Φόβοι διάσπασης στην Ουκρανία

Την απόφαση για παραπομπή του καθαιρεθέντος πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα», με άξονα τις δολοφονίες «περισσότερων από 100» διαδηλωτών στις πρόσφατες συγκρούσεις αστυνομίας – αντικυβερνητικών στο Κίεβο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ουκρανικό κοινοβούλιο. Αυτό θα συμβεί, μόλις οι Αρχές καταφέρουν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον Γιανουκόβιτς, καθώς από το Σάββατο διαφεύγει και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Την ίδια ώρα,  εκφράζονται ανοιχτά φόβοι για ενδεχόμενο διαμελισμό της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, καθώς ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη επιδίδονται σ’ ένα διπλωματικό μπρε ντε φερ για το ποιος θα είναι ο «εθνοσωτήρας» της Ουκρανίας. Αυτό, καθώς η χώρα βρίσκεται πλέον στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Τουρτσίνοφ διαμηνύει ότι η πατρίδα του βρίσκεται ένα βήμα πριν τον διαμελισμό, οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η περιοχή της Κριμαίας αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, ενώ ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σιωπά προς το παρόν βάζοντας τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να βγάλουν το… φίδι από την τρύπα επισημαίνοντας ότι δεν συμφωνούν με τις δικτατορικές τακτικές της ουκρανικής μεταβατικής ηγεσίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το τελευταίο 48ωρο,  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η αντιπολίτευση δεν συμμορφώθηκε με τη συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή και κατέλαβε την εξουσία. «Η ουκρανική αντιπολίτευση έχει παρεκκλίνει από τη συμφωνία, κατέλαβε στην πράξη στην εξουσία στο Κίεβο, αρνείται να αφοπλιστεί και συνεχίζει να υπολογίζει στη βία» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ενδεικτικό του… πολέμου χαρακωμάτων που διεξάγεται, είναι το γεγονός ότι η Μόσχα καταγγέλλει ότι η ουκρανική αντιπολίτευση έχει καταστρατηγήσει τη συμβιβαστική συμφωνία και κατέλαβε την εξουσία, ενώ η Δύση προειδοποιεί το Κρεμλίνο να μην παρέμβει στην ουκρανική κρίση με στρατεύματα ή οικονομικά όπλα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα