Επιστρατεύουν τον… Ανδρέα στο ΠΑΣΟΚ!

Τον Ανδρέα Παπανδρέου επιστρατεύουν πλέον δειλά-δειλά στο ΠΑΣΟΚ ως εμπνευστή της Δημοκρατικής Παράταξης για να πείσουν για το λογικό του νέου εγχειρήματος μετά την αποτυχία της Ελιάς. Ξεχνούν όμως σημαντικές λεπτομέρειες…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Ίσως και με το νέο έτος να έχουμε το πολυαναμενόμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν να δυσκολεύονται με τα κομμάτια της Kεντροαριστεράς. Βασικότερο πρόβλημα όλων είναι πως αδυνατούν να πείσουν ότι πρόκειται για κάτι νέο και όχι για μια ακόμα προσπάθεια του κόμματος να επιβιώσει στη νέα πολιτική εποχή.

Το νέο «trade mark» επιχειρείται να λανσαριστεί εκ νέου, αλλά και να συνδεθεί με το παρελθόν. Κάποιοι, δε, το αποδίδουν στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος το 1990 είχε αναφερθεί στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», ενώ δεν παραλείπουν να θυμίσουν πως αντίστοιχο κάλεσμα για μια μεγάλη ενιαία παράταξη είχε απευθύνει και ο Κώστας Σημίτης, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμα και τον Λεωνίδα Κύρκο επικαλούνται για να αποδείξουν την αξία του καλέσματος. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι στο παρελθόν οι λοιπές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ίσως και δικαιολογημένα, δεν ακολούθησαν λόγω των υψηλών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, κάτι που όμως δεν ισχύει σήμερα.

Φυσικά, και οι τρεις αναφορές έγιναν σε μια περίοδο παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ, που απλά προσπαθούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του και από θέση ισχύος καλούσε τους υπολοίπους. Σε αντίθεση με σήμερα που πολλοί έχουν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκίνησε από χαμηλά ακριβώς με τον ίδιο στόχο και έναν ισότιμο διάλογο. Οι συγκυρίες θέλησαν να τον φέρουν μέχρι και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκαθαρίσει πως η εκλογική τους βάση έχει μετακομίσει στην Κουμουνδούρου και μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να τη φέρει πίσω.

 

Ανοίγματα…

Ως απάντηση στην ανυπαρξία συμμάχων στο ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν υποστηρικτές στην εξαϋλωμένη πλέον βάση του κόμματος. Το μεγάλο στοίχημα πια είναι η πρώτη συνεδρίαση των μελών της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία έχει οριστεί για την 1η και 2η του Νοέμβρη. Μέχρι τότε πραγματοποιούνται περιοδείες, με την ελπίδα να διευρυνθεί η βάση και να βρεθούν και νέοι συνοδοιπόροι για να στηρίξουν το εγχείρημα. Είναι άλλωστε και η μόνη ελπίδα, καθώς κινήσεις και δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς κρατούν προς το παρόν τα χαρτιά τους κλειστά.

Με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να κάνει χαμηλές πτήσεις, δύσκολα κάποιος θα συνταχθεί με κάποιο στρατόπεδο αυτή τη στιγμή. Θα περιμένει μέχρι τις παραμονές των εκλογών, για να έχει τα μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη.

Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως η οργανωτική επιτροπή είναι η εκπροσώπησή της, καθώς αποτελείται κυρίως από άτομα του περιβάλλοντος Βενιζέλου με μικρές εξαιρέσεις, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης. Με τη διαφορά ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία να επικοινωνήσει με την παραδοσιακή βάση του κινήματος. Και εκφράζονται φόβοι ότι αντίστοιχη δυσκολία θα συναντήσουν και οι «εκλεκτοί» του. Επιπλέον, αυτό σημειολογικά δείχνει ότι η σημερινή ηγεσία του κινήματος δεν είναι σε θέση να κάνει τα απαραίτητα ανοίγματα ούτε καν μέσα στον στενό πυρήνα της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Η επόμενη ημέρα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για την επόμενη μέρα. Αν η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιλέξει την απομόνωση για το κόμμα στην επόμενη Βουλή, αυτό μόνο υπέρ του δεν θα αποβεί μακροπρόθεσμα. Πόσω δε που η ανάγκη για συνεργασίες θα είναι μεγάλη μετεκλογικά. Και εδώ ακριβώς εστιάζεται το πρόβλημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει –διά του Αλέξη Τσίπρα– ότι μπορεί να συνεργαστεί με τους πάντες, εξαιρώντας όμως δύο πρόσωπα της πολιτικής ζωής, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βάλει την προσωπική του προβολή και επιβίωση πάνω από εκείνη του κινήματος, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προετοιμάζοντας το έδαφος, μιλά πλέον ανοιχτά για κυβέρνηση με «προοδευτικό πρόσημο», χωρίς όμως να αποσαφηνίζει τον δικό του ρόλο. Ίσως να το πράττει λόγω της πίεσης που δέχεται από στελέχη όπως οι Κ. Σκανδαλίδης και Φ. Γεννηματά, οι οποίοι έχουν δημόσια ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.

 

Ο τρόμος για τις εκλογές φέρνει επιθετικές παρεμβάσεις

Αν και στη Χαριλαόυ Τρικούπη εμφανίζονται βέβαιοι πως οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα από την προεδρική εκλογή, ο κίνδυνος του πολιτικού ατυχήματος παραμένει μεγάλος. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι οι υποχωρήσεις ή οι επιθετικές παρεμβάσεις. Μόνο την τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν δύο τέτοιες περιπτώσεις: μία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτό) και το μισθολόγιο του Δημοσίου, και μία για το θέμα της Διαύγειας που στο παραπέντε έσωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Επιπλέον, κάθε μέρα που περνά με το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση, κοστίζει σε πολύτιμα ποσοστά. Αρκεί κανείς να δει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το ερώτημα, λοιπόν, που καλούνται να απαντήσουν στο στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ είναι αν έχει νόημα να περιμένουν μέχρι να είναι έτοιμη η Δημοκρατική Παράταξη, ή αν θα πρέπει να δράσουν νωρίτερα τουλάχιστον αποσύροντας από την κυβέρνηση τα «πράσινα» στελέχη και παρέχοντας απλά ψήφο εμπιστοσύνης. Το τελευταίο σενάριο σκοντάφτει στον κοινοβουλευτικό χρόνο που θα έχει πια το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της αντιπολίτευσης πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα