Καθημερινή ενημέρωση

Επικυρώθηκε η απόταξη ανθυπαστυνόμου της ΕΛ.ΑΣ.

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ανθυπαστυνόμου της ΕΛ.ΑΣ.  που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανθυπαστυνόμων με την οποία αποτάχθηκε από το σώμα της  Αστυνομίας.

Ο ανθυπαστυνόμος αποτάχθηκε διότι όταν υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κλεισούρας της Αστυνομικής  Διεύθυνσης Καστοριάς και ενώ εξέτιε ήδη ποινή πρόσκαιρης παύσης για άλλη αιτία, το διάστημα  Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1990 αγόρασε από ιδιώτη 100 σφαγμένα αιγοπρόβατα, γνωρίζοντας ότι μέρος εξ αυτών είχαν εισαχθεί λαθραία στην χώρα μας από την Αλβανία, χωρίς να καταβάλει δασμούς, φόρους και τέλη. Τα αιγοπρόβατα αυτά στη συνέχεια τα διέθεσε στην κατανάλωση σε άγνωστο τόπο και χρόνο.

Για τη μεταφορά των λαθραίων αιγοπροβάτων ο ανθυπαστυνόμος χρησιμοποίησε το δικό του αυτοκίνητο στο οποίο είχε προσθέσει, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, τρέιλερ.

Ουσιαστικά η απόταξη του αφορούσε  και άλλο παράπτωμα αφού όταν υπηρετούσε ως αναπληρωτής διοικητής του  Μεταβατικού Αποσπάσματος της Αστυνομικής  Διεύθυνσης Καστοριάς  διευκόλυνε την είσοδο λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας έναντι του ποσού των 35.000 δρχ. (1.012 ευρώ)  ανά  άτομο.

Η λαθραία εισαγωγή Αλβανών έγινε το 1993 σε συνεργασία με ιδιώτη. Ωστόσο για την λαθραία μεταφορά Αλβανών κρίθηκε αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καστοριάς λόγω αμφιβολιών.

Μετά την αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της λαθραίας μεταφοράς Αλβανών το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. ανακάλεσε την σε βάρος του   ανθυπαστυνόμου πειθαρχική διαδικασία και τον παρέπεμψε μόνο για την λαθραία εισαγωγή 100  αιγοπροβάτων.

Η πειθαρχική διαδικασία ήταν χρονοβόρα και είχε πολλές παλινδρομήσεις,   καθώς τα Διοικητικά Δικαστήρια   ακύρωναν της πειθαρχικές αποφάσεις για διάφορες νομικές παραλείψεις και το Πειθαρχικό Συμβούλιο εξέδιδε νέες.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του, κρίνοντας ότι η πειθαρχική απόφαση της απόταξης είναι πλήρως αιτιολογημένη.

Διαβάστε επίσης