούμε όλα (μα όλα) και γρήγορα συμβαίνουν και πιθανά είναι». Προφανώς, η… άλλη πλευρά ήταν σαφώς βολεμένη με το προηγούμενο σύστημα.

 

Ερχόμαστε τώρα, λοιπόν, και στα δικά μας σχόλια:

Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δημοσιογραφία είναι για να αποκαλύπτει και να ελέγχει τους δημόσιους λειτουργούς και όχι για να τους προειδοποιεί προκαταβολικά σε σχέση με το τι μπορεί να τους συμβεί στο μέλλον, ανάλογα με το τι αποφάσεις πρόκειται να λάβουν – προφανώς εάν αυτές οι αποφάσεις δεν συμφέρουν τους «εργοδότες» τους.

Δεύτερον, τα μέλη της διοίκησης μιας ανεξάρτητης αρχής ελέγχονται δικαστικά και δημοσιογραφικά για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, και όχι για το αν είναι αρεστά ως πρόσωπα σε κάποιους επιχειρηματίες. Έτσι λειτουργούμε εμείς μέχρι τώρα με όποιες ανεξάρτητες αρχές ασχοληθήκαμε δημοσιογραφικά.

Με τη ΡΑΕ ασχοληθήκαμε μετά τη σκανδαλώδη απόφαση της διαιτησίας ΔΕΗ-Αλουμίνιον, με την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων και τον πρόεδρό της Αντώνη Στεργιώτη, μετά την έκδοση της άκρως ζημιογόνας και ευθέως παράνομης για το Δημόσιο απόφασής της όσον αφορά τον κανονισμό για τα VLTs, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού αυτή πήρε την σκυτάλη ως υπερασπιστής της Αλουμίνιον και έβγαλε τη σχετική προσωρινή διαταγή. Μάλιστα, η επισήμανσή μας ότι ο πρόεδρος Δημ. Κυριτσάκης χρησιμοποίησε ως δικηγόρους της Αρχής τους δικηγόρους της Αλουμίνιον ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν και ήδη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη μπήκε απαγορευτική διάταξη στον νέο νόμο.

Τρίτο και τελευταίο, ασχέτως του τι θα γίνει τελικά με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΡΑΕ, εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις αποκαλύψεις για τα όσα σκανδαλώδη συνέβησαν κατά το παρελθόν στη ΡΑΕ (για τα οποία μας έρχονται συνεχώς και νέα στοιχεία), ούτε την προσπάθειά μας για την απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται να ολιγωρεί.

Μάλιστα, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εκβιασμούς ΔΕΚΟ από εκδότες και δημοσιογράφους, δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθούν στοιχεία με διευθύνσεις και ονόματα «συναδέλφων» που οι σχέσεις τους με συγκεκριμένους επιχειρηματίες είναι   περισσότερο από εμφανείς…

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα