Εσωκομματικές γκρίνιες για το χρέος

Να αποσαφηνίσει τη θέση του για το δημόσιο χρέος, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, καλείται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια θέση που μάλλον θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της νέα δεδομένα αλλά και χωρίς να απέχει από τη θέση του ιδρυτικού συνεδρίου, για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Εδώ και ημέρες είχαν αρχίσει κάποιες προειδοποιητικές βολές και από τα δύο «στρατόπεδα», με τον Γιώργο Σταθάκη να υποστηρίζει ότι δεν έχει σημασία η μέθοδος, αλλά το αποτέλεσμα, και σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η μείωση του χρέους κατά 50%.

Και από την άλλη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να θυμίζει διαρκώς τη συνεδριακή θέση που προφανώς τους δεσμεύει όλους. Ο εσωκομματικός διάλογος πήρε στοιχεία μεγαλύτερης έντασης, όταν ο Γιάννης Δραγασάκης επιχειρηματολογούσε σε συνέντευξή του πως, «αντί για κούρεμα μπορεί να υπάρξει «απόσυρση» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί «παγωμένο» στα πλαίσια της ΕΚΤ. Η εν λόγω πρόταση έχει διατυπωθεί από πολλούς Ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά Ιδρύματα.

Παρά ταύτα, ούτε η διατύπωση αυτή φαίνεται πως ικανοποίησε την εσωκομματική αντιπολίτευση (Λαφαζάνης, Στρατούλης κ.α.), καθώς μέσω της ιστοσελίδας της iskra.gr. αρθρογράφος ονόματι Ανδρέας Ζαφείρης υποστήριξε πως πρόκειται για μια ιδέα που δεν οδηγεί σε διαγραφή του χρέους αλλά σε μακροχρόνια εξυπηρέτησή του, πρόκειται εν τέλει για μια ιδέα που στη χώρα μας είχε εισαγάγει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα