«Φταίνε Πλατινί και ψυχολογία»

Η διαιτησία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων την εβδομάδα που ακολούθησε του αγώνα. Ειδικότερα η επίμαχη φάση με τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος απομάκρυνε την μπάλα –μετά την κεφαλιά του Σανκαρέ– καθαρά με το χέρι πάνω στη γραμμή και θα έπρεπε να καταλογιστεί το πέναλτι και να αποβληθεί ο παίκτης του Ολυμπιακού. Η «Α» επικοινώνησε με τον πρώην αρχιδιαιτητή και επί δύο χρόνια μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA Βασίλη Νικάκη και τον επί σειρά ετών διεθνή μας ρέφερι και αναπληρωτή αρχιδιαιτητή Γιώργο Φασόλη, οι οποίοι κατέθεσαν τη γνώμη τους ως εξειδικευμένοι στο αντικείμενο.

Βασιλής Νικάκης: «Οι διαιτητές έχουν επαναπαυθεί»

Διετέλεσε για δυόμισι χρόνια αρχιδιαιτητής και για δύο χρόνια μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA. Ο Βασίλης Νικάκης έχρισε κύριο υπεύθυνο τον Μισέλ Πλατινί που αποφάσισε την προσθήκη επιπλέον βοηθών, γεγονός που επιτρέπει στους διαιτητές να «επαναπαύονται», ενώ σημείωσε πως ο Τριτσώνης είναι ανίκανος εφόσον δεν είδε το πέναλτι αυτό και οφείλει να αποχωρήσει.

-Πώς κρίνετε τη διαιτησία του τελικού;

«Κάποτε η διαιτησία δεν είχε ούτε μπιπ, ούτε ακουστικά και οι διαιτητές τα έβλεπαν όλα. Από τότε που ο κ. Πλατινί πήρε απόφαση να αυξήσει τους διαιτητές έχει… δολοφονήσει τη διαιτησία. Ο κ. Πλατινί είναι ο κύριος υπεύθυνος. Για όσους ξέρουν δεν υπάρχει διαιτητής-πρότυπο στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί επαναπαύονται πλέον στους πολλούς βοηθούς τους. Όσον αφορά τον κ. Τριτσώνη, αν δεν την είδε τη φάση αυτή, τότε είναι ανίκανος και πρέπει να σηκωθεί να φύγει. Και επανέρχομαι στον κ. Πλατινί. Επειδή υπήρξε μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο, αν το ποδόσφαιρο παιζόταν 25 με 25 θα φαινόταν το ταλέντο του; Άρα, γιατί όταν αυξάνονται οι διαιτητές θα πρέπει να είναι καλύτερη η διαιτησία; Με την κίνηση αυτή έχουν αφαιρέσει την ικανότητα του διαιτητή να είναι ο άρχοντας του αγώνα και να τα βλέπει όλα. Τώρα, μένει ήσυχος ότι αν δεν δει κάτι θα το δουν οι βοηθοί του. Γι’ αυτό ευθύνεται ο κύριος Πλατινί.
Σε γενικές γραμμές ήταν ατυχής διαιτησία του τελικού, από έναν μέτριο διαιτητή που είναι και διεθνής. Δεν ξέρω αν είναι περήφανοι όσοι τον αξιολόγησαν για να διευθύνει και αγώνες στο εξωτερικό. Πάντως, σημασία έχει ότι αδικήθηκε το ίδιο το ποδόσφαιρο. Και η συμπεριφορά μεγάλης μερίδας των φίλων του Ολυμπιακού, που αποχώρησαν από το γήπεδο πριν την απονομή, αποδεικνύει ότι ο κόσμος θέλει καλύτερο ποδόσφαιρο. Και αν λάβουμε υπόψη ότι το επίπεδο του ποδοσφαίρου κάθε χώρας είναι ίδιο με αυτό της διαιτησίας, τότε έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη ποιότητα διαιτησίας».

-Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ελληνική διαιτησία;

«Αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία να αλλάξουν σκέψη για το ποδόσφαιρο. Εγώ πιστεύω ότι η ΕΠΟ έχει την ικανότητα και τη δύναμη να γίνουν καλύτερες αξιολογήσεις και να φτιάξει τη διαιτησία. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η ΕΠΟ μπορεί να το κάνει».

 

Γιώργος Φασόλης: «Να εκμεταλλευτούν τους παλιούς διαιτητές»

Στην κακή ψυχολογική προετοιμασία των διαιτητών πριν από τα μεγάλα ματς επέρριψε τις ευθύνες για τη λανθασμένη διαιτησία του τελικού ο Γιώργος Φασόλης. Ο επί σειρά ετών διεθνής μας ρέφερι και αναπληρωτής αρχιδιαιτητής υποστήριξε ότι πολλές φορές γίνονται λανθασμένες επιλογές και στα πρόσωπα που σφυρίζουν τα ματς, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει οι παλιότεροι διαιτητές να συνεργαστούν με τους παράγοντες για τη βελτίωση της διαιτησίας.

-Πώς κρίνετε τη διαιτησία του τελικού;

«Η διαιτησία όπως είδε όλος ο κόσμος είχε προβλήματα. Απεδείχθη ότι η φιλοσοφία που χαρακτήρισε την απόφαση της UEFA και κατ’ επέκταση της ΕΠΟ σχετικά με την αύξηση των συνεργατών και ειδικά τις πλευρές των τερμάτων, με αυτά που είδαμε και στον τελικό, δεν βοήθησε. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι υπήρξε ένας διεθνής διαιτητής στην επίμαχη φάση που δεν ανταποκρίθηκε. Δεν αντιμετωπίστηκε το παιχνίδι σωστά ούτε πειθαρχικά, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Θεωρώ ότι η δυναμική της ψυχής των διαιτητών την ώρα της σύρραξης δεν ήταν σε σωστή κατάσταση.
Εγώ, αν και ήμουν χρόνια διεθνής διαιτητής, δεν σφύριξα σε κάποιον τελικό. Μερικές φορές και οι επιλογές των διαιτητών που καλούνται να σφυρίξουν τελικό δεν είναι επιτυχημένες. Θα πρέπει γενικά να απασχολήσουν αυτούς που ορίζουν τους διαιτητές τα στατιστικά στοιχεία. Να βλέπουν τι έκαναν στο πρωτάθλημα και γενικά την προϊστορία τους. Ειδικά ο κ. Τριτσώνης προερχόταν από το χρονικό ενός διακοπέντος αγώνα. Το να μην μπορεί να δει στο μισό μέτρο τι συνέβη ήταν τραγικό. Δεν θεωρώ πως είναι μόνο θέμα ανικανότητας, αλλά όπως προείπα ίσως να μην ήταν και ψυχολογικά προετοιμασμένος.
Σίγουρα δεν είναι κομπιούτερ οι διαιτητές και πάντα θα υπάρχουν λάθη. Ωστόσο, όσα λιγότερα γίνονται τόσο καλύτεροι είναι οι διαιτητές. Πέραν τούτου μπορεί οι συγκεκριμένοι να μην άντεχαν να σηκώσουν το βάρος αυτού του αγώνα. Σε γενικές γραμμές η διαιτησία είχε πρόβλημα».

-Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ελληνική διαιτησία;

«Δεν έχει δουλευτεί η ψυχολογία του Έλληνα διαιτητή, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Επίσης, έχει μείνει μόνος του. Δεν υπάρχει κάποιο συνδικαλιστικό όργανο να απευθυνθεί. Περιμένει μόνο από τους θεσμικούς φορείς οποιαδήποτε βοήθεια. Οι παράγοντες θα πρέπει να σκεφτούν για το πώς πρέπει να οργανωθεί η διαιτησία. Θα πρέπει οι παλαιότεροι διαιτητές σε συνεργασία με τους παράγοντες να επιστρέψουν στα δρώμενα του ποδοσφαίρου και με τις γνώσεις τους να βοηθήσουν στη βελτίωση της διαιτησίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα