«Εθνική ομάδα» για το χρέος θέλουν στο Ποτάμι

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την πρότασή του για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας – Ποταμιού – ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού στη Βουλή.

«Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑΝΕΛ, θα είναι μια κακή αρχή, ένα λάθος σήμα στην Ευρώπη που μπορεί να στοιχίσει πολλά στη χώρα. Το χρέος είναι η μητέρα όλων των μαχών και οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί. Όχι, όμως, ερασιτεχνικά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε επαναστατικές χίμαιρες, που θέτουν σε δοκιμασία την παρουσία μας στην ευρωζώνη».

Ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε επίσης τις επικρίσεις του για τις επιλογές του κυβερνητικού σχήματος από τον Αλ. Τσίπρα, ότι είναι μία κυβέρνηση που «έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνωμοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές», με έναν νέο υπουργό Αμύνης που «ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αποκαλύπτοντας ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου».

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι αρνητικές», είπε και σημείωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας όρισε μια κακή κυβέρνηση με παλαιοκομματικά κουσούρια: Υπουργοί της δεξιάς, στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και ανειδίκευτα επαγγελματικά, κομματικά στελέχη μας προϊδεάζουν για μια κυβέρνηση με κακό βηματισμό. Ένα σχήμα ξεχειλωμένο, προϊόν ισορροπιών και σκοπιμοτήτων», με λίγα πρόσωπα «που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια».

Η στήριξη
Πάντως, σε πολλά σημεία της ομιλίας του άφησε ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τον νέο πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση τόσο σε συγκεκριμένα νομοσχέδια, όσο και σε κινήσεις που βρίσκουν σύμφωνη τη Σεβαστουπόλεως. Εξάλλου αυτό το είχε ξεκαθαρίσει και στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα στην Κουμουνδούρου. «Κάθε προσπάθεια σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες, κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με το κράτος να θέτει τους κανόνες και να ελέγχει πραγματικά την εφαρμογή τους», είπε ο Στ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι θα αντιταχθεί σε «κάθε απόπειρα να ξανακτισθεί ένας παραφουσκωμένος κρατικός μηχανισμός καταδυνάστευσης του πολίτη και στραγγαλισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε εξάλλου: «Ως τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι βουλευτές μας θα κάνουν πράξη την αρχή “πρώτα μελετάμε και μετά ψηφίζουμε”. Το Ποτάμι δεν θα είναι εδώ για να καταψηφίζει ό,τι λένε οι αντίπαλοί του», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξουν μικρές και μεγάλες συμμαχίες, μακριά από τις λογικές των στρατοπέδων που έχουν ευτελίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία».

Λάθος του Σαμαρά
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε ως «μεγάλο λάθος του Αντώνη Σαμαρά που δεν παρέδωσε την εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία» και «λάθος του Αλέξη Τσίπρα που δεν συνεννοήθηκε με κανέναν για το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου της Βουλής», μιας Βουλής που, όπως είπε, τη θέλει «αναβαθμισμένη και παραγωγική». «Το Ποτάμι έχει ζητήσει τον περιορισμό των προνομίων των πολιτικών», πρόσθεσε ο Στ. Θεοδωράκης και επεσήμανε: «Να τα βάλουμε όλα κάτω, οικονομική επιχορήγηση, δαπάνες της Βουλής, διαφημιστική τηλεοπτική προβολή, παροχές προς βουλευτές και κόμματα και να αποφασίσουμε ένα νέο σημείο ισορροπίας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να ανοίξει εκ νέου το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, να αλλάξει το άρθρο 110 ώστε η Βουλή να μπορεί να αναθεωρεί με μεγάλη πλειοψηφία μια διάταξη, χωρίς να πρέπει να περιμένει χρόνια και χρόνια και να δρομολογηθεί η απαλλαγή της χώρας από το διαβόητο άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών» ή το άρθρο 63 περί ασυλίας στους βουλευτές, ενώ έκανε λόγο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τέλος, ευχαρίστησε τους βουλευτές του Ποταμιού και τους υποψηφίους που δεν εκλέχθηκαν και τόνισε τον αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματός του «ως μία θετική δύναμη», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να προσφέρουμε άλλοθι σε όποιον επιχειρήσει επικίνδυνους πειραματισμούς. Σε όποιον ενδεχομένως έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την κρυφή σκέψη ότι, αν τα βρει σκούρα, θα επιχειρήσει “ηρωική έξοδο”, μέσω δημοψηφίσματος και νέας προσφυγής στις κάλπες».

 «Ομίχλη» για τις ψηφοφορίες
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το τι θα πράξει το κόμμα στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή. Δηλαδή, για την εκλογή Προέδρου Βουλής, για το αν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στην κυβέρνηση, αλλά και το τι θα κάνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13 Φεβρουαρίου.

Πάντως, εάν κρίνουμε από την ανακοίνωση του Ποταμιού για την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής, θα καταψηφίσει την πρόταση. «Αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καβγάδων. Θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που ήταν 2,5 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση και ζητούσε επιτακτικά εδώ και τώρα εκλογές, να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή την ιστορική του ευκαιρία». Η ανακοίνωση του Ποταμιού τα λέει όλα.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, το Ποτάμι θα περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις. Όμως οι περισσότεροι στη Σεβαστουπόλεως έχουν καταλήξει ότι δεν πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ειδικά μετά τις δηλώσεις των νέων υπουργών, ότι επαναπροσλαμβάνονται οι απολυμένοι στο δημόσιο, αλλά και το ότι σταματούν όλες οι αποκρατικοποιήσεις. Αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι εάν αποφασιστεί η αποχώρηση ή λευκή ψήφος, που είναι επί της ουσίας ψήφος ανοχής, ή αν θα την καταψηφίσουν.

Τέλος, για το θέμα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, πηγές προσκείμενες στον Σταύρο Θεοδωράκη υποστηρίζουν πως στη συνάντηση με τον Τσίπρα κατέληξαν στο πρόσωπο του νέου Προέδρου. Βέβαια «το καρπούζι και το μαχαίρι είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Αν επιλεχθεί ένα πρόσωπο που ενώνει τον λαό, τότε η θετική ψήφος του Ποταμιού θεωρείται δεδομένη», λένε με νόημα από τη Σεβαστουπόλεως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα