Eurogroup: «Δεν είστε αξιόπιστοι, ψηφίστε ΤΩΡΑ νέα μέτρα»

ΑΚΟΜΗ ΚΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

«Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» είπε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας στην επετειακή συνέντευξή του και για πολλοστή φορά έπεσε 100% έξω μιας και μια μέρα αργότερα το Eurogroupεξελίχθηκε σε «Βατερλό madeinSYRIZA» ζητώντας εδώ και τώρα την ψήφιση νέων μέτρων.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το νέο αρτιστίκ-ψυχεδελικό σχεδιαστικά ταβάνι που αντίκρισαν οι συμμετέχοντες στην αίθουσα που διεξήχθη το Eurogroup της Πέμπτης ήταν απολύτως ταιριαστό με το κλίμα που αντιμετώπισε η ελληνική αποστολή. Η λίγη ώρα που κράτησε η κουβέντα για το ελληνικό ζήτημα ήταν αρκετή για να φάει η Αθήνα πολύ… ξύλο και να τεθεί εκ νέου προ των –εκβιαστικών αν θέλετε– ευθυνών της: για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχτεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα πέραν του 2018.

Το μεγαλύτερο κακό στην όλη υπόθεση δεν είναι τόσο οι απαιτήσεις των δανειστών όσο το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και κατ’ επέκταση η χώρα έχασε και τον τελευταίο σύμμαχό που της είχε απομείνει, δηλαδή  την Κομισιόν.  Η Ε.Ε. συντάχθηκε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έμεινε μόνο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, να αντιδρά (έστω και κατόπιν εορτής) επειδή όπως είπε δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν.

Αυτό όμως που ήταν παράλογο για τον Σαπέν ήταν λογικό  για τους υπόλοιπους ΥΠ.ΟΙΚ. της Ευρωζώνης οι οποίοι στα συμπεράσματά τους για την Ελλάδα απάντησαν  ότι «το Eurogrοup ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Στο Eurogroup επισημάνθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018». Εν ολίγοις ζητά ΤΩΡΑ την ψήφιση μέτρων για μετά το 2018, ανεξαρτήτως αν αυτά θα χρειαστούν.

Νομοτελειακό το αδιέξοδο

Το ΔΝΤ, λοιπόν, μένει και απαιτεί νέα μέτρα, παραδεχόμενο ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο». Το Βερολίνο, πάλι, παίζει τα δικά του επικοινωνιακά παιχνίδια γιατί θέλει να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα, τέλος, μένει απλός διαμαρτυρόμενος θεατής ενός παραλόγου που και η ίδια προκάλεσε άλλοτε με τις δημιουργικές ασάφειές της, συχνά με τις παλινωδίες του «άλλα λέμε εκτός, άλλα κάνουμε εντός» ή με τους… σουρεαλισμούς ότι προστρέχουμε στο ΔΝΤ που ζητά κούρεμα χρέους και το καταριόμαστε όταν ζητάει μέτρα. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τους συνήθεις λεονταρισμούς στον «κακό Σόιμπλε», μόνο τυφλοί δεν θα έβλεπαν το αδιέξοδο που νομοτελειακά ερχόταν.

Κάπως έτσι εξηγούν άλλωστε από τις Βρυξέλλες την εμμονική απαίτηση για λήψη νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Λένε δηλαδή ότι ο όποιος «παραλογισμός» προέρχεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι οι Έλληνες θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και την παγιωμένη άποψη ότι αν χαλαρώσουν το χαλινάρι θα αρχίσει το Μαξίμου να μοιράζει 13ες συντάξεις. Η απόδειξη των παραπάνω; Ενώ ο Ευκλ. Τσακαλώτος προσυπογράφει την παράταση και ενεργοποίηση του «κόφτη» εφόσον παραστεί δημοσιονομική ανάγκη, οι δανειστές ζητούν το αντίστροφο: την υιοθέτηση ενός σκληρού αλλά με διαλυτική αίρεση «κόφτη», τουτέστιν τη νομοθέτηση από τώρα των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ με δυνατότητα ακύρωσής τους στην περίπτωση που δεν χρειαστούν καθώς θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Τι γίνεται τώρα

Τελικά υπάρχει μέλλον χωρίς το ΔΝΤ; Την απάντηση επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Ταμείο ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται, δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό την συζήτηση. Μάλιστα το πήγε και ένα βήμα παραπέρα: «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «ζητά ένα αξιόπιστο (σ.σ. νάτη πάλι η αξιοπιστία) πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους».

Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.

Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα