Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Πλακιωτάκης

«Όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη». Αυτή η παροιμία ταιριάζει γάντι στην κατάσταση που επικρατεί στη Ν.Δ., μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής και της αποτυχίας να διεξαγάγει τις εσωκομματικές εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δεν φθάνει που όλοι είναι εναντίον όλων, ήρθε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε μία προσπάθεια να περάσει τα δύσκολα μέτρα συγκαλεί και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, προφανώς –όπως υποστηρίζουν όλοι στη Ν.Δ.– για να «κάνει πλάκα πάνω στα συντρίμμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η Ν.Δ., βέβαια, θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον υπηρεσιακό πρόεδρό της, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αντιμετωπίζει τον δικό του «Γολγοθά»: να επικοινωνήσει με όλους τους εμπλεκόμενους, για να τον συμβουλεύσουν πώς πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση. Ειδικότερα ο Γ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εξηγώντας ότι είχε «θεσμική υποχρέωση να δει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ.». Παράλληλα, μέχρι τη σύσκεψη, θα έχει επαφές τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος, που βρέθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ. μετά την πολεμική που προκάλεσε το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί μία κρίσιμη συγκυρία, αλλά και την επιδίωξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί το «κενό εξουσίας» στη Συγγρού, καθώς επίσης και τις εμφανώς αποκλίνουσες προσεγγίσεις στο εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με τη στάση απέναντι στις πρωθυπουργικές συναινετικές πρωτοβουλίες.

Τα στρατόπεδα
Ακριβώς απέναντι σε αυτή καθ’ αυτή την «πρόσκληση» Τσίπρα για συνεννόηση, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν δύο οριοθετημένα στρατόπεδα. Από τη μία, η μετριοπαθής «καραμανλική» πτέρυγα που σημειώνει ότι, εφόσον προκύψει ανάγκη, και υπό προϋποθέσεις, μια τέτοια στήριξη μπορεί να δοθεί. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται ο Ευ. Μεϊμαράκης, η Ντ. Μπακογιάννη και άλλα στελέχη.

Αφετέρου, υπάρχει μια σκληρότερη ομάδα στελεχών που τάσσεται υπέρ της δομικής αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο υποψηφίων εκφράζεται από τους Άδ. Γεωργιάδη, Απ. Τζιτζικώστα και, σε άλλους τόνους είναι η αλήθεια, από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Υπέρ της σκληρής γραμμής τάσσονται και άλλα στελέχη, όπως ενδεικτικά ο Μ. Βορίδης, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση Τσίπρα και την ανάληψη της κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Μία πρόταση, η οποία δικαιολογημένα προκάλεσε τον γέλωτα ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορούν αυτές οι διαφορές να γεφυρωθούν με τη διενέργεια των εκλογών; Μένει να αποδειχθεί. Πάντως, το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Ιωάννης Βαρβιτσιώτης σχολίασε πως «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και δεν κλείνει εύκολα… Δεν φοβάμαι για διάσπαση. Τη βλέπω. Εκτός εάν υπάρξει επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στα κεφάλια των υπευθύνων».

Και φυσικά, μετά από όλα αυτά, το ερώτημα που κυριαρχεί –και στο οποίο ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση– είναι κατά πόσον ο Μεϊμαράκης λειτουργεί αυτόνομα, ή βάσει σχεδίου της «καραμανλικής» πτέρυγας προκειμένου να γίνει αποσαμαροποίηση της Ν.Δ.

Οι υποψήφιοι
Την ίδια ώρα, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι έχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν έχει αποκλείσει κάθε συνεννόηση με την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις, σε αντίθεση με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα –εν μέρει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη– που εμφανίζονται αρνητικοί.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Συγγρού ήρθε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε δήλωσή του κάνει λόγο για «προσπάθεια του κ. Τσίπρα, ώστε να βρει συνένοχους στη διάλυση του ασφαλιστικού». Είπε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση διά του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος ωστόσο δεν έχει πολιτική εξουσιοδότηση για να πάρει αποφάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και κάποιες γέφυρες επικοινωνίας, μόνο όμως σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιθυμεί συναίνεση για τα εθνικά θέμα: «Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

Από την πλευρά του ο Απ. Τζιτζικώστας σχολίασε πως πρέπει να υπάρξει επίσημη πρόσκληση και συγκεκριμένη ατζέντα για τη συζήτηση των αρχηγών. Τέλος, πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να συγκληθεί συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, πριν από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως το ανώτατο εν ενεργεία κομματικό όργανο, για να συζητήσουμε την τακτική μας από εδώ και εμπρός, όπως άλλωστε το είχα ζητήσει στη συνεδρίασή μας της Τρίτης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ξαφνική πρόταση του κ. Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γεννά πολλά ερωτηματικά». Πρώτον, όπως αναφέρει, «διότι προέρχεται από έναν πολιτικό ο οποίος συστηματικά ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως τορπίλισε κάθε προσπάθεια συναίνεσης. Άρα, είναι δύσκολο να μας πείσει τώρα για τις καλές του προθέσεις. Δεύτερον, διότι έρχεται σε μια στιγμή, που ο κ. Τσίπρας καλώς γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα εν μέσω της εσωκομματικής της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού. Άρα, δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση στα τρέχοντα ζητήματα», προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης και διερωτάται γιατί ο πρωθυπουργός «επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή για αυτή την πρωτοβουλία;».

Σε κάθε περίπτωση, η ανοικτή συζήτηση, στα όρια της σύγκρουσης, στη Ν.Δ. σχετικά με τη στάση έναντι της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να πυροδοτηθεί, επιβαρύνοντας και άλλο το κλίμα εσωστρέφειας.

Επιμένει ο Μεϊμαράκης στον ανοιχτό πόλεμο κατά Σαμαρά
Μπορεί κατά την πεντάωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. να επιχειρήθηκε να κλείσει το καπάκι στη χύτρα της εσωκομματικής έντασης, ωστόσο το καζάνι εξακολουθεί να βράζει στη Συγγρού καθώς οι περισσότεροι δεν συζητούν το εάν αλλά το πότε θα ξεσπάσει το επόμενο επεισόδιο εσωστρέφειας. Παρά την ομόθυμα εκφραζόμενη επίκληση στην ενότητα, οι πολιτικές-ιδεολογικές και κυρίως προσωπικές διαφορές είναι υπαρκτές και μοιάζει δύσκολο να γεφυρωθούν.

Έπειτα από σιωπή ημερών, τα τεκταινόμενα σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, επίσης, θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα. «Εις ό,τι αφορά τα εσωτερικά μας, δύο μόνο λέξεις, που όλοι οφείλουν να σεβαστούν: ενότητα και σοβαρότητα», ήταν η λακωνική δήλωσή του.

Πάντως, το μέτωπο μεταξύ του Ευ. Μεϊμαράκη με τον προκάτοχό του παραμένει ανοιχτό, όπως απέδειξε και η στιγμιαία ένταση την Τετάρτη το απόγευμα στους διαδρόμους της Βουλής μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του εκπροσώπου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (και στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά) Νίκου Τσιούτσια. Ως γνωστόν, ο κ. Μεϊμαράκης συνδέει την εταιρεία Infosolutions με το επιτελείο του κ. Σαμαρά, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης προχώρησε και ακόμη ένα βήμα, καλώντας με επιστολή του τον υπηρεσιακό πρόεδρο του κόμματος Γ. Πλακιωτάκη να φροντίσει ώστε «το κόμμα μας να δράσει άμεσα, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, και να προβεί σε όλες εκείνες τις νόμιμες νομικές, αστικές και ποινικές ενέργειες, κατά της εταιρείας “Infosolutions, Aθανάσιος Kλωνάρης – Ελένη Τυρμάκη Ο.Ε.”, για τη διασφάλιση και υπεράσπιση του κύρους, της αξιοπρέπειας και των συμφερόντων του κόμματος».

Ο κ. Μεϊμαράκης κοινοποίησε την επιστολή και στους τρεις συνυποψηφίους του για την ηγεσία, και τους καλεί «να εκφράσουν τη διαφωνία τους, εάν υπάρχει, άλλως θεωρείται αυτονόητο ότι συμφωνούν». Ο παραιτηθείς μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει να έχει επιλέξει στρατηγικά ως αντίπαλο δέος τον Αντ. Σαμαρά αλλά και βουλευτές που βρίσκονται στο πλευρό του, ενώ είναι σαφές ότι θέση έλαβε και η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω τηλεόρασης, όταν εμμέσως συνέδεσε ένα ενδεχόμενο σαμποτάζ στην εκλογική προσπάθεια της περασμένης Κυριακής με το blackout του συστήματος το 2009 όταν και, όπως είπε, έγιναν σημεία και τέρατα.

Στους ισχυρισμούς Μπακογιάννη απάντησε ευθέως αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκ των στενότερων συνομιλητών του κ. Σαμαρά και πρώην υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, σχολιάζοντας ότι «αμφισβήτηση μπορεί να υπάρξει, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαδικασία. Εδώ αμφισβητήθηκε μετά 6 χρόνια το αποτέλεσμα του 2009 που εγγυήθηκαν με την παρουσία τους οι Κ. Καραμανλής και Δ. Σιούφας».

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις κι εντός της ΚΕΦΕ
Λεπτές είναι, εξάλλου, και οι ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αφού το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατούσε μέχρι την περασμένη Κυριακή έφτασε στα άκρα μετά το φιάσκο και δεν υποχώρησε παρά τη δήλωση εμπιστοσύνης των τεσσάρων υποψηφίων.

Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου από την προεδρία της ΚΕΦΕ, νέος επικεφαλής ανέλαβε ο αρχαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης. Μέλη της ΚΕΦΕ είναι ακόμα ως αρχαιότεροι βουλευτές οι κ.κ. Δαβάκης και Μπασιάκος, η Ρόδη Κράτσα ως πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο Φίλιππος Ταυρής (ως πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου), ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο νομικός σύμβουλος Νώντας Λεκκέας, ο γραμματέας διαγραμματειακού Αλέκος Κόκκαλης, ο Μενέλαος Δασκαλάκης, πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, αλλά και ο γραμματέας Οργανωτικού Κώστας Κόλλιας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της ΚΕΦΕ μετά το φιάσκο, επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι, είναι ωστόσο κοινό μυστικό πως το κλίμα μεταξύ των μελών της ΚΕΦΕ είναι φορτισμένο, παρά την αποχώρηση Παπαμιμίκου.

Αναζητούν τρόπους για ασφαλή εκλογή με χειρόγραφο τρόπο
Η ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της εκκρεμούς εκλογικής διαδικασίας στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και της αποτροπής ενός νέου οργανωτικού ναυαγίου, που δεδομένα θα οδηγούσε σε πλήρη ρήξη, δοκιμάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. θέτει δύο αλληλοαναιρούμενους στόχους: αφενός να κάνει γρήγορα εκλογές, και αφετέρου αυτές να είναι άρτια οργανωμένες.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για την αναζήτηση ενός άλλου τρόπου διεξαγωγής, που ναι μεν θα επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν, ωστόσο δεν θα προϋποθέτει απαραιτήτως και τη λειτουργία ενός on line συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με αυτό, η λίστα με τους ψηφοφόρους του υπουργείου Εσωτερικών (όσοι δηλαδή ψήφισαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές) θα μπορούσε να επιμεριστεί, όπως και ισχύει, σε επίπεδο νομών και εν συνεχεία σε επίπεδο δήμων και εκλογικών διαμερισμάτων – εκλογικών κέντρων. Εν συνεχεία, οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι θα καλούνταν να ψηφίσουν μόνο στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήμα και όχι όπου θέλουν ανά την Ελλάδα, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Με αυτό τον τρόπο, το όνομα κάθε πολίτη που έχει δικαίωμα εκλέγειν θα εμφανίζεται σε μόνο μία λίστα, συγκεκριμένου δήμου της χώρας, και έτσι αποκλείονται εκ των πραγμάτων οι διπλοψηφίες.

Για τους ετεροδημότες, που προφανώς δεν θα ταξιδέψουν από την Αθήνα για να ψηφίσουν πρόεδρο Ν.Δ., προτείνεται να τους δοθεί προθεσμία μέχρι και τρία 24ωρα πριν από τις κάλπες, ώστε να προσέλθουν σε όποια κομματική οργάνωση της Ν.Δ., ή ακόμη και ηλεκτρονικά, και να ζητήσουν τη μεταφορά των «δικαιωμάτων» τους από τον τόπο καταγωγής τους στον τόπο κατοικίας τους.

Το σχέδιο μοιάζει καλό, σχετικά εύκολο να στηθεί και, ταυτόχρονα, οικονομικότερο από την εντελώς ανοικτή λίστα του αρχικού σχεδιασμού, όπου ο καθένας ψήφιζε όπου ήθελε. Έχει το μειονέκτημα, βέβαια, ότι κάποιος που εκείνη την ημέρα βρίσκεται εκτάκτως εκτός πόλης δεν θα μπορέσει να ψηφίσει και, συνεπώς, δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από τους υποψηφίους. Παραμένει, ωστόσο, στο τραπέζι, εφόσον η Ν.Δ. θέλει να κάνει γρήγορες και ασφαλείς εκλογές…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα