Επίδειξη δύναμης εν όψει… διαζυγίου

Η εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας iskra.gr, εκτός από επίδειξη δύναμης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί και την οριστική ρήξη της Αριστερής Πλατφόρμας με την ηγεσία του κόμματος και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο τέως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας από το βήμα της εκδήλωσης εξαπέλυσε σοβαρές αιχμές κατά της κυβέρνησης και πρότεινε δικό του σχέδιο και συζήτηση για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, προμηνύοντας περισσότερες πολιτικές εξελίξεις – ακόμη και τη συγκρότηση δικού του κόμματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα (και με χρονικό ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος μέσα στους επόμενους δύο μήνες), αποκτούν οι προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και έδειξαν πως ασπάζονται τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και συναθροίζονται γύρω του. Έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως δεν παρευρέθηκαν και οι 31 βουλευτές (σ.σ. έδωσαν το «παρών» μόλις 15) που είπαν «ΟΧΙ» στα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ηχηρές παρουσίες
Στην εκδήλωση του iskra.gr, πλην του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, βρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές: Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος, Ηλίας Ιωαννίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ελένη Ψαρέα, Θανάσης Σκούμας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λίτσα Αμανατίδου, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Δελημήτρος. Ωστόσο, υπήρξαν και δύο παρουσίες με έντονο συμβολισμό: αυτή του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είναι η πλέον εμβληματική μορφή της Αριστεράς εν ζωή, αλλά και αυτή του Γιάννη Μηλιού, άλλοτε επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του με την πολιτική της ηγετικής ομάδας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο χαιρετισμός που απηύθυνε με μήνυμά του –καθώς βρίσκεται στα Κύθηρα– ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός παρακολούθησε με αγωνία και ελπίδες την πολύμηνη πορεία αντίστασης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης. Κατά την πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης, που παίζονταν όλα, ήλθε και έδωσε τη στήριξη του με ένα πρωτοφανές σε δύναμη “ΟΧΙ” στον απάνθρωπο δανεισμό, “ΟΧΙ” στην υποδούλωση στις δυνάμεις του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, “ΟΧΙ” στα σχέδια της Γερμανίας και των ΗΠΑ για χειραγώγηση της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Μετά τη μάχη, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε κατάσταση απογοήτευσης, κατάθλιψης και αμηχανίας. (…) Είμαι κοντά στον Αγώνα σας, όπως σε κάθε αγώνα για τον Άνθρωπο και την Ελλάδα».

Στον αντίποδα σημαντική χαρακτηρίζεται η απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου (με ορισμένους να επιμένουν πως έχει στην ατζέντα της τη δημιουργία δική της κίνησης), αλλά και της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία διατηρεί πολύ στενή επαφή με τους ηγέτες της Πλατφόρμας. Άλλες απουσίες διαφωνούντων με την κυβερνητική πολιτική, π.χ. της Ραχήλ Μακρή ή του Δημήτρη Κοδέλα, κρίνονται φυσιολογικές καθώς πρόκειται για βουλευτές που δεν είχαν ιδεολογική και πολιτική σχέση με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Σχέδιο με πέντε πυλώνες
«Iskra στα ρωσικά σημαίνει σπίθα, ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά χρόνια της τσαρικής αυτοκρατορίας. Και η δική μας iskra έχει βοηθήσει με τη δική μας σπίθα να ανάψει τη φωτιά του αγώνα μετά από αυτά τα πέντε μνημονιακά χρόνια». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο γυμναστήριο του Πανελληνίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως «οι αντιμνημονιακοί αγώνες του λαού μας δεν πήγαν χαμένοι ούτε τελείωσαν. Οι αγώνες μας συνεχίζονται και θα πάρουν νέα ορμή».

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, αναφερόμενος στη συμφωνία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με τους δανειστές παρατήρησε πως «βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν υπήρξε άλλη εναλλακτική απέναντι στο Μνημόνιο. Μήπως αυτή η διαπίστωση θυμίζει κάτι παλιό; Αυτό δεν έλεγαν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;».

Μάλιστα, μίλησε για ένα νέο σχέδιο με τους εξής πυλώνες:
1) Εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση τραπεζών. Τόνισε ότι είναι προκλητικό να παραμένουν στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου.
2) Ανάγκη να μείνουν και να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο όλες οι στρατηγικές επιχειρήσεις και υποδομές της χώρας.
3) Η αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στα ΜΜΕ. «Το τσάκισμα της διαπλοκής», σημείωσε.
4) Βαθιά διαγραφή, του μεγαλύτερου μέρους, του χρέους. «Χωρίς αυτήν η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον», σχολίασε.
5) Ανάγκη μιας μεγάλης αναδιανομής πλούτου σε βάρος των μεγάλων περιουσιών και του μαύρου χρήματος.

Μήνυμα στο Μαξίμου
Σε μία εκδήλωση-επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί καταστροφή. Ασφαλώς θα φέρει μαζί της κάποιες δυσκολίες στη μετάβαση. Ανθόσπαρτοι δρόμοι δεν υπάρχουν εδώ που μας έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. (…) Προτείνουμε να ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα», είπε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε πως «στέλνουμε μήνυμα (σ.σ. στην κυβέρνηση) να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την “τερατρόικα” για ένα νέο μνημόνιο. Δεν μας χρειάζεται ένα νέο μνημόνιο».

Καταλήγοντας, ανέφερε λέγοντας ότι «θέλουμε εσωκομματικές διαδικασίες όχι όπως στο παρελθόν για κόμματα εξουσίας» και έστειλε μήνυμα για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς «με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου δράσης για να νικήσει το “όχι”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα