Επίταξη ξενοδοχείων εξετάζει ο Μουζάλας

«Ο Μουζάλας δεν νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί». Όσο περίεργο κι αν φανεί στους αναγνώστες της «Α», η δήλωση αυτή ανήκει στον ίδιο τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος –ως άλλος ροκ σταρ ή… βιρτουόζος της μπάλας– αποφάσισε να μιλήσει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η μοναδική δήλωση του Γιάννη Μουζάλα που… σηκώνει συζήτηση. «Κερδήθηκε το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος», είχε υποστηρίξει ο ίδιος, λίγες ώρες πριν ο χιονιάς τον διαψεύσει πανηγυρικά, αποδείξει τη γύμνια της κρατικής μηχανής, διασύρει τη χώρα διεθνώς, προκαλέσει αναταραχή σε ομάδες απελπισμένων και έτοιμων για όλα προσφύγων – παράνομων μεταναστών, και δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ναι, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν σήκωσαν το βάρος που τους αναλογεί στη διαχείριση του προβλήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση, ωστόσο οι Βρυξέλλες έδωσαν κονδύλια στην Ελλάδα και μάλιστα για πολύ συγκεκριμένες δράσεις. Για παράδειγμα θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πού και πώς διατέθηκαν τα 70 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε η Κομισιόν, ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει τις δομές που χρειάζονται για να μην ξεχειμωνιάσουν στο κρύο οι χιλιάδες πρόσφυγες – παράνομοι μετανάστες, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά. Τα χρήματα αυτά είναι μέρος του συνολικού πακέτου που έχει εκταμιευθεί και είχαν πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

«Δεν πρόκειται για ένα ψέμα ή λάθος», σπεύδει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο μειλίχιος κ. Μουζάλας, που έχει απολαύσει πρωτοφανούς «ασυλίας» ακόμη και από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας εκ των υστέρων πως «είπα ότι δεν υπάρχει κανείς πρόσφυγας ή μετανάστης σε σκηνή αλλά σε θερμαινόμενους χώρους, με εξαίρεση 100 σκηνές στο Ελληνικό, εννοούσα στην ενδοχώρα». Μάλιστα, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων ότι έρχεται σφοδρό κύμα ψύχους και χιόνια σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ισχυρίστηκε πως «δεν γνωρίζαμε το πόσο μεγάλη θα ήταν η κακοκαιρία» και στη συνέχεια το έκανε… χιούμορ (επηρεασμένο από τις πολικές θερμοκρασίες) για να δικαιολογηθεί ξανά: «Θα ήταν πολύ εύκολο να σας πω ένα ποίημα αλλά κάθε τόσο θα σκάει κάποιο πρόβλημα και δεν μπορείς να το αποφύγεις».

Φταίνε πάντα οι… άλλοι
Μπορεί από τη μία να ζητάει «χαμηλούς τόνους», συναίνεση και συνεργασία για τη διαχείριση του προβλήματος, όμως, ο ίδιος ο Γ. Μουζάλας κάθε φορά που… στριμώχνεται από τα δικά του λάθη σπεύδει να φορέσει την «προβιά» του πολιτικού και να καταγγείλει τους πάντες. Από τους απλούς κατοίκους και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι τη Νέα Δημοκρατία και την αντιπολίτευση γενικότερα, που –σύμφωνα με τον ίδιο– ευθύνονται για τις εικόνες ντροπής που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία από τη Μόρια της Λέσβου και τη βόρειο Ελλάδα. Μπορεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να απαγόρευσε την προσέγγιση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στον καταυλισμό της Μόριας, τα διεθνή ΜΜΕ (ιδιαίτερα τα γερμανικά) όμως έστησαν «πανηγύρι» βάζοντας στο στόχαστρο τη χώρα μας, με τον ίδιο να μην ξεφεύγει από τα πυρά. «Ο Έλληνας υπ. Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα παγώσει. Ωστόσο ισχύει το αντίθετο», έγραψε η εφημερίδα «Die Welt», ενώ ο βρετανικός «Guardian» παρατήρησε ότι «ο Γιάννης Μουζάλας εκτέθηκε, καθώς μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μη μείνει ούτε ένας πρόσφυγας και μετανάστης στο κρύο».

Για τον 61χρονο μαιευτήρα υπουργό, ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «προσπαθήσαμε να βαδίσουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά βρήκαμε την αντίδραση και της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ομολογήσει ότι η κυβέρνηση μελετά την επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά του Αιγαίου, ως έσχατη λύση για να καλύψει τις αδυναμίες της. «Η επίταξη είναι ένα όπλο που σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε, έχει νομικά ζητήματα να λυθούν», ανέφερε, συνεχίζοντας την ακτιβιστική προσέγγιση του ζητήματος. Μία προσέγγιση που καθημερινά δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα. Με δεδομένο δε ότι ο Απρίλιος που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αρχίσει η αποσυμφόρηση των νησιών είναι αρκετά μακριά, οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται, οι μικροκλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ στη «μεγάλη εικόνα» εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη εξέγερση ακόμη και από τυχαίο γεγονός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα