Εργασιακά και δημόσιος τομέας στο τραπέζι των διαβουλεύσεων

Ούτε δευτερόλεπτο χαλάρωσης δεν περισσεύει για την κυβέρνηση, καθώς μπροστά της έχει τη δεύτερη αξιολόγηση –του φθινοπώρου-, με τους δανειστές να εκφράζουν απαιτήσεις για θέματα που αποτελούν «ταμπού» για πολλούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυρίαρχο θέμα σε αυτόν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων θα είναι τα εργασιακά (απελευθέρωση απολύσεων κ.ά.), ο δημόσιος τομέας (ειδικά μισθολόγια, επιλογή διευθυντών κ.ά.), καθώς επίσης και δεκάδες προτάσεις από τις τρεις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Συνολικά μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να κλείσουμε τουλάχιστον 43 προαπαιτούμενα αν θέλουμε να πάρουμε την επόμενη δόση, μέρος της οποίας –περίπου 1,4 δισ. ευρώ- θα κατευθυνθούν και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η πίεση για την ολοκλήρωση και της β’ αξιολόγησης δεν θα είναι μικρότερη καθώς τα χρήματα που θα εκταμιευτούν μέσα στον Ιούνιο και μέσα στον Σεπτέμβριο για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, επαρκούν το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι το φθινόπωρο, η κυβέρνηση να ζητήσει αρκετές φορές την έγκριση του κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ψηφιστεί το νέο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2017-2020, μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, το νέο εργασιακό κλπ.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά το ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει «μάχη» με το χρόνο να προλάβει την ψήφιση των αλλαγών που ζητούν οι δανειστές, ώστε να μην αναγκαστεί να τις περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με κάποιο νομοσχέδιο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό ακόμα το ζήτημα με την πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων δανείων» που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία υπολογίζονται περί τα 3 δισ. ευρώ και αποτελούν βόμβα για τα δημοσιονομικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία συνολικά τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι περί τα 14 δισ. ευρώ, με τα επιχειρηματικά να είναι στα 6 δισ. ευρώ και προς ΔΕΚΟ περί τα 8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα