Γιατί ο Καραμανλής δεν θέλει να πάει… Μέγαρο

Ο ίδιος μπορεί εδώ και κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια να έχει επιλέξει τη σιωπή, ωστόσο το όνομά του εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας. Εσχάτως, τόνοι μελάνης έχουν χυθεί σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, δεν ενδιαφέρεται να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο – τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Ο κ. Καραμανλής είναι βαθιά παραταξιακός και δεν σκέφτεται –ακόμα κι αν διαφωνεί με κάποιες επιλογές– να έρθει σε κόντρα με τον Αντώνη Σαμαρά για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που θα μπορούσε να διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., εάν ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος επέμενε στη σκληρή γραμμή κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εδώ, πρέπει να θυμίσουμε πως σε σχετική διερευνητική κουβέντα από πλευράς του κ. Σαμαρά, ο κ. Καραμανλής είχε πει «όχι» στο να είναι αυτός το πρόσωπο που θα πρότεινε η «γαλάζια» παράταξη για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι πως όσο κι αν ο ίδιος διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί οι εξελίξεις να τον οδηγήσουν από μόνες τους και πάλι στην προεδρία. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως χαίρει της καλής μαρτυρίας σχεδόν όλων των βουλευτών και μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Είναι δηλαδή ένα πρόσωπο με σπουδαίο πολιτικό κεφάλαιο τόσο για την κεντροδεξιά, όσο και για τη χώρα.

Τέλος, μία παράμετρος ακόμα που ορισμένοι ξεχνούν είναι πως, παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει χάος στις απόψεις των δύο ανδρών για τα εθνικά θέματα. Τι θα γινόταν εάν ο νέος πρωθυπουργός έπαιρνε μία απόφαση που θα έθετε σε κίνδυνο την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια; Τι θα έπραττε ο κ. Καραμανλής εάν η σημερινή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε μία επιλογή, π.χ. στα εθνικά θέματα, η οποία θα αντιστρατευόταν στην πολιτική που ο ίδιος χάραξε την περίοδο 2004-2009;

Ως εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να υπογράψει κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα είτε στην απομόνωση είτε στην εκχώρηση κυριαρχίας. Και αυτό είναι κάτι που ο Κώστας Καραμανλής δεν θα έκανε ποτέ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα