Έτοιμοι για το ταγκό στο Παρίσι

Μπορεί ακόμη να υπάρχουν 15 περίπου ημέρες μέχρι τη συνάντηση των πέντε υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών στη Γαλλία, κι όμως το μυαλό όλων στην κυβέρνηση βρίσκεται στο Παρίσι, εκεί όπου θα παιχθεί το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ «αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».  Στη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Γαλλίας έχει επενδύσει πολλά το Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι εάν υπάρξει συμφωνία, τότε αφενός μεν θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στις εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ θα έχει γίνει και το πρώτο βήμα για να υπάρξει εκκίνηση των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους. Κάτι που θα σημάνει και την είσοδο της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κυβέρνηση θέλει τάχιστα να ανεβάσει «στροφές» προκειμένου να παρουσιαστεί πανέτοιμη στη συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι στις 3-5 Σεπτεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να είναι έτοιμο και το πλαίσιο του σχεδίου που θα παρουσιάσει στη φετινή 79η ΔΕΘ αμέσως μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου, όπου στο επίκεντρο θα είναι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων.Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς ότι οφείλουν να είναι έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, καθώς η συνάντηση του Παρισιού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τα μέτρα που θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, ευελπιστώντας να αλλάξει το κλίμα.

Στον πρωθυπουργικό προγραμματισμό βασικός σταθμός πριν από τη συνάντηση με την τρόικα είναι η κατ’ ιδίαν συνομιλία του Αντ. Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, το Σάββατο 30 Αυγούστου. Και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο, αρχηγό του SPD και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Οι ετοιμασίες

Ως αργά το βράδυ παραμένουν ξανά ανοικτά τα φώτα στον 6ο όροφο της οδού Νίκης, όπου βρίσκεται το γραφείο του Γκίκα Χαρδούβελη, ενόψει της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στο Παρίσι για την περίφημη συνάντηση με την τρόικα. Εκτός από το οικονομικό επιτελείο, τα γαλλικά τους ξεσκονίζουν και στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην αποστολή στο Παρίσι θα συμμετέχει και ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, με την ατζέντα της ελληνικής πλευράς να περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις.

  • Πρώτη στη λίστα είναι η κατάργηση ή η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύηςμε την τρόικα να επιμένει στην επέκταση του μέτρου και στον επαναπροσδιορισμό του.
  • Ακολουθούν η μείωση των συντελεστών φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.
  • Και φυσικά σε περίοπτη θέση βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ πέραν της εστίασης, τα τεκμήρια διαβίωσης και η φορολογία στα αυτοκίνητα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους, ώστε να μη δημιουργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες, και η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου προς τα υπουργεία είναι να γίνει ο χειρισμός των ζητημάτων αυτών με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του ΕΝΦΙΑ. Η παρουσίαση των αλλαγών που θα αποφασιστούν στο οικονομικό πεδίο θα γίνει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Εάν όλα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει το Μαξίμου, τότε στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να σηματοδοτήσει με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το τέλος της εποχής των μνημονίων και να παρουσιάσει τα πρώτα μέτρα φοροελαφρύνσεων μέσα από έναν οδικό χάρτη που θα προβλέπει συγκεκριμένα βήματα που θα γίνονται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην καταρρεύσει όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 Επένδυση για το μέλλον

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, αρχής γεννομένης με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που γίνεται για πρώτη φορά εκτός συνόρων, θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις και επομένως τη βιωσιμότητας της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, καθώς αν αυτή η προσπάθεια κλείσει με θετικό πρόσημο, τότε αρκετοί βουλευτές, ανεξάρτητοι και μη, θα «διευκολυνθούν» να στηρίξουν την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή που η Αθήνα ετοιμάζεται για τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, από τη Γερμανία η «Frankfurter Allgemeiner Zeitung», συστημική εφημερίδα με μεγάλο κύρος, επισημαίνει ότι είναι «ελληνική επιθυμία», τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το «τέλος της τρόικας» και υπογραμμίζει ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ λήγει στις αρχές του 2016, αν και σπεύδει να εκτιμήσει πως μακροπρόθεσμα ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν, τελικά, συμφέρον να τελειώσει η τρόικα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα