Γιατί φεύγουν Μουζακίτης και Πεπόνης;

Σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες με αφορμή το αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων να μην ανανεωθεί η θητεία τους. Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης δεν βρίσκονται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά όμως μάλλον είναι και η τελευταία. Με επιστολή τους οι δύο λειτουργοί ζήτησαν από τον Άρειο Πάγο να μην ανανεώσει τη θητεία τους. Τον Δεκέμβριο του 2011 οι δυο τους είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους οι οποίες δεν είχαν γίνει αποδεκτές. Τότε ο λόγος ήταν ο Β. Βενιζέλος!

Οι δύο εισαγγελείς είχαν καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο τους, γεγονός που κανείς δεν αμφισβήτησε αν και ήταν ξεκάθαρο πως η πραγματική αιτία κρυβόταν στην κόντρα του κ. Πεπόνη με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος φερόταν να είχε αποφασίσει να προωθήσει σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων. Ο κ. Πεπόνης, τους τελευταίους μήνες ασχολείτο με την υπόθεση της περιβόητης λίστας με τα ονόματα 14.700 οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Τη λίστα, είχε στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επικαλούμενος θέμα προσωπικών δεδομένων δεν την αξιοποίησε. Ο κ. Πεπόνης, θεώρησε ότι η απαγόρευση δημοσιοποίησης δεν τον… πιάνει. Και έτσι, με επίσημο αίτημά του προς το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε να του αποσταλεί η λίστα, ώστε να ξεκινήσει τις έρευνες. Απάντηση όμως, δεν πήρε. Έτσι, συνέταξε και έκανε δεύτερο αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών. Και πάλι δεν πήρε απάντηση, παρότι περίμενε καιρό.

Εξοργισμένος, τότε, ο κ. Πεπόνης απέστειλε και νέο αίτημα προς το υπουργείου Οικονομικών, με μια ειδοποιό διαφορά όμως: Αυτή τη φορά, έκανε σαφές πως αν η λίστα δεν του είχε σταλεί εντός τριημέρου, όπως ορίζει ο Νόμος, θα προχωρούσε στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση εναντίον στελεχών του ΥΠ.ΟΙΚ. Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που απειλούσε με διώξεις ο κ. Πεπόνης, ήταν και ο ίδιος ο υπουργός! Αυτό ήταν που εξόργισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι λόγοι που επιλέγουν να παραιτηθούν από τη θέση τους με αυτό τον τρόπο δεν έχουν γίνει γνωστοί. Την ευκαιρία όμως εκμεταλλεύτηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να καταγγείλει πως «έγιναν στόχος συμφερόντων που ενοχλούνται από την ανεξάρτητη και ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων τους και από τη διερεύνηση υποθέσεων όπως η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, η τραπεζική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, οι απόρρητες δαπάνες, η δανειοδότηση του Mega και, φυσικά, η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή της επισημαίνει πως «είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται σε διακύβευση η διερεύνηση υποθέσεων με δήθεν «θεσμικές» νομοθετικές ρυθμίσεις και δήθεν «θεσμικές» κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Οι οικονομικοί Εισαγγελείς αντέδρασαν με θεσμική υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια, που, δυστυχώς, ελλείπει από όσους απροσχημάτιστα προσπάθησαν να αποτρέψουν και να διακόψουν τις έρευνές τους».

Μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπέρα εμπλέκοντας τον… αγαπημένο της πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη απόπειρα αντικατάστασής τους είχε λάβει χώρα επί Υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, με κοινή ρύθμιση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Σήμερα έχει πια αποκαλυφθεί ότι κατά τον χρόνο εκείνο ο Ευ. Βενιζέλος είχε κρυφά στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ. Τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα και αποκαλυπτικά του ότι η διαπλοκή ζει και βασιλεύει και κρατά σε ομηρία το πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως της φαινομενικής εναλλαγής προσώπων στην τρικομματική συμπαιγνία. Άλλωστε, καταστατική αρχή του τρικομματικού συνεταιρισμού είναι να μοιράζουν και σήμερα θέσεις του δημοσίου και να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα για «ημέτερους» ειδικών προσόντων που γίνονται παράγοντες του δημοσίου βίου εκ του μηδενός και λαφυραγωγοί του δημοσίου πλούτου».

Θ.Π.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα